Ukupni troškovi pokretanja bloga: Koliko košta izrada i vođenje bloga u 2023?

Želiš pokrenuti blog ali nisi siguran koliko će te to koštati?

Pokretanje bloga uopće ne mora biti skupo.

Troškovi pokretanja bloga kreću se od 40 EUR za prvu godinu, pa sve do onog iznosa koji si spreman uložiti. Za krenuti potrebno je imati jedino hosting i domenu, a sve ostalo je plus.

U usporedbi s drugim biznisima, pokretanje i vođenje bloga zapravo ima jako niske troškove, a “marža” je vrlo visoka.

Jedan uspješan bloger kojeg redovito pratim, Adam Enfroy, je napravio svoj blog početkom 2019. godine. U mjesečnim financijskim izvještajima koje javno objavljuje na svom blogu navodi kako od bloga zarađuje oko $84,000 USD mjesečno, a troškovi su mu oko $15,000 USD mjesečno.

Na troškove vođenja bloga odlazi mu svega 20% onoga što zaradi, a 80% mu ostane.

Fascinantno, u svakom slučaju.

Da li je moguće besplatno pokrenuti blog?

Da, blog je moguće pokrenuti bez ikakvog početnog ulaganja, no to ti nikako ne bih preporučio.

Postoji puno razloga zašto to nije dobra ideja, no najveći razlog je to što kada gradiš nešto na tuđoj platformi, direktno ovisiš o toj platformi.

Ako oni odluče promijeniti pravila “igre” ili ugasiti tvoj blog iz bilo kojeg razloga, ti tu ne možeš ništa napraviti. Nemoj dozvoliti da ti se dogodi takva početnička pogreška.

Ako ti je cilj zaraditi na blogu, jedini ispravan način kako trebaš pristupiti svom blogu je shvatiti ga od samog početka kao mali biznis.

Ako se ponašaš prema svom blogu kao prema biznisu, rezultati iza tvog rada ne mogu izostati.

Više o tome kako tretirati blog kao biznis pročitaj u nastavku ovog teksta.

Koji si tip blogera?

Osim novca, u blog je potrebno uložiti vrijeme.

Prema tome koliko vremena bloger planira uložiti u kreiranje sadržaja i vođenje svog bloga, postoje 3 glavna tipa blogera:

 1. Hobi bloger – To je bloger kojemu je pisanje sadržaja na blogu poput hobija, te nema namjeru zarađivati na blogu.
 2. Bloger u slobodno vrijeme – To je bloger koji piše blog u svoje slobodno vrijeme, uz stalni posao. Shvaća blog kao mali biznis i polako ga izgrađuje kako bi u budućnosti postao glavni izvor prihoda.
 3. Profesionalni bloger – To je bloger kojem je blog glavni izvor prihoda, te mu omogućava financijsku slobodu. Profesionalni bloger također može biti i onaj bloger kojem blog nije glavni izvor prihoda no ima mogućnost da se u potpunosti od samog početka posveti radu na svom blogu.

Većina blogera početnika koji čitaju ovaj članak, vjerujem da će se svrstati u tip 2 (bloger u slobodno vrijeme), a glavni cilj bi trebao biti prelazak u kategoriju 3 (profesionalni bloger).

Međutim, ako želiš pokrenuti blog bez ikakve namjere za zaradu, kao hobi bloger, i u tom slučaju, ovaj članak će ti pomoći da blog započneš sa što manjim troškovima.

Najbolja strategija pokretanja bloga za početnike

S obzirom na svoje iskustvo, početnicima preporučujem da pokrenu blog samo s nužnim troškovima, a potom, ako blog počne zarađivati, ulože dodatno u znanje, alate i ljude koji će osigurati da blog brže raste u što kraćem vremenu.

To je siguran način kako pokrenuti blog s minimalnim troškovima u prvoj godini, no trebaš biti svjestan da ta minimalna ulaganja neće osigurati da tvoj blog raste s maksimalno brzinom.

Tvoje vrijeme do prve ozbiljnije zarade će vjerojatno biti nešto duže za razliku od nekoga tko dodatno uloži u svoj blog.

Troškove kod pokretanja bloga dijelim na one neizbježne, koji su nužni da bi blog uopće postojao i one opcionalne.

Većina stvari iz opcionalnih troškova neće imati veliki utjecaj na ciljeve bloga u početku, već će nasuprot tome, oduzet vrijeme blogeru da se posveti onim bitnim stvarima koje će osigurati brzi rast bloga na početku.

Svakako bi istaknuo neke od opcionalnih troškova kao što su troškovi unaprjeđenja znanja i troškovi kreiranja sadržaja. To su stvari u koje bi prvo uložio novac u slučaju da ga imam viška na početku ili odmah kada blog počne donositi prve prihode. U daljnjem tekstu obrati pažnju na njih gdje govorim o detaljima zašto su baš te stvari moji favoriti.

No, idemo redom.

Ovo su troškovi s kojima ćeš se susresti prilikom pokretanja i vođenja svog bloga:

 1. Neizbježni troškovi
 2. Opcionalni troškovi
 3. I koliki su zapravo ukupni troškovi pokretanja (i vođenja) bloga?

1. Neizbježni troškovi kod pokretanje bloga

Neizbježnim troškovima kod pokretanja bloga smatraju se oni troškovi koji su nužni da bi blog došao na svijet, tj. da bi mu čitatelji mogli pristupiti na internetu.

Drugim riječima, da bi mogao pisati sadržaj na blogu koji će privući čitatelje koje možeš unovčiti, te zako zaraditi (ili pak ispuniti neki drugi cilj koji nužno ne mora biti zarada od bloga), jednostavno moraš osigurati nužna sredstva kako bi nabavio opremu za rad kao što su računalo i pametni telefon, internetsku vezu, web hosting na kojem će biti tvoj blog, domenu preko koje će mu se moći pristupiti, te platforma koja će ti omogućiti da unosiš i upravljaš sadržajem svog bloga.

Ako neke stvari već imaš, kao što je recimo računalo ili pametni telefon, to je odlično, jer već si jedan korak bliže prema svom novom blogu. 🙂

U tom slučaju, osnovno što ti je potrebno da bi pokrenuo blog su web hosting, domena i platforma za upravljanje sadržajem.

Cijena Bluehost hostinga, kojeg preporučujem svim početnicima, iznosi oko 3,38 EUR mjesečno (cijena za plan od 36 mj.), domenu dobiješ besplatno uz blog, a platforma za upravljanje sadržajem (WordPress), je potpuno besplatna.

Da, istina je. Ako već imaš desktop (ili prijenosno) računalo i pristup internetu, blog možeš pokrenuti za samo 3,38 EUR mjesečno (~ 26 kn/mj).

Kao i u svim ostalim člancima na svom blogu, želim biti temeljit pa ću i u ovom članku navesti sve troškove za pokretanje i vođenje bloga, no ako nešto od navedenog posjeduješ, slobodno preskoči na sljedeće poglavlje.

Oprema za rad (eng. hardware): 500 – 3.750 EUR

Kada se govori o temi troškova kod pokretanja bloga, najčešće pomislimo na troškove hostinga, domene, teme, WordPress dodataka i slično, dok hardware i fizičku opremu koja je preduvjet za rad na blogu često preskočimo.

Ponekad namjerno, a ponekad slučajno.

Osobno smatram da se troškovi fizičke opreme ne smiju zaboraviti jer oprema koja se koristi za profesionalno pisanje bloga, i ona koja se koristi kod bloga koji se piše u slobodno vrijeme nije ista.

Profesionalni blogeri koji žive od zarade ne blogu imaju puno veći standard kvalitete sadržaja koji kreiraju, pa takav vrhunski sadržaj, često, zahtjeva komade opreme koji moraju moći ispuniti taj zahtjev kvalitete koji publika od njih očekuje.

Takva profesionalna oprema koja mora zadovoljiti visoku razinu pouzdanosti i kvalitete je skuplja, no to ne znači da se vrhunski sadržaj ne može kreirati bez skupe opreme. Itekako može, i oprema nije ključan faktor, no nikako ju ne smijemo zaboraviti.

To, da se vrhunski sadržaj ne može kreirati bez vrhunske skupe opreme je mit i izlika kod ljudi koji nemaju dovoljnu motivaciju i želju da pokrenu svoj blog.

Oprema za pokretanje i rad na blogu.
Oprema za pokretanje i rad na blogu.

Da se može početi graditi blog s jeftinijom opremom na početku dokazuje mnoštvo primjera uspješnih blogera koji žive od zarade na blogu, a krenuli su s jeftinim laptopom, praktički bez ikakve opreme.

Od opreme potrebne za kreiranje bloga, najvažnije je računalo (desktop PC ili laptop).

Za onoga tko pokreće blog kao hobi ili u slobodno vrijeme, trenutno računalo koje posjeduje vrlo vjerojatno će biti dovoljno za početak i možeš nastaviti na sljedeće poglavlje.

Ako pak imaš afinitete pokrenuti blog kao profesionalni bloger, nastavi čitati jer je kod profesionalnog bloga, vrlo je važno imati dobru opremu.

Laptop ili stolno računalo: 500 – 2.000 EUR

Ako pokrećeš svoj prvi blog ili planiraš pisati blog iz zabave, laptop ili stolno računalo koje trenutno imaš vjerojatno je dovoljno dobro za početak.

Na početku dok još nisi 100% siguran da je pisanje bloga za tebe, vjerojatno ne želiš puno ulagati u startu, i to je uredu, u potpunosti te razumijem.

Zbog malog početnog ulaganja, blog je upravo savršen način kako dodatno zaraditi na internetu uz stalni posao koji imaš.

Ako je pak tvoje stolno računalo ili laptop, na izmaku snaga, ovo je prava prilika da ga zamijeniš novim. Osim za pisanje bloga, prijenosno računalo ćeš koristiti u druge svrhe, stoga kupnja novog će se svakako isplatiti.

Prijenosno računalo koje će zadovoljiti tvoje svakodnevne potrebe, siguran sam da će zadovoljiti i sve potrebe kod kreiranja sadržaja na tvom novom blogu. Vjerujem da se do 3.500 kn (~ 500 EUR) može pronaći solidno prijenosno računalo koje će trajati dok zaradu na blogu ne dovedeš do razine da si možeš priuštiti novo kvalitetnije računalo.

Acer Aspire 5 Laptop - Laptop za blogere s odličnim omjerom cijene i performansi.
Acer Aspire 5 Laptop – Laptop za blogere s odličnim omjerom cijene i performansi.

Osobe koje se planiraju baviti blogom ozbiljnije u nadi da u što skorije vrijeme zamjene prihode od posla, s prihodima od bloga, tj. postanu profesionalni blogeri, će ipak imati nešto veće zahtjeve po pitanju funkcionalnosti, pouzdanosti i procesorske snage računala.

Dodatni resursi bit će potrebni za profesionalnu obradu, te pohranu slika i video materijala za blog ili YouTube kanal, te sve ostale svakodnevne aktivnosti koje zahtjeva posao aktivnog profesionalnog blogera.

Predlažem odabir laptopa umjesto desktop računala, jer posao blogera ne ovisi o lokaciji. Laptop možeš ponijeti sa sobom gdje god da ideš i u nekoj pauzi od drugih aktivnosti odraditi dio posla. Ako pak nisi ljubitelj prijenosnih računala, i desktop računalo je dobar izbor.

Prijenosna računala koja će trajati godinama, te zadovoljiti većinu zahtjeva ozbiljnog profesionalnog blogera cjenovno se kreću između 5.000 i 15.000 kn (~ 650 – 2.000 EUR).

Razer Blade 17 PRO Laptop kojem cijema s obzirom na konfiguraciju može ići preko $2.000 USD!
Razer Blade 17 PRO Laptop kojem cijema s obzirom na konfiguraciju može ići preko $2.000 USD!

Windows ili Mac? Tvoj osobni odabir.

Ja preferiram Windows operativni sustav.

Slušalice (i mikrofon): 50 – 250 EUR

Slušalice i mikrofon ne ćeš direktno koristiti za rad na blogu, no mogu biti vrlo korisni tijekom rada ili za učenje.

Ako živiš s više osoba u kućanstvu, odabir slušalica s aktivnim izoliranjem zvuka mogu djelomično ili u potpunosti filtrirati buku koja se eventualno može pojaviti što može pomoći u održavanju pažnje i fokusa tijekom rada.

Osim tijekom rada na blogu, možeš ih koristiti u slobodno vrijeme za slušanje glazbe, ili pak za slušanje raznih edukacija, YouTube videa ili tečajeva. Kontinuirano učenje i usavršavanje je jedna od najbitnijih stvari kako što prije doći do uspješnog bloga koji zarađuje.

Solidne slušalice s mikrofonom mogu se naći već od 350 kn (~ 50 EUR).

Ja osobno koristim Razer Kraken V2 slušalice s mikrofonom. Kvaliteta zvuka je odlična, imaju mikrofon i napravljene su da traju godinama. Cijena Razer Kraken V2 slušalica s mikrofonom kreće se oko 750 kn (~ 100 EUR).

Razer Kraken V2 slušalice koje trenutno koristim.
Razer Kraken V2 slušalice koje trenutno koristim.

Kvalitetniji mikrofon za većinu blogera nije nužan. Potreban je u situacijama ako uz blog snimaš podkast, često sudjeluješ u podkastima drugih kreatora ili pak imaš svoj YouTube kanal.

Cijena kvalitetnijih mikrofona se kreće od 200 – 1.000 kn (~ 30 – 100 EUR), ovisno o tipu i razini kvalitete.

Pametni telefon (eng. smartphone) s dobrom kamerom: 200 – 1.500 EUR

Pretpostavljam da pametni telefon danas imaju apsolutno svi. Ako ga nemaš, ne znaš što propuštaš.

Pametni telefon dobrih performansi s odličnom kamerom je neizostavan alat svakog blogera.

Pametni telefon ti omogućuje razne stvari, a za blogere najbitnije su sljedeće:

 • Primanje i odgovaranje na emailove, poruke i pozive
 • Brza pretraga informacija kada nisi za računalom
 • Svakodnevno sudjelovanje u raspravama i objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama
 • Snimanje fotografija i video materijala za blog, socijalne mreže i YouTube kanal

Pametni telefon zbog svoje višestruke funkcionalnosti može znatno smanjiti troškove kreiranja sadržaja za blog i YouTube kanal. Suvremeni pametni telefoni kvalitetom slike i video snimki mogu zadovoljiti sve potrebe blogera zbog čega nema potrebe za kupnjom dodatnog fotoaparata ili kamere.

Xiaomi Redmin Note 9 PRO - Android smartphone s prihvatljivo cijenom do 1.500 kn.
Xiaomi Redmin Note 9 PRO – Android smartphone s prihvatljivo cijenom do 1.500 kn.

Još jedan bitan razlog zašto baš svaki bloger treba imati pametni telefon je taj što ga možeš koristiti kako bi provjerio da li je dizajn bloga prilagođen za mobilne uređaje. Prilagodba bloga mobilnim uređajima je izrazito bitna jer se predviđa da će do 2025. godine preko 72% korisnika interneta koristiti isključivo pametne telefone za pretraživanje interneta.

Svaki smartphone cjenovno preko 1.500 kn (~ 200 EUR) zasigurno će zadovoljiti sve zahtjeve jednog blogera.

Mobilnu tarifu odaberi po svom izboru. Za maksimalnu uštedu troškova mobilnih operatera predlažem korištenje bonova, nego li pretplate. No, odluka je na tebi.

A sada prelazimo na ono najbitnije što svaki blog (ili web stranica na internetu) mora imati da bi uopće postojao.

Web hosting (Bluehost): 3,38 EUR/mj.

Web hosting je usluga koja omogućava da web stranica, blog ili web trgovina bude dostupna na internetu kako bi joj zainteresirani posjetitelji mogli pristupiti u bilo kojem trenutku (24/7).

Jednostavnije rečeno, web hosting je posebno računalo (server) u vlasništvu hosting kompanije koje je konstantno spojeno na internet. Svi mi koji želimo napraviti blog na internetu, iznajmljujemo dio prostora na takvim računalima kako bi naš blog bio dostupan svim korisnicima interneta u bilo koje doba dana.

Kao što trgovine u šoping centrima plaćaju poslovni prostor kako bi prodavali svoje proizvode kupcima koji dolaze u taj šoping centar, tako i mi vlasnici web stranica, među koje spadaju blogovi, također plaćamo uslugu hostinga pružateljima web hosting usluga kako bi korisnici interneta mogli pristupiti našim web stranicama.

Nadam se da ti je nakon ovog slikovitog primjera jasnije što je web hosting i koja mu je primarna uloga.

Bluehost, najbolji web hosting za blogere.
Bluehost, najbolji web hosting za blogere.

Osim domene, tj. “imena” bloga, hosting je najbitnija stvar kod kreiranja bloga, a u kontekstu troškova, često najveća stavka, stoga treba posvetiti posebnu pažnju odabiru hostinga.

Cijena web hostinga je najbitnija stavka kada govorimo o troškovima bloga, međutim, prilikom odabira web hostinga, potrebno je uzeti i ostale značajke kao što su:

 • Dostupnost,
 • Prostor za pohranu i promet podataka,
 • Brzina učitavanja stranica,
 • Korisnička podrška (posebno važno za početnike),
 • Jednostavnost korištenja,
 • Besplatna domena i SSL certifikat,
 • Podrška i 1-klik instalacija za WordPress.

Uzimajući u obzir sve navedeno s obzirom na cijenu, svima koji žele pokrenuti svoj blog, preporučujem korištenje WordPress kao bloging platforme na Bluehost hostingu.

Najbolja kombinacija, kako za početnike, tako i za sve one koji već dobro zarađuju od svog bloga.

Sustav za upravljanje sadržajem bloga, WordPress, je besplatan i vrlo jednostavan za korištenje, pa jedino za što je potrebno platiti je hosting.

S druge strane, Bluehost je najbolji web hosting. Pruža baš sve što jednom blogeru treba:

 • brzina učitavanja stranica i dostupnost su odlični,
 • vrlo jednostavan je za korištenje čak i za one koji se nikada nisu susreli s hostingom i blogom,
 • ima dovoljno prostora za pohranu, i neograničenu propusnost podataka,
 • i NAJBITNIJE, ima odličnu hosting i WordPress korisničku podršku kojoj se možeš javiti u bilo koje doba dana, s bilo kojim problemom koji će biti riješen u najkraćem mogućem vremenu.

I da, da ne zaboravim, uz kupnju i najjeftinijeg WordPress hosting paketa, domena po tvom izboru je besplatna.

Blogerima početnicima je najjeftiniji osnovni (Basic) paket dovoljan. Najveću uštedu ostvaruješ ako kupiš paket za period 36 mjeseci koji, u tom slučaju, košta svega 3,38 EUR mjesečno (~ 26 kn/mj).

Bluehost web hosting paketi za blogere.
Bluehost web hosting paketi za blogere.

Kod kupnje hostinga, odmah je potrebno platiti iznos za cijeli period korištenja, stoga je za osnovni paket za period od 36 mjeseci potrebno izdvojiti oko 122 EUR (~ 900 kn).

Ako imaš toliki novac za izdvojiti, svakako preporučujem da izdvojiš taj novac, jer tada maksimalno štediš. Ušteđeni novac možeš iskoristiti za nešto drugo.

Ako pak ne možeš izdvojiti tih 122 EUR, tada preporučujem da smanjiš period hostinga na 12 mjeseci, u tom slučaju iznos koji je odmah potrebno platiti je 61,15 EUR (~ 460 kn) što je znatno niže, no u tom slučaju mjesečni iznos je veći, iznosi 5,10 EUR (~ 40 kn).

Pogledaj sve Bluehost pakete.

Da li postoji besplatni web hosting?

Postoji i besplatni web hosting, no takvi hosting paketi i pružatelji usluga su nepouzdani i treba ih izbjegavati u širokom luku. Ako planiraš zarađivati od bloga, potrebno je uložiti vremena i truda u pisanje kvalitetnog sadržaja jer jedino tako možeš uspjeti.

Pružatelji usluga besplatnog hostinga često imaju pravo u bilo kojem trenutku ugasiti tvoj račun ili spriječiti pristup čitateljima do tvog sadržaja jer je tvoj blog prešao granicu nekog limita (procesorska snaga, memorija ili pohrana podataka).

Takvi limiti koje postavljaju su vrlo niski, pa ih je i uz vrlo mali broj mjesečnih posjetitelja lako probiti. Sigurno ne želiš da tvoje uloženo vrijeme i rad na blog postovima samo tako nestane.

Postoji još nekoliko loša strana besplatnih hosting usluga i bloging platformi. Na neke nije moguće postaviti reklame koje su jedan od načina kako blogeri danas zarađuju od svojih blogova.

A, još jedna je, da neki ne dopuštaju korištenje vlastite domene, što je u slučaju da od bloga želiš zarađivati novac apsolutno nedopustivo (više informacija o tome zašto je to nedopustivo pročitaj u nastavku članka u odjeljku “Domena bloga”).

Zbog toga, nikako ne preporučujem pružatelje usluga besplatnih web hosting paketa i besplatne bloging platforme.

Možemo nastaviti dalje…

Mjesečna cijena Bluehost web hosting paketa pada s povećanjem perioda korištenja.
Mjesečna cijena Bluehost web hosting paketa pada s povećanjem perioda korištenja.

Profesionalni blogeri, i svi oni koji počnu zarađivati novac na blogu, a krenuli su s osnovnim Bluehost hosting paketom, mogu jednim klikom miša unaprijediti svoj osnovni paket na neki od većih paketa koji će osigurati dodatan prostor za podatke, brzinu učitavanja ili neki drugi zahtjev koji je u tom trenutku potreban.

Potreba za većim paketom dolazi zbog većeg priljeva čitatelja, potrebom za više prostora na disku za pohranu podataka i slično. Veći paketi koji nude više su, naravno, nešto skuplji od osnovnog.

U slučaju potrebe za većim paketom, pretpostavljam da će tvoj blog tada zarađivati solidan novac pa ćeš si moći priuštiti kupnju paketa u najvećem trajanju od 36 mjeseci što će ti osigurati znatnu uštedu.

Pogledaj Bluehost pakete.

Iako je plaćanje barem 12 mjeseci unaprijed za hosting usluge standard kojeg prati većina pružatelja web hosting usluga, no postoje i oni koji pružaju web hosting usluge za koje nije potrebno platiti unaprijed, već se korištenje hostinga plaća po korištenju mjesečno.

Neke od pružatelja hosting usluga koji nude takav način plaćanja možeš pronaći u mojoj listi najboljih web hostinga za blogove, web shopove i druge web stranice.

Domena (“ime bloga”): 0 – 25 EUR

Domena web stranice je riječ koju korisnici interneta upisuju web preglednik kako bi direktno pristupili nekoj web stranici bez potrebe za pretragom Google-a ili nekog drugog internet pretraživača.

Danas, svaki ozbiljan (pa čak i neozbiljan blog), ima svoju vlastitu domenu. Blog na vlastitoj domeni postao je standard, pa ako ju nemaš, nitko te neće smatrati ozbiljnim blogerom.

3 najbitnija razloga zašto je potrebno obavezno imati vlastitu domenu na svom blogu:

 • Lako je pamtljiva – čitatelji ju lako mogu zapamtiti i ponovno, upisujući ju direktno u pretraživač, doći na tvoj blog. Puno je lakše zapamtiti zaradanawebu.com nego zaradanawebu2020-123xy.blogspot.com.
 • SEO (eng. Search Engine Optimization) – Google razlikuje web stranice po domenama, pretpostavlja se da stranice s kvalitetnim sadržajem na nekoj domeni podižu mogućnost rangiranja drugim stranicama na toj istoj domeni, i obratno, loš sadržaj smanjuje.
 • Možeš raditi apsolutno sve što želiš na svom hostingu s vlastitom domenom – To uključuje postavljanje reklama i druge načine monetizacije, stvaranje vlastitog brenda, kreiranje i izmjena sadržaja po svojoj volji, itd.

Dobar izbor domene donosi mnoštvo prednosti pred konkurencijom. Domena je praktički besplatna, pa zašto to ne iskoristiti?

Uz kupnju bilo kojeg Bluehost hosting paketa, domena je besplatna za prvu godinu korištenja. To je odlična ušteda jer se cijene domena kreću od 9 – 25 EUR (~ 70 – 190 kn) za period od godine dana.

Obnavljanje domene po isteku prve godine iznosi oko 8,5 EUR (~ 63 kn).

Iako domenu dobiješ besplatno uz web hosting, domenu također možeš kupiti posebno.

Za blog uvijek preporučujem domene s nastavkom .com bez obzira na jezik na kojem se piše, no sve .com domene s 1, 2, 3 i 4 slova su već zauzete (mogu se kupiti kao premium domene po znatno višim cijenama ako ih trenutni vlasnik želi prodati). Ne samo to, domene s više od 4 slova smislenih značenja kao što je “creditcards.com” su također većinom zauzete.

Na koji način znati koja je domena zauzeta, a koja nije? Pa, tijekom smišljanja imena, tj. domene za svoj blog, dostupnost svih domena koje ti padnu na pamet možeš provjeriti u ovom alatu za pretraživanje domena:

Ako pak želiš kupiti domenu posebno, ovo su ostale trgovine domenama koje preporučujem za kupnju domena:

#1 Bluehost

Kada kupiš hosting, domenu od Bluehosta dobivaš besplatno, no možeš ju kupiti posebno i bez hostinga. Cijene slobodnih .com domena su 10,99 EUR, dok su one već zauzete, premium domene, nešto skuplje i ovise o mnoštvu drugih čimbenika.

#2 GoDaddy

Cijene domena u GoDaddy trgovini ovise o imenu domene, tj. popularnosti, pa je teško točno procijeniti koliko će koštati pojedina domena. Popularne domene su skuplje jer ih prodaju vlasnici direktno, a one koje nitko ne posjeduje su prihvatljivih cijena.

GoDaddy usluga pretrage i kupnje domena.
GoDaddy usluga pretrage i kupnje domena.

Za većinu .com domena možeš očekivati cijene između 8,5 EUR i 17,00 EUR za godinu dana korištenja. No, to su osnovne cijene i one se uvelike razlikuju ovisno o brojnim čimbenicima, stoga je potrebno upisati željenu domenu u tražilicu domena (kao što je ova iznad) kako bi vidjeli točnu cijenu i dostupnost za tu domenu.

#3 Namecheap

Namecheap je još jedna odlična opcija za istraživanje, pregled i kupnju domena po prihvatljivim cijenama. Kao i kod ostalih kompanija koje prodaju domene, njihove cijene prilično variraju na temelju niza čimbenika.

Namecheap usluga pretrage i kupnje domena.
Namecheap usluga pretrage i kupnje domena.

Možeš očekivati da ćeš za prvu godinu korištenja platiti oko 7,5 EUR za većinu .com domena. Domenu je moguće kupiti na duži period od godine dana, a po isteku tog perioda, potrebno ju je produžiti.

Cijene produženja trajanja domena su vrlo slične onima za prvu godinu korištenja.

#4 Google Domains

Google naplaćuje identičnu naknadu za registraciju svih slobodnih .com domena u iznosu od 10,00 EUR. Naravno, neke domene se smatraju premium domenama, pa koštaju više od slobodnih domena, kao i kod ostalih kompanija koje prodaju domene.

Google domains usluga pretrage i kupnje domena.
Google domains usluga pretrage i kupnje domena.

Bloging platforma (WordPress): Besplatno

Bloging platforma se još naziva i sustav za upravljanjem sadržaja (eng. content management system), a služi za administraciju bloga, unošenje sadržaja kao što su tekstovi blog postova, slike, kreiranje i unošenje sadržaja posebnih stranica (npr. naslovna stranica, kontakt, o nama), te vizualno uređivanje bloga, tj. svega onoga što vide tvoje posjetitelji kada pristupe tvom blogu.

Kao što već znaš, WordPress je besplatan, a uz Bluehost hosting pakete dolazi predinstaliran što znači da se ne moraš mučiti s instalacijom i podešavanjima već odmah možeš početi uređivati i unositi sadržaj u svoj blog.

Još nemaš blog? Što čekaš? Napravi svoj WordPress blog na Bluehostu.

2. Opcionalni troškovi kod pokretanje bloga

Opcionalni troškovi nisu nužni da bi blog ugledao svjetlo dana.

Sve pročitano o troškovima do ovog trenutka ti je dovoljno da na blog postaviš sadržaj, te na njega dođu čitatelj.

Međutim, dodatni alati, usluge i znanja koja navodim u ovom dijelu članka mogu ti pomoći da tvoj blog puno brže raste i postane profitabilan.

WordPress tema (izgled bloga): 0 – 57 EUR/god.

WordPress tema je skup datoteka koje definiraju grafički izgled nekog bloga. Sve ono što vide krajnji čitatelji koji posjećuju neku web stranicu, blog ili web trgovinu.

Također, tema sa svojim funkcionalnostima omogućuje vlasniku WordPress bloga da do neke razine upravlja izgledom i dizajnom svog bloga.

Postoje plaćene (premium) i besplatne WordPress teme.

Osim u tome što se korištenje premium tema naplaćuje, razlika između plaćenih i besplatnih je najčešće upravo razina upravljanja koju daje vlasniku bloga, a očituje se kroz broj značajki s kojima dolazi.

Na primjer, besplatne teme imaju osnovne mogućnosti upravljanja izgledom kao što je boja i font slova, dok je s nekim plaćenim temama moguće do detalja urediti izgled svakog pojedinog elementa na blogu.

Sučelje za instalaciju besplatnih tema unutar WordPress-a.
Sučelje za instalaciju besplatnih tema unutar WordPress-a.

Plaćene premium teme su puno moćnije jer daju puno više mogućnosti vlasniku da uredi izgled bloga baš onako kako on to želi.

Tema bloga je izuzetno bitna, stoga je važno izabrati kvalitetnu temu koja te neće ograničavati u definiranju izgleda bloga.

Svaka tema, plaćena ili besplatna, dolazi sa svojim setom mogućnosti.

Da bi se odabrala idealna tema za neki blog, potrebno je usporediti zahtjeve za uređenjem izgleda koji taj blog ima i značajke svake pojedine teme koja uđe u uži izbor odabira, te potom odabrati onu koja zadovoljava najveći broj kritičnih zahtjeva.

Da bi izradio kvalitetan blog s odličnim izgledom, često nije potrebno kupovati plaćene premium teme. Postoje besplatne teme koje će uz malo prilagodbe, biti više nego dovoljno dobre za bilo koji blog koji tek počinje s radom.

Besplatne teme koje preporučujem su GeneratePress, Astra, Hello Elementor (u kombinaciji s besplatnim Elementor dodatkom) i Kadence.

Dobra stvar je to što većina besplatnih tema ima svoje plaćene verzije. Ako ti ikada zatrebaju neke premium značajke, vrlo jednostavno možeš nadograditi besplatnu temu njezinom plaćenom inačicom.

Plaćeni premium paketi Kadence teme.
Plaćeni premium paketi Kadence teme.

Kada blog počne zarađivati, vjerojatno ćeš u nekom trenutku htjeti promijeniti izgled nekih specifičnih dijelova web stranice ili dodati neke značajke kako bi unaprijedio iskustvo korištenja bloga svojim čitateljima, koje besplatna tema ne podržava.

Navedene teme iznad u tekstu su teme koje postoje već godinama i imaju tisućama korisnika. Često upravo ono što ti treba, a nema u besplatnoj verziji teme, vjerojatno je to trebalo i nekome prije tebe pa vjerojatno već postoji u plaćenoj verziji.

Plaćene teme nisu skupe. Cijene plaćenih tema kreću se između 40 i 57 EUR godišnje.

Pa, ako ti nešto fali u besplatnoj, a postoji u njezinoj plaćenoj verziji, svakako razmisli o nadogradnji na premium verziju.

Top savjet za blogere koji tek počinju:

Ako tek postaješ bloger i ovo ti je prvi blog, ne troši puno vremena na odabir teme i definiranje izgleda.

Blog s odličnim izgledom bez ijednog čitatelja je bezvrijedan. Odaberi neku od gore navedenih besplatnih tema i idi dalje.

Umjesto na izgled, 90% svog vremena na početku trebaš trošiti na kreiranje sadržaja koji će privući posjetitelje na blog!

WordPress dodaci (eng. plugins): 0 – 178 EUR

WordPress dodaci su skupine datoteka koje dodaju nove ili nadograđuju postojeće funkcionalnosti neke web stranice koja koristi WordPress sustav za upravljanje sadržajem.

WordPress dodaci slični su temama, no funkcionalnosti koje svojom instalacijom omogućuju ne moraju biti vezane za izgled web stranice kao što je to slučaj kod tema.

Na primjer, dodaci mogu dodavati funkcionalnosti kao što su:

 • kontakt obrasci,
 • ubrzanje učitavanja web stranica,
 • web graditelj (eng. page builder) za lakšu izradu pojedinih stranica (npr. Elementor),
 • automatska optimizacija veličina slika,
 • SEO optimizacija,
 • zaštita i sigurnost bloga,
 • itd.

Većinu WordPress dodataka koje preporučujem sam već naveo u svom vodiču koji detaljno opisuje kako napraviti WordPress blog.

Ako tek počinješ, siguran sam da će ti funkcionalnosti koje pružaju besplatni dodaci biti dovoljne jedno duže vrijeme.

Ako ipak zatrebaš nešto više, a ne možeš pronaći besplatni dodatak koji sadrži željenu funkcionalnost, možeš kupiti neki od plaćenih premium dodataka koji će ti ju omogućiti.

Neki od plaćenih dodataka koji će ti možda zatrebati su:

 • Yoast SEO Premium – Dodatak za naprednu SEO optimizaciju bloga (73 EUR/god.).
 • WP Forms – Jednostavan dodatak za forme i njihovu laku integraciju na bilo koju stranicu na blogu (65 EUR/god.).
 • WP Rocket – Dodatak za ubrzanje učitavanja stranica bloga (40 EUR/god.).
Cijene WP Rocket plaćenog premium WordPress dodatka.
Cijene WP Rocket plaćenog premium WordPress dodatka.

Blog, zbog svoje jednostavnosti, ne bi trebao zahtijevati kupovinu mnoštva plaćenih premium dodataka. No, što više specifičnih funkcionalnosti blog bude zahtijevao, bit će potrebno kupiti nove dodatke, a s time rastu ukupni troškovi pokretanja i vođenja bloga.

Dodavanjem raznih dodatnih funkcionalnosti, troškovi WordPress dodataka vrlo lako mogu eskalirati.

Ok, premium dodaci omogućuju čitateljima i administratoru bloga neke nove funkcionalnosti, no uz dodatne troškove, dodaju novi programski kod na blog koji može znatno usporiti brzinu učitavanje stranica.

Preporučujem da na početku maksimalno iskoristiš besplatne dodatke, a kada blog počne zarađivati, postepeno uvodiš nove funkcionalnosti kroz plaćene dodatke.

No pazi, svaka nova funkcionalnost treba imati dobar razlog zašto ju uvodiš da bespotrebno ne uspori blog, a ako je plaćeni dodatak, ujedno ne povisi troškove.

Za početnike (kao i za one iskusnije blogere) i dalje stoji savjet koji već znaš. Usmjeri većinu svog vremena na kreiranje sadržaja, nego li na uređivanje bloga.

Dizajn i izrada logotipa: 0 – 33 EUR

Logotip je posebno dizajniran tekst, slika ili kombinacija teksta i slike koji na zanimljiv, a jednostavan način prikazuje ime (ili domenu) bloga.

Logotip je jedan od načina kako ostaviti dobar inicijalni dojam na čitatelje koji prvi puta posjete tvoj blog. Kvalitetno dizajniran logotip često daje blogu autoritet i profesionalnost u posjetiteljevim očima.

Osim toga, puno je vjerojatnije je da će netko zapamtiti logotip nekog bloga nego njegovo ime ili domenu. Odlično odabrano ime i domena su važni, no dobar logotip radi razliku.

Iako je logotip vrlo bitan, nije ga nužno napraviti odmah na početku.

Ako nema sadržaja na blogu koji će privući čitatelje, blog nema smisla, no svakako preporučujem da jedna od prvih stvari nakon kreiranja bloga bude izrada logotipa.

U prošlosti troškovi dizajniranja logotipa su bili vrlo visoki, pa si kvalitetan logotip, blogeri koji tek počinju, niti nisu mogli priuštiti.

Izrada logotipa znala je koštati 400 EUR i više, no s pojavom stranica za posredovanje digitalnih usluga kao što je Fiverr, porasla je konkurencija, a cijene izrade logotipa su se znatno snizile.

Cijene izrade i dizajniranja logotipa na Fiverr-u se danas kreću već od 4 EUR, pa do 40 EUR na više, ovisno o kvaliteti i iskustvu dizajnera.

Usluge dizajna logotipa za blog na Fiverru.
Usluge dizajna logotipa za blog na Fiverru.

Osim Fiverr-a, usluga dizajna logotipa se može kupiti direktno od digitalnih agencija ili drugih nezavisnih dizajnera koji naplaćuju 300 EUR i više za slične usluge. Vjerujem da ti tako skupe usluge za tvoj blog na početku neće trebati, no vrijedi znati da i ta opcija postoji.

Ako uz troškove hostinga imaš dodatnih 30 – 40 EUR, svakako savjetujem da napraviš logotip za svoj blog, no to nikako nije nužno za start.

Na početku, kao logotip možeš jednostavno koristiti ime svog bloga. To sam napravio i ja kada sam počinjao. Zarada Na Webu blog nije imao dizajniran logotip više od dvije godine od svog početka.

Nakon napisanih 10-15 članaka, vjerujem da će blog početi zarađivati novac, pa dio tog novca možeš uložiti u izradu logotipa.

Bonus savjet: Ako si dovoljno hrabar, svoj logo možeš pokušati napraviti sam. Odličan besplatan alat s kojim je to vrlo jednostavno je Canva.

Email marketing alati: 0 – 24 EUR/mj.

Email marketing je ključ gotovo svakog profitabilnog bloga. Istinska vrijednost svakog bloga je u kvaliteti pretplatnika na njegovoj email listi.

Pitaš se zašto?

Email marketing je način na koji možeš izravno komunicirati s čitateljima svog bloga koji su izrazili interes za ono što pišeš i prijavili se da bi dobili više tvog sadržaja.

Direktna komunikacija s tvojim pretplatnicima putem email omogućit će ti:

 • Prikupljanje informacija o problemima tvojih čitatelja koji mogu poslužiti kao ideje za nove blog postove ili digitalne proizvode
 • Sigurne čitatelje svih tvojih tek objavljenih blog postova
 • Ispitivanje tržišta i otkrivanje novih načina unovčavanja bloga
 • Povećanje autoriteta u svom području djelovanja slanjem najkvalitetnijeg sadržaja sa svog bloga u predefiniranim vremenskim razmacima (slanje email tečaja i automatiziranih email sekvenci)
 • Vlastitu kontrolu nad dosegom (eng. reach) i komunikacijom sa svojim pretplatnicima i fanovima (za razliku od socijalnih mreža gdje one imaju potpunu kontrolu)
 • Promociju i prodaju vlastitih i affiliate proizvoda, te usluga
 • itd.
Convertkit email marketing alat za kreatore sadržaja.
Convertkit email marketing alat za kreatore sadržaja.

Zbog toga je važno započeti s implementacijom email marketinga na blogu u svrhu prikupljanja email adresa što je prije moguće.

Pravi trenutak za implementaciju email marketinga je kada tvoj blog dosegne oko 10.000 mjesečnih posjeta s Google-a, no može i prije.

Alati koje preporučujem za upravljanje email listama i slanje emailova za blogove su SendInBlue, Convertkit, MailChimp i MailerLite.

Svi navedeni alati su besplatni. Registracija je besplatna, a mogu se bez problema koristiti dok tvoja email lista ne prijeđe određeni broja pretplatnika, ili količinu poslanih emailova.

Convertkit i MailerLite u besplatnom paketu imaju ograničenje na 1.000 pretplatnika, a MailChimp na 2.000. SendInBlue nema ograničenje na broj pretplatnika u svom besplatnom paketu, ali ima ograničenje na 300 poslanih emailova dnevno.

Koji god da odabereš, nećeš pogriješiti. Ja sam ih sve koristio, a trenutno koristim SendInBlue.

Cjenik paketa SendIUnBlue email makerting alata.
Cjenik paketa SendIUnBlue email makerting alata.

Nakon probijanja ograničenja, potrebno je prijeći u neki od plaćenih planova koji osim većeg broja pretplatnika i slanja emailova, omogućava neke dodatne funkcionalnosti kao što su automatizirano slanje emailova, AB testiranje, naprednu analitiku i slično.

Cijene najjeftinijih paketa koji se plaćaju su Convertkit 24 EUR, SendInBlue 21 EUR, MailerLite i MailChimp, 8,20 EUR, mjesečno. Ako se plati unaprijed za godinu dana, svi odobravaju određeni popust.

Bilo koji trošak za email marketing alate je opravdan dok god email lista donosi profit. Ako email lista nije profitabilna, potrebno je pronaći način kako ju unovčiti.

Postoji puno primjera blogera na internetu koji većinu novca zarađuju upravo email marketingom, tj. unovčavanjem pretplatnika na svojoj email listi.

Zaštita bloga (eng. security): 0 – 17 EUR/mj.

Iako naizgled nebitna, zaštita i sigurnost bloga izuzetno je bitna kod vođenja bloga koji donosi zaradu.

Za kreiranje kvalitetnog i unikatnog sadržaja na blogu (što smatram da je jedini ispravan način kako voditi blog) potrebno je uložiti ogromnu količinu vremena (i/ili novaca), stoga nikako ne želimo da zbog manja sigurnosti netko provali u blog i nepovratno izbriše sav taj uloženi trud, novac i vrijeme.

Osim samog brisanja, hakeri također provaljuju u blogove da bi recimo:

 • Zamijenili affiliate linkove, svojim affiliate linkovima i na tako pokupili svu tvoju affiliate zaradu
 • Zamijenili tvoje reklame sa svojima
 • Ubacili svoj sadržaj i linkove prema svojim web stranicama unutar tvog sadržaja
 • I još mnogo drugih stvari kojih nisi trenutno niti svjestan.

Vjerujem da sad razumiješ važnost zaštite i sigurnosti svog bloga.

Za početnike dovoljna je Bluehostova osnovna zaštita koja dolazi besplatno u svim paketima.

Također bih svima preporučio spajanje bloga na Cloudflare servis. Cloudflare u svom besplatnom paketu nudi opciju DDoS (eng. Distributed Denial-of-service) zaštite.

Osnovni Cloudflare paket je besplatan,
Osnovni Cloudflare paket je besplatan,

Ima još jedan dodatak za WordPress koji također nije loše imati.

Ime mu je Sucuri security. U besplatnoj verziji dolazi s funkcionalnostima paćenja izmjena datoteka na serveru, blokiranja kritičnih WordPress funkcionalnosti, praćenja logiranja korisnika u administracijski sustav, upozorenja administratora putem emaila u određenim situacijama koje su važne za sigurnost bloga.

Sve navedeno je besplatno, stoga nema razloga da ih ne postaviš na svoj blog. Nadam se da ti nikada neće zatrebati, ali ako bude potrebe, tvoj blog je u potpunosti siguran.

Za sve one naprednije blogere, s blogovima koji imaju veću količinu sadržaja i zarađuju dobar novac, predlažem aktivaciju Cloudflare PRO paket koji dolazi s WAF (eng. Web Application Firewall) naprednim sustavom za detekciju i sprječavanje sigurnosnih propusta.

Cjenik Cloudflare paketa.
Cjenik Cloudflare paketa.

Cloudflare PRO paket košta samo 17 EUR/mj. Ako se uzme u obzir da uz to, dolazi s fantastičnim funkcionalnostima optimizacije performansi koje ubrzavaju web stranicu, cijena je više nego opravdana.

Zaštita nije toliko kritična na početku kreiranja bloga, međutim nikako se ne smije zaboraviti kako blog bude napredovao.

Dodatni alati: 0 – 810 EUR/god.

UpDraft Plus: Besplatno

Updraft plus je alat, tj. WordPress dodatak koji definitivno moraš imati instaliran na svom blogu.

UpdraftPlus služi za jednostavnu izradu sigurnosne kopije cijelog bloga (koda i baze podataka), te njezina automatska ili manualna pohrana na udaljenim serverima.

Updraft PLUS dodatak za backup WordPress bloga.
Updraft PLUS dodatak za backup WordPress bloga.

O redovitoj izradi i pohrani sigurnosne kopije nitko ne govori dok za njom nema potrebe. Na primjer, kada blog bude hakiran ili se cijeli, ili dio vrijednih podataka bloga iz nekog razloga nepovratno izbrišu.

Na žalost, tada je prekasno. Ako nema pohranjene sigurnosne kopije, vrijeme i novac uloženi u te podatke su također nepovratno izgubljeni. Nemoj da ti se to dogodi, uči na tuđim greškama i instaliraj ovaj dodatak za WordPress, te redovito izrađuj sigurnosne kopije.

UpdraftPlus je besplatan i sasvim dovoljan za blogere početnike. Besplatna verzija nema mogućnost automatske izrade i slanja sigurnosne kopije na udaljene servere, no moguće je to napraviti manualno.

Kada blog naraste, a tvoje vrijeme postane puno vrjednije, možeš kupiti premium verziju UpdraftPlus-a koja će to raditi automatski u predefiniranim terminima. Premium verzija košta 68,75 EUR za prvu godinu korištenja, a nakon toga 41,25 EUR/god.

Google Analytics: Besplatno

Od 2005. godine, Google Analytics je potpuno besplatna usluga analitike za web stranice koju je napravio Google, a vlasnicima blogova omogućuje praćenje prometa na njihovim web stranicama, te pregled podataka kroz različite izvještaje.

Google analytics - besplatna analitika za web stranice.
Google analytics – besplatna analitika za web stranice.

Danas je to samo jedan od mnogih alata za blogove koji se nude unutar platforme Google Marketing Platform, a namijenjen je marketinškim stručnjacima i oglašivačima s ciljem privlačenja više čitatelja na svoje web stranice.

Obavezno ga implementiraj na svoj blog što prije kako bi dobio bolji uvid u informacije o čitateljima koji posjećuju tvoj blog.

Google Drive i Google Docs: Besplatno

Google drive je također alat od Google-a koji služi za pohranu podataka u oblaku. Idealan je za blogere jer često surađujemo s više ljudi na raznim lokacijama, pa kada su podaci u oblaku kolaboracija je vrlo jednostavna i efikasna.

Google Drive - alat za pohranu podataka u oblaku.
Google Drive – alat za pohranu podataka u oblaku.

Google drive je jedan od mnoštva alata koji pružaju uslugu pohrane podataka u oblaku, no ima ogromnu prednost nad ostalima jer odlično integriran s drugim Google-ovim alatima u oblaku kao što su Docs, Sheets i slični, pa mu to daje ogromnu prednost nad ostalima.

S obzirom na to da blogeri kreiraju uglavnom tekstualni sadržaj, upravo je Google Docs savršen za pohranu i obradu sadržaja takvog tipa. Osobno ga koristim za pisanje svih svojih blog postova i smatram ga jednim od najboljih alata za pisanje na internetu. Velika preporuka svima da ga koriste.

Prvih 15 GB na Google Drive-u je besplatno i vjerujem da će biti dovoljno za pohranu sadržaja za većinu blogera, no ako ti ipak zatreba više, prvi sljedeći paket, sa 100 GB prostora, je samo 16 kn mjesečno (~ 2 EUR/mj.).

Ahrefs: 810 EUR/god.

Po mom mišljenju, Ahrefs je trenutno najbolji alat za istraživanje ključnih riječi za SEO (eng. Search Engine Optimization).

S ogromnom bazom podataka ključnih riječi koje posjeduje i prikazom svih podataka o tim ključnim riječima kroz razna izvješća vrlo je jednostavno shvatiti kakav sadržaj je potrebno kreirati da bi dostigli visoke pozicije na Google tražilici.

Idealan je upravo za one najbitnije SEO aktivnosti koje neki bloger treba, a to su istraživanje ključnih riječi i analiza konkurencije. Osobno ga koristim u svim fazama kreiranja sadržaja za svoje blog, štedi vrijeme i daje rezultate.

Ahrefs cijenik paketa.
Ahrefs cijenik paketa.

Najjeftiniji paket košta visokih 810 EUR/god. (ako je plaćanje odjednom za cijelu godinu), ali, vjeruj mi, isplati se. Moguće je kupiti paket za period od mjesec dana.

Svima preporučujem da prije početka pisanja prvih članaka, kupe probnu verziju koja košta 6 EUR za sedam dana korištenja, te uz pomoć njihovog vodiča za istraživanje ključnih riječi pronađu teme za prvih 10-20 članaka.

Nakon toga, po potrebi možeš uzeti najjeftiniji paket na period od mjesec dana, napraviš istraživanje ključnih riječi za sljedeću rundu članaka. I tako svaki put kada ostaneš bez ideja za pisanje.

Kreiranje sadržaja: 0 – 3.500 EUR/članak

Postavlja se pitanje, hoćeš li pisati sav sadržaj samostalno ili ćeš uposliti nekoga da piše (sav ili dio sadržaja) umjesto tebe?

Ako pišeš blog iz razonode, bez namjere za zaradom, nema smisla plaćati nekog da piše umjesto tebe. U tom slučaju, nećeš imati trošak kreiranja sadržaja, pa možeš nastaviti na sljedeće poglavlje.

Ako pak imaš namjeru zarađivati od bloga, u početku, sav sadržaj pametno je pisati samostalno, a tek nakon što se bolje upoznaš s tematikom bloga i samim procesom kreiranja kvalitetnog sadržaja, dobra strategija je uposliti nekoga da piše sadržaj za tebe tj. za tvoj blog.

Na primjer, ako ti je pisanje stvarno problem, a ipak želiš pokrenuti blog, razmisli o upošljavanju nekog tko će tvoje audio snimke, kako pričaš o određenoj temi, pretvoriti u pisane članke. Nakon što dobiješ pisanu verziju članka, možeš ju urediti (eng. edit), a potom postaviti na blog.

Samostalno pisanje prvih 10-15 članaka je ključna faza kod kreiranja kvalitetnog bloga jer ćeš u toj fazi pronaći svoj ton i stil pisanja, otkriti koliko ti otprilike vremenski treba za napisati članak, otkriti ćeš točnu razliku između kvalitetnog sadržaja i onog manje kvalitetnog itd.

Ako odmah u startu uposliš nekoga da piše sadržaj za tebe, bez da si prošao kroz ovu bitnu fazu, velika je vjerojatnost da nećeš prepoznati neke kritične stvari u procesu kreiranja sadržaja jer se nisi izgradio kao pisac. I, velika je vjerojatnost da blog neće ići u onom smjeru u kojem bi želio.

Nakon 10-15 samostalno napisanih članaka, kada vidiš da ono što radiš daje rezultate, te blog počne rasti i donositi prihode, definitivno razmisli o upošljavanju jedne ili više osoba koje će pisati sadržaj umjesto tebe.

Kada dovedeš blog do točke kada počne generirati novac, može se reći da shvaćaš kako funkcionira bloging svijet, no cilj nije zauvijek samostalno pisati blog. Ako želiš zarađivati veći novac na blogu, što će ti omogućiti financijsku slobodu, blog moraš shvatiti kao biznis.

Kao i sve druge biznise, da bi se prihodi značajno povisili, potrebno ga je skalirati. A, skaliranje kod bloga je upravo upošljavanje dodatnih osoba koje će biti zadužene za određene dijelove tog biznisa.

Kod bloga je to najčešće proces stvaranja sadržaja i/ili vođenje bloga.

Cijena pisanja članaka za blog ovisi o mnogo faktora kao što je niša, količina teksta, jezik i slično. U hrvatskoj agencije za kreiranje sadržaja za blog naplaćuju od 75-750 kn po kartici teksta na hrvatskom jeziku. Kartica teksta iznosi 1.500 znakova s razmacima.

Ovaj članak koji upravo čitaš sadrži oko 60,000 znakova što bi prema navedenom cjeniku koštalo između 2,500 i 26,000 kn (330 – 3.500 EUR).

Možemo se složiti da je to dosta skupo, kako za nekog početnika tako i za nekog iskusnog blogera, no kvalitetan sadržaj košta. To je još jedan razlog zašto preporučujem samostalno pisanje prvih 10-15 članaka na svom blogu.

Bonus savjet:

Na početku procesa skaliranja možeš uposliti pisce članaka koje ćeš objavljivati na drugim blogovima i web stranicama u sklopu promocije svog bloga (eng. guest blogging), a one koji se dokažu kao kvalitetni i odgovorni pisci potom možeš uposliti da kreiraju sadržaj na tvom blogu.

Oglašavanje bloga: 0 – 200 EUR/mj.

Ne bi preporučio oglašavanje početnicima.

Google Adsense - usluga oglašavanje web stranica.
Google Adsense – usluga oglašavanje web stranica.

Dokazano je više puta da oglašavanje bloga koji zarađuje od oglasa i affiliate marketinga u većini niša danas nije isplativo.

Oglašavanje ima smisla ako nije isključivo vezano za direktno generiranje dodatne zarade od affiliate marketinga i oglašavanja. Na primjer, ako imaš vlastiti proizvod (preporučljivo digitalni proizvod) ili ako želiš pojačati svoj brend i prepoznatljivost na tržištu.

Troškovi otvaranja i vođenja firme/obrta: 0 – 75 EUR/mj.

Troškovi otvaranja i vođenja firme/obrta (troškovi računovodstva) jedan je od onih skrivenih troškova koje često zaboravljamo.

Ako blog ne planiraš koristiti kao izvor prihoda, ovu stavku možeš preskočiti. U suprotnom, ako pak planiraš zarađivati na blogu, ovo može biti znatna stavka u troškovima vođenja bloga.

Na početku se ne moraš previše brinuti oko otvaranja firme ili obrta za svoj blog jer blog ne donosi nikakve prihode, no kada prihodi počnu dolaziti, preporučujem da se savjetuješ s iskusnim knjigovođom kako svoj blog uskladiti sa zakonom.

Za vlastiti obrt, vođenje poslovnih knjiga možeš raditi samostalno bez ikakvih troškova, no ako si to možeš priuštiti, svakako je bolje to prepustiti nekome iskusnijem.

Cijena vođenja poslovnih knjiga i savjetovanja za male firme i obrte iznosi od 500,00 kn/mj. (75 EUR/mj.), na više, ovisno o usluzi koju očekuješ.

Dodatni “skriveni” troškovi: 0 – 158 EUR/mj.

Postoje još neki dodatni troškovi koji ti možda neće odmah pasti na pamet prilikom izračuna troškova izrade i vođenja vlastitog bloga. Iz tog razloga zovem ih skriveni troškovi.

Neki od tih skrivenih troškova nisu isključivo troškovi povezani s blogom pa ih možda već sada imaš jer neke od usluga koristiš za osobnu upotrebu.

Na primjer, internet vjerojatno već plaćaš kod kuće, zar ne? Jedina je razlika sada što će ti možda trebati brži internetski paket koji će ti omogućiti da lakše ispuniš svoje blogerske ciljeve.

Uz brži internet, u skrivene troškove još ulaze troškovi dodatnog prostora za pohranu podataka u oblaku (eng. Cloud storage), troškovi ureda i potrošnog materijala, troškovi hrane i pića i slično.

Troškovi bržeg interneta: 0 – 37 EUR/mj.

Za većinu blogera, osobito početnike, osnovni internetski paket kućnog interneta zadovoljit će sve potrebe vođenja bloga.

Međutim, kod blogera kojima je blog glavni izvor prihoda, dobro je razmotriti opciju prelaska na veći internetski paket. Veći internetski paket dolazi s mnoštvom prednosti, između ostalog i većom internetskom brzinom, što je posebno bitno ako internetsku vezu dijeli više ukućana.

Blogerima koji aktivno vode YouTube kanal, također je potrebna veća brzina interneta kako bi ubrzali postupak uploada videa na kanal.

Cijene kućnih internetskih paketa u hrvatskoj se kreću od 100,00 – 300,00 kn (12 – 37 EUR).

Troškovi dodatnog prostora za pohranu podataka: 0 – 11 EUR/mj.

Prostor u oblaku izuzetno je bitan kod svakog blogera.

Ja sve svoje podatke o istraživanju ključnih riječi za SEO, tekstove, grafike, slike i sav ostali sadržaj koji planiram objavljivati na blogu pohranjujem na Google Drive (po novom Google One).

Na Google Drive-u mi je sve na jednom mjestu, mogu podacima pristupiti s bilo kojeg računala, te ih lako uređivati uz pomoć ostalih Google-ovih alata kao što su Google Docs i Google sheets.

Google Drive cjenik paketa.
Google Drive cjenik paketa.

Google drive svakom korisniku s Google računom daje besplatno 15 GB prostora što je dovoljno za većinu blogera.

Ako ti je eventualno potrebno više, veći paketi se naplaćuju. Cijene se kreću od 16,00 – 79,00 kn/mj. (2 – 11 EUR/mj.).

Osim Google drive-a postoje slični servisi kao što su iCloud (od Apple-a), Dropbox, One Drive (od Microsoft-a), itd.

Troškovi ureda i potrošnog materijala: 0 – 40 EUR/mj.

Troškovi potrošnog materijala su neki od dodatnih skrivenih troškova koji je najlakše zaboraviti pri planiranju.

Iako je sve vezano za blog uglavnom u digitalnom obliku, često se javlja potreba za skiciranjem, zapisivanjem ili printanjem nekih važnih informacija na fizičke papire i slično.

Iako se ovdje radi o relativno malim troškovima u odnosu na druge, ipak ih je potrebno uzeti u obzir. Kod manjih blogova, tj. blogera koji tek kreću, ovih troškova vjerojatno niti nema, no kako se blog povećava, oni će se sigurno pojaviti.

Troškovi uredskog materijala mogu ići od 0 – 300 kn/mj. (0 – 40 EUR/mj.).

Većina blogera nema troškove ureda, no nisu isključeni kada se zarada od bloga poveća do razine da se pojavi potreba za dodatnim prostorom u slučaju da prostor kod kuće postane ograničavajući faktor u daljnjem razvoju bloga.

Cijene ureda ovise o dosta faktora kao što su veličina, lokacija i slično. Ne smiju se zaboraviti niti troškovi opremanje tog istog ureda.

Troškovi kave, hrane i grickalica: 0 – 70 EUR/mj

Troškovi kave, hrane i grickalica možda nisu toliko relevantni za samo pokretanje bloga, no blogeri koji zarađuju dovoljno od svog bloga da im je to primarni posao, sigurno će htjeti uračunati i ovakve stvari u troškove svog bloga.

Ovi troškovi mogu biti od 0 – 500 kn/mj. (0 – 70 EUR/mj.)

Troškovi učenja (knjige i tečajevi): 0 – 702.99 EUR

Učenje je jedna od vrlo bitnih stvari kod pokretanja i vođenja bloga.

Kontinuirano učenje i unaprjeđivanje znanja i vještina je bitno kod svih blogera. Kako kod onih koji tek kreću, tako i kod onih koji već imaju blog koji zarađuje.

Bez obzira na to što već imam blogove koji mi donose novac, svakodnevno odvajam vrijeme za dodatnu edukaciju i učenje. Želim da shvatiš koliko je kontinuirano učenje ključno za tvoj blog i ne smije se zanemariti niti u jednom trenutku.

Da se ne lažemo, 80% stvari se može naučiti besplatno na internetu.

Ja sam na početku svoje bloging karijere uglavnom učio od drugih blogera kroz besplatni sadržaj na njihovim blogovima i YouTube kanalima.

Tako sam naučio stvarno puno, no kada danas, s trenutnim iskustvom, pogledam u natrag, shvaćam da sam pogriješio.

“Loveći” besplatne informacije s raznih strana na internetu sam izgubio puno vremena, koje sam umjesto sakupljajući besplatni sadržaj s raznih strana mogao uložiti u kreiranje sadržaja za svoj blog ili skaliranje bloga.

Nisam želio uložiti novac u sebe da brže dođem do informacija (u nekim trenutcima ga nisam niti imao), no da danas krećem ispočetka, danas bi sigurno uložio u neki dobar plaćeni tečaj ili knjigu s kojom bi u vrlo kratkom vremenu došao do svih bitnih informacija koje su mi potrebne da što prije krenem i dođem do rezultata.

Kao što sam već napomenuo, 80% informacija kako pokrenuti uspješan blog mogu se pronaći besplatno na internetu, no drugih 20% često nije tako lako pronaći, a upravo takve informacije mogu odrediti hoće li blog biti pun pogodak ili tek tamo neki prosječan blog koji ti više oduzima vrijeme nego li te vodi prema financijskoj slobodi.

Plaćeni bloging tečajevi na Udemy platformi.
Plaćeni bloging tečajevi na Udemy platformi.

Ušteda vremena koju ti plaćena knjiga ili tečaj mogu omogućiti je ogromna jer upravo je vrijeme ključan faktor hoće li neki blog uspjeti ili ne.

Što je duži period između kreiranja bloga i prve zarade na blogu to je vjerojatnost odustajanja veća. Drugim riječima, što prije dođeš do svoje prve zarade, vjerojatnije je da ćeš biti motiviran nastaviti dalje sa svojim blogom do cilja koji si sebi zacrtao.

Plaćene knjige i tečajevi se apsolutno isplate.

Zamisli da je u nekoj knjizi zapisano sve iskustvo i znanje nekog profesionalca koji je to što ti trenutno prolaziš, prakticirao godinama. I to za samo 50 – 100 kn (8 – 17 EUR) po knjizi.

Svaki put kada dobijem preporuku za neku tako dobru knjigu, niti ne razmišljam, već ju odmah kupim. Znanje koje dobivam je ogromno u usporedbi s cijenom koju plaćam. To je ispravan način razmišljanja svakog pravog blogera.

Ako imaš novaca, svakako preporučujem da uložiš u neki plaćeni bloging tečaj ili knjigu, ušteda vremena s obzirom na cijenu je ogromna. Nemoj ponoviti pogrešku koju sam ja napravio.

Postoji puno bloging tečajeva na internetu i nisu svi dobri, stoga je potrebno dobro proučiti prije same kupnje.

Na tvoju sreću pročitao sam puno knjiga i prošao kroz dosta tečajeva po ti mogu preporučiti neke koji će ti dati sve informacije koje su ti potrebne da brzo napreduješ i skratiš vrijeme do prve zarade od svog bloga.

Neke od knjiga koje preporučujem svakom blogeru su:

Osnovne navike blogera koji zarađuju milijune od Sally Miller: 10 EUR.

Sve knjige autorice Sally Miller.
Sve knjige autorice Sally Miller.

Nakon što pročitaš ovu knjigu znati češ točno kako funkcionira bloging svijet i kako doći do svoje prve zarade na blogu.

U knjizi ćeš naučiti:

 • Najčešće osobine popularnih kreatora sadržaja i njihove najbolje strategije koje možeš implementirati na svom blogu
 • Kako odabrati nišu kako bi ti rad na blogu bio zanimljiv i profitabilan
 • 6 provjerenih načina unovčavanje bloga
 • Načine koji će ti omogućiti da prebrodiš teške dane na blogu i nastaviš dalje do cilja i rezultata
 • Savjete kako razmišljati kao bloger da kontinuirano povećavaš svoje ambicije i još puno toga

Kupi knjigu Osnovne navike blogera koji zarađuju milijune na Amazonu.

Content Inc od Joe Pulizzia: 15 EUR.

Content Inc od Joe Pulizzia je knjiga koju mora pročitati apsolutno svatko tko se bavi kreiranjem sadržaja na internetu, a posebno blogeri kojima je to primarni posao.

U ovoj knjizi Joe na primjeru onih koji su već postigli rezultate na internetu objašnjava točan proces kako uspjeti na internetu. Ukratko, proces koji Joe objašnjava u detalje je takav da se prvo kreira sadržaj i skupi publika koju zanima određena tematika, a potom toj publici ponudi proizvod koji im je potreban.

Novac od tog proizvoda nagrada je za onoga tko kreira sadržaj (u tvom slučaju blogera) za pomoć koju je kroz svoj besplatni sadržaj bezuvjetno ponudio toj publici. Fantastičan koncept u koji ja također vjerujem i slijedim.

Fantastična knjiga, u svakom slučaju.

Kupiknjigu Content Inc na Amazonu.

Ako pak ne voliš čitati, ili preferiraš video sadržaj, evo tečajeva koji će ti pomoći da u što kraćem roku dođeš do potrebni znanja da dovedeš svoj blog do profitabilnosti:

3. I koliki su zapravo ukupni troškovi pokretanja (i vođenja) bloga?

Kao što možeš primijetiti, odgovor je vrlo kompleksan i ovisi o tome što zapravo želiš postići sa svojim blogom.

Minimalni troškovi pokretanja i vođenja bloga za cijelu prvu godinu iznose svega 40 EUR što uključuje troškove hostinga i domene.

Da, zaista možeš pokrenuti vlastiti blog kojeg ćeš voditi u slobodno vrijeme uz stalni posao za svega 40 EUR. Aktivnim radom na takvom blogu možeš vrlo brzo do odlične dodatne zarade, a u budućnosti i do toga da ti blog postane glavni izvor prihoda.

Naravno, to podrazumijeva da već posjeduješ laptop i imaš internetsku vezu što ti je nužno kako bi uopće mogao uređivati blog.

Ako su ti pak potrebni novi laptop i internetska veza, tada je za troškove pokretanja i vođenja bloga u prvoj godini potrebno izdvojiti 40 EUR za hosting i domenu za godinu dana, 12 EUR za uslugu interneta mjesečno i 500 EUR za solidno prijenosno računalo. Ukupno, 684 EUR.

Ako se pak blogom planiraš ozbiljnije baviti s ciljem da što prije dođeš do profitabilnosti, te da ti blog što prije postane glavni izvor prihoda, u tom slučaju, ovisno o potrebama, iznos troškova se može znatno povisiti.

Minimalni trošak od 40 EUR za hosting i domenu su relativno mali troškovi, dok se glavnina troškova svodi na izgled bloga (WordPress temu), dodatne alate i pomoć pri vođenju bloga, tj. pisanju sadržaja.

Na kraju svega, postoji minimalan trošak (40 EUR) koji je nužan za početak, a krajnji trošak pokretanja i vođenja bloga ovisi isključivo o tebi.

Koliko si spreman uložiti da bi blog što prije postao profitabilan?

Jesi li spreman pokrenuti vlastiti blog?

Ako si se do sada samo informirao o blogu, svakako ti savjetujem da uložiš 40 EUR i napokon, pokreneš blog jer to jedini način kako doći do željenih rezultata.

Kroz rad i vođenje bloga brzo ćeš naučiti kako funkcionira bloging svijet. No, ne zaboravi voditi blog kao da je to tvoj mali biznis.

Najbolji način kako što prije doći do rezultata je ulaganje u biznis, a kod bloga je to kreiranje sadržaja i tvoje vlastito znanje.

Kontinuirani rad, unaprjeđenje znanja i vještina ključ su bloga koji donosi rezultate, tj. profit. Stoga, ako imaš dodatnih financijskih sredstava nemoj napraviti grešku koju sam ja napravio kada sam kretao.

Uloži u neku od knjiga ili tečajeva jer će ti to uštedjeti veliku količinu vremena koje bi inače morao uložiti na traženje besplatnih informacija po internetu. Siguran sam da su mjeseci ili čak godine tvog vremena vrjedniji od bilo koje količine novca.

Znam da na početku kada nisi siguran da se s blogom uopće može zaraditi je teško izdvojiti 300 EUR za neki tečaj ili 15 EUR za neku knjigu, no vjeruj mi, da se mogu vratiti na početak, sigurno bi to napravio.

Pokreni svoj blog već danas: Vodič za izradu bloga u samo 30 min s minimalnim troškovima.

Pretplati se
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments