Non-Fungible Token (NFT): Što su i kako funkcioniraju?

Non-fungible tokeni (NFT-ovi) su kriptografska sredstva na blockchainu s jedinstvenim identifikacijskim kodovima i metapodacima koji ih međusobno razlikuju.

NFT je kratica od engleske fraze non-fungible token što bi u prijevodu značilo, nezamjenjivi token.

Nezamjenjiv znači da je svaki NFT unikatan (jedinstven), a token znači da to sve odvija u digitalnom kriptografskom svijetu na blockchain mreži. 

Svaka jedinica kriptovaluta je zamjenjiva. 

To znači da ako ti meni pošalješ jedan Bitcoin u jednoj transakciji, a ja tebi vratim jedan Bitcoin u dvije ili više transakcija, ta vrijednost razmijenjenih kriptovaluta je u potpunosti identična. Iako možda nemaš taj isti Bitcoin, imaš istu vrijednost kriptovaluta i zbog toga su one zamjenjive.

NFT-ovi s druge strane nisu zamjenjivi. 

Svaki NFT je unikatan što znači da ako ti meni pošalješ neki NFT, recimo neki NFT video ili sliku koja je jedinstvena. Ako ti ja želim vratiti taj NFT, ja ti moram vratiti baš taj isti NFT, a ne neki drugi ili više njih. Slika je jedinstvena i ne može biti zamijenjena s neke druge dvije, različite, slike.

Naravno, možemo se dogovoriti da zamijenimo moja dva NFT-a za tvoj jedan, ali ako ti želim vratiti identičan NFT onda ti jednostavno ne mogu poslati neki drugi. Zbog toga su NFT-ovi nezamjenjivi.

Po tome se NFT-ovi razlikuju od zamjenjivih tokena poput kriptovaluta, kod kojih svaka jedinica ima istu vrijednost i stoga mogu poslužiti kao medij za komercijalne transakcije.

Apsolutno svaki fizički ili digitalni predmet može biti NFT na blockchainu

Evo još bolji primjer.

Kriptovalute se mogu poistovjetiti s fizičkim novcem, a NFT-ove s umjetničkim djelima, npr. fizičkim slikama nacrtanim rukom.

Ako ja tebi posudim jednu novčanicu od 100 EUR, a ti meni nakon tjedan dana vratiš dvije novčanice po 50 EUR, ja ću biti apsolutno zadovoljan. Dvije novčanice po 50 EUR i jedna od 100 EUR predstavljaju apsolutno istu vrijednost, mogu ih potrošiti na identičan način. To je svojstvo zamjenjivosti.

Kod slika je druga priča. Slike i druga umjetnička djela kao i NFT-ovi, su nezamjenjivi. 

Ako ti meni posudiš sliku nekog poznatog slikara da ju jedno vrijeme držim kod sebe u stanu, vjerojatno ti neće biti drago ako ti ja za tjedan dana vratim u potpunosti neku drugu sliku ili dvije slike.

Te slike za mene možda vrijede isto kao i tvoja jedna slika koju si mi posudio, no one za tebe ne vrijede isto. To je sasvim normalno jer na kraju to nisu iste slike. Svaka slika je unikatna kao što su i NFT-ovi na blockchainu.

Osim slika, NFT-ovi na blockchainu mogu predstavljati video sadržaj, fizička umjetnička djela, digitalne stvari poput stvari dobivenih u online igrama, pa čak i fizičke nekretnine mogu biti prikazane u obliku NFT-ova na blockchainu.

Budući da se temelje na blockchainu, zbog prednosti koje blockchain pruža, NFT-ovi mogu ukloniti posrednika i povezati umjetnika direktno s njegovom publikom. NFT-ovi mogu ukloniti potrebu za posrednicima, pojednostaviti transakcije i stvoriti nova tržišta.

Početkom ožujka 2021. godine, jedan od NFT-ova digitalnog umjetnika Beeplea prodan je za više od 69 milijuna dolara. Ta prodaja je postavila rekord za najskuplje prodanu digitalnu umjetninu do sada. To umjetničko djelo bio je kolaž od 5000 grafika koje je Beeple izradio u svojih prvih 5000 dana rada.

Beeple – Everydays, The First 5000 Days NFT

Velik dio trenutačnog tržišta NFT-ova usredotočen je na kolekcionarske predmete, kao što su digitalna umjetnička djela, sportske karte i ostali unikatni predmeti. Trenutno možda najpopularniji NFT-ovi su NBA Top Shot-ovi. 

NBA Top Shot-ovi su digitalizirane kartice koje u sebi imaju video sadržaj ili grafiku s najpopularnijim trenutcima s NBA košarkaških utakmica. Primjer video sadržaja koji se može nalaziti na nekoj kartici može biti neki ludi dribling ili zakucavanje nekog igrača s utakmice. 

NBA Top Shot NFT – Lebron James Dunk from the Top

Kupnjom tog NFT-a postaješ vlasnik tog NBA trenutka. Ako je NFT u tvom novčaniku, svoje vlasništvo možeš vrlo jednostavno dokazati jer je blockchain javan i svatko može vidjeti što koji kripto novčanik posjeduje.

Neke od NBA Top Shot kartica prodane su za milijune dolara.

Ovaj koncept može biti pomalo zbunjujuć. Zašto bi netko kupio običan video da bi postao njegov vlasnik kad taj isti video možeš pregledati na YouTube-u kad god poželiš. 

Možda nema smisla, ali kada se to usporedi s kupnjom umjetnina, npr. fizičkih kipova, slika poznatih umjetnika, kolekcionarski predmeta, pokemon karata, zapravo vidiš da je to vrlo slično.

Jack Dorsey Twitterov izvršni direktor svoj prvi napisani tweet, u kojem je napisao: “just setting up my twttr.” (“samo postavljam svoj twttr”) pretvorio je u NFT na Ethereum blockchainu. 

NFT verzija tog njegovog prvog tweeta prodana za više od 2,9 milijuna dolara. Cijeli iznos doniran je u humanitarne svrhe.

Kako zapravo funkcioniraju NFT-ovi?

Već znaš da su kriptovalute, poput fizičkog novca, zamjenjive, što znači da se njima može trgovati i razmjenjivati ih. 

Na primjer, jedan bitcoin uvijek je jednak vrijednosti drugog bitcoina. Slično, jedna jedinica Ethera uvijek je jednaka drugoj jedinici Ethera. Ta karakteristika zamjenjivosti čini kriptovalute prikladnima i sigurnima za odvijanje transakcija u digitalnoj ekonomiji.

Za razliku od kriptovaluta, NFT-ovi mijenjaju taj cijeli koncept čineći svaki token jedinstvenim i nezamjenjivim, čime onemogućuju da jedan non-fungible (nezamjenjivi) token bude jednak drugom. 

NFT-ovi su digitalni prikazi imovine i uspoređuje ih se s digitalnim putovnicama jer svaki token sadrži jedinstveni, neprenosivi identitet koji ga razlikuje od drugih tokena. 

Uz to što su nezamjenjivi, također su i proširivi, što znači da možeš kombinirati jedan NFT s drugim kako bi se njihovom kombinacijom stvorio treći, također jedinstven NFT.  

Baš kao i Bitcoin, NFT-ovi sadrže podatke o vlasništvu zbog čega ih je vrlo jednostavno identificirati i prebacivati vlasništvo između ljudi, tj. njihovih kripto novčanika. Vlasnici na svaki NFT mogu dodati proizvoljne metapodatke ili atribute. 

Na primjer, NFT tokeni mogu predstavljati zrna kave da se tako izbjegnu manipulacije prilikom razmjene. Ili, kao što si mogao pročitati iz primjera u prethodnom dijelu teksta, umjetnici svoja umjetnička djela mogu pretvoriti u NFT-ove i tako ih kroz metapodatke potpisati vlastitim digitalnim potpisom.  

NFT-ovi su se razvili iz standarda ERC-721. Razvijen od strane nekih od istih ljudi odgovornih za ERC-20 standard pametnih ugovora. ERC-721 definira minimalno sučelje potrebno za razmjenu i distribuciju NFT tokena za igre. Neke od stvari koje su definirane standardom su pojedinosti o funkcioniranju vlasništva, informacije o sigurnost, te informacije o metapodacima. 

ERC-1155 standard dodatno je poboljšao ERC-721 standard i usmjeren je na smanjenje troškova NFT transakcija, na smanjenje potrebnog prostora za pohranu NFT-a na mreži način grupiranja više NFT-ova u jedan kroz pametne ugovore (eng. smart contracts).

Trenutno možda najpoznatiji slučaj upotrebe NFT-ova su kripto mačke (eng. Cryptokitties). Pokrenute u studenom 2017. godine, kripto mačke su digitalne grafike mačaka u uobličene u NFT-ove koji su pohranjeni na Ethereum blockchainu. 

Cryptokittes – NFT kolekcija kripto mačaka (sortirano od najskupljih prema najjeftinijima)

Svaka kripto mačka (“kitty”) je jedinstvena i ima svoju cijenu izraženu u Etheru (kriptovaluta Ethereum mreže). Mogu se spajati (razmnožavati) kako bi se iz dvije stvorila nova kripto mačka. Svaka nova kripto mačka dobiva vlastite atribute u ovisnosti od vrijednosti atributa kripto mačaka iz kojih je nastala (roditelja).

Unutar nekoliko tjedana od njihovog lansiranja, kripto mačke su prikupile bazu obožavatelja koji su kako bi ih kupili, hranili i njegovali potrošili Ethera u vrijednosti od 20 milijuna dolara. 

Neki obožavatelji su potrošili i više od 100.000 dolara. 

Nova izrazito popularna kolekcija NFT-ova koja je u zadnje vrijeme privukla ogromnu pozornost je Bored Ape Yacht Club. Velika popularnost proizašla je iz njihovih izrazito visokih cijena, ograničenog broja, mnoštvo slavnih osoba koje ih prate i posjeduju, te poznatih krađa nekih od njihovih 10.000 NFT-ova.

Premda slučajevi korištenja kripto mačaka i Bored Ape Yacht Club mogu zvučati dosadno i možda besmisleno, NFT-ovi se mogu koristiti u poslovne i druge vrlo korisne svrhe.

Bored Ape Yacht Club NFT Kolekcija

Neki korisniji primjeri gdje su NFT-ovi su pronašli svoju primjenu su veće privatne novčane transakcije i u trgovini nekretnina. Također, pametni ugovori omogućavaju korištenja više različitih tokena prilikom kupnje što znatno pojednostavljuje način plaćanja i provođenja velikih transakcija poput onih prilikom kupnje nekretnina i umjetnina.    

Zašto se sve mogu koristiti NFT-ovi?

Nezamjenjivi tokeni (eng. non-fungible token) su evolucija relativno jednostavnog koncepta kriptovaluta. 

Apsolutno svaki fizički ili digitalni predmet se kroz koncept NFT-a može povezati s blockchainom zbog čega je potencijal primjene NFT-ova u svakodnevnom životu ogroman.

Suvremeni financijski sustavi sastoje se od sofisticiranih sustava trgovanja i zajmova za različite vrste imovine, od nekretnina preko ugovora o posudbi, do umjetničkih djela i slično.

Zbog toga što omogućavaju digitalni prikaz fizičke imovine, NFT-ovi su korak to do toga da provedu revoluciju sustava razmjene novca i imovine kakvog poznajemo danas.

Ideje o digitalnom prikazu fizičke imovine i korištenje jedinstvene identifikacije danas nisu ništa novo. Međutim, kada se ovi koncepti kombiniraju s prednostima blockchain pametnih ugovora koji su zbog svog decentraliziranog dizajna otporni na prijevare, oni postaju izrazito moćni.

Najveća prednost NFT-ova je tržišna učinkovitost. 

Pretvorba fizičke imovine u digitalnu pojednostavljuje procese i uklanja posrednike. NFT-ovi koji predstavljaju digitalna ili fizička umjetnička djela na blockchainu uklanjaju potrebu za agentima posrednicima i omogućuju umjetnicima da se izravno povežu sa svojom publikom. 

Osim toga, NFT-ovi mogu znatno poboljšati neke poslovne procese i tako doprinijeti poboljšaju poslovanja. 

Na primjer, NFT za bocu vina olakšat će različitim sudionicima lanca opskrbe u interakciji s istom. Pomoći će u praćenju njezinog prolaska kroz cijeni poslovni proces, od ideje, proizvodnje do prodaje. Konzultantska tvrtka Ernst & Young već je razvila takvo rješenje za jednog od svojih klijenata.

NFT-ovi su odličan način kako upravljati identitetima. 

Fizičku putovnica je još uvijek osnovno sredstvo identifikacije prilikom prelaska iz zemlje u zemlju. Potrebno ju je predočiti na svakom ulazu i izlazu iz određene zemlje. 

Pretvaranjem pojedinačne fizičke putovnice u NFT, od kojih svaka ima svoje jedinstvene identifikacijske karakteristike, moguće je pojednostaviti procese ulaska i izlaska iz zemlje. Osim za identifikaciju prilikom putovanja između zemalja, NFT-ovi mogu poslužiti i u svrhu upravljanja identitetom unutar jedne zemlje, tj. jednog digitalnog područja.

NFT-ovi mogu poslužiti za digitalno upravljanje vlasništvom

NFT-ovi također mogu demokratizirati ulaganje raspodjelom fizičke imovine poput nekretnina. Puno je lakše podijeliti digitalnu nekretninu među više vlasnika nego fizičku. Etika tokenizacije ne mora biti ograničena na nekretnine; može se proširiti na drugu imovinu, kao što su umjetnička djela. 

Dakle, umjetnička slika ne mora uvijek imati jednog vlasnika. Digitalni ekvivalent neke slike može imati više vlasnika, od kojih je svaki odgovoran za jedan dio slike. Takvi dogovori mogli bi povećati vrijednost slike, a ujedno i prihode umjetnicima.

Najuzbudljivija mogućnost za NFT-ove leži u stvaranju novih tržišta i oblika ulaganja. Zamisli nekretninu podijeljenu u više dijelova od kojih svaki dio sadrži različite karakteristika. Jedan dio može biti uz plažu, dok drugi može biti dio zabavnog kompleksa, a treći  stambeni kvart. 

Ovisno o svojim karakteristikama, svaki komad zemlje je jedinstven, ima drugačiju cijenu i predstavljen je jedinstvenim NFT-om. Trgovina nekretninama, složen je birokratski proces, može se pojednostaviti uključivanjem relevantnih metapodataka u svaki jedinstveni NFT.

Decentraland, platforma virtualne stvarnosti na Ethereum blockchainu, već je implementirala takav koncept. Kako NFT-ovi postaju sofisticiraniji i integriraju se u financijsku infrastrukturu, taj isti koncept se može implementirati i u fizičkom svijetu.

Kako kupiti NFT?

Ako želiš kupiti i početi skupljati NFT-ove, morat ćeš nabaviti sljedeće:

Prvo, trebaš napraviti digitalni kripto novčanik koji ti omogućuje čuvanje NFT-ova i kriptovaluta.

NFT-ovi se najčešće kupuju kriptovalutama pa ćeš prije NFT-a morati kupiti neku kriptovalutu, 

poput Ethera. Koja kriptovaluta ti treba ovisi o trgovini i blockchainu na kojem želiš kupiti NFT. Nešto više o samim platformama i trgovinama na kojim možeš kupiti NFT-ove možeš pročitati nešto niže u nastavku.

Na platformama kao što su Coinbase, Kraken, eToro, pa čak i PayPal, kriptovalute se mogu kupiti direktno kreditnom karticom. Nakon što kupiš kriptovalute, možeš ih držati na računu kripto mjenjačnice ili prebaciti na svoj kripto novčanik.

Prilikom kupnje kriptovaluta i NFT-ova potrebno je obratiti pažnju na naknade.  Većina kripto mjenjačnica naplaćuje naknade koje ovise o načinu plaćanja i iznosu koji kupuješ.

Ako želiš uštedjeti na naknadama prilikom kupnje kriptovaluta, predlažem da pogledaš moj vodič za kupnju kriptovaluta.

Popularne NFT trgovine

OpenSea – Najveća platforma za trgovanje NFT-ima

Nakon što uspostaviš svoj kripto novčanik slijedi pronalazak i odabir trgovine za kupnju NFT-ova.

Trenutno, najveća trgovine za NFT-ove su:

OpenSea.io

OpenSea je prva i najveća peer-to-peer platforma za razmjenu NFT-ova. Predstavljaju se kao mjesto na kojem se mogu pronaći “rijetki digitalni i kolekcionarski predmeti”. 

Da bi kupio NFT-ove koji su oglašeni na OpenSea, potrebno je napraviti račun. Odlična stvar kod pregledavanja NFT-ova na Open Sea trgovini je filter. Kako bi lakše pronašao ono što tražiš, možeš filtrirati kolekcije NFT-ova prema kategoriji, popularnosti i slično.

Rarible

Rarible – Platforma za razmjenu NFT-ova

Rarible je vrlo sličan OpenSea trgovini. Rarible je otvorena NFT trgovina koja umjetnicima i kreatorima omogućuje kreiranje i prodaju NFT-ova. 

Rarible ima vlastiti RARI token koji pojednostavnjuje trgovanje je olakšava procjenu i plaćanje naknada, usporedbu cijena i slično.

Foundation

Na Foundation platformi, kao i na prethodne dvije, možeš trgovati NFT-ovima, no postoji jedna razlika.

Da bi mogao objavljivati i prodavati vlastite NFT-ove potrebno je biti pozvan od nekog kreatora koji već prodaje na platformi.

Zbog sustava pozivnica, na platformi objavljuju isključivo poznatiji kreatori. Zbog toga je ponuda puno kvalitetnija i privlači ozbiljnije kupce. NFT-ovi objavljeni na platformi se smatraju ekskluzivnijima u odnosu na druge platforme zbog čega postižu veće prodajne cijene.

Na navedenim platformama tisuće kreatora i kolekcionara prodaju svoje NFT-ove. S obzirom daje NFT tržište još uvijek relativno mlado, podložno je prevarama. Neki su se prodavači predstavljali kao pravi vlasnici, a zapravo su prodavali kopije NFT-ova koji uopće nisu njihove, bez dopuštenja njihovih stvarnih vlasnika.

Procesi potvrde identiteta za kreatore i predaja NFT-a za prodaju se razlikuju od platforme do platforme. Neke su rigoroznije od drugih. OpenSea i Rarible, na primjer, za postavljanje NFT-a na prodaju, ne zahtijevaju provjeru vlasnika. 

Čini se da je zaštita kupaca u najboljem slučaju oskudna, pa kada kupujete NFT-ove, da bi izbjegao prijevare, preporučuje se prije kupnje malo istražiti povijest prodavača i NFT-a koji planiraš kupiti.

Isplati li se kupovati NFT-ove?

Kupiti NFT ili ne?

Sad znaš što je NFT, gdje i kako ih kupiti, no isplati li se kupovati NFT-ove?

Da li kupovati ili ne ovisi o više faktora.

Kupovanje NFT-ova s ciljem zarade je još uvijek rizična i smatra se špekulacijom jer je Industrija izrade i prodaje NFT-ova je još uvijek relativno mlada i njihovu budućnost razvoja je trenutno teško predvidjeti. 

Još uvijek se ne zna za što će se i kako NFT-ovi koristiti. Postoji mnoštvo potencijalnih primjena no njihov stvarni potencijal se tek treba otkriti.

S obzirom na to da su NFT-ovi relativno nov koncept na tržištu, ako ih planiraš kupiti, preporučuje se ulagati male iznose o kojima ne ovisi tvoj svakodnevni život.

Drugim riječima, ulaganje u NFT je osobna odluka. Ako imaš viška novca, možda vrijedi razmisliti o kupnji, pogotovo ako ti neki NFT za tebe ima veliko značenje.

Na primjer. ako si fan košarke, nekog kluba i košarkaša, sigurno bi ti bilo drago posjedovati neko njegovo zakucavanje ili trenutak s utakmice.

Trebaš imati na umu da se, kao i kod umjetnina, vrijednost nekog NFT-a u potpunosti temelji na tome koliko je netko drugi u ovom trenutku spreman za njega platiti.

Zbog toga cijenu diktira potražnja, a ne temelje se na tehničkim ili ekonomskim pokazateljima koji obično utječu na cijene dionica i temelje za kupnju s ciljem investiranja.

Sve to znači da cijena NFT-a može biti znatno manja u trenutku kada ga prodaješ nego li je bila u trenutku kada si ga kupovao. Ili ga nitko više ne želi kupiti, možda ga uopće nećeš moći prodati.

Kao i kriptovalute, NFT-ovi podliježu porezu na kapitalnu dobit, pa bi se prilikom ostvarivanja bilo kakve zarade od trgovine kriptovalute trebao posavjetovati s poreznim stručnjakom.

Nadalje, pristup ulaganju i NFT-ove treba biti poput bilo kojeg drugog ulaganja. Prije neko kreneš dobro se educiraj i informiraj, shvati potencijalne rizike. 

Kao i kod ulaganja u dionice i kriptovalute, najveći rizik je taj da bi nakon kupnje mogao izgubiti sav svoj uloženi novac.

Ako se pak odlučiš na idući korak, uvijek budi na oprezu kako ne bi ostao bez svog novca.

Pretplati se
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments