40 Najboljih hosting servisa za tvoju web stranicu, blog ili web trgovinu u 2024.

Odabir najboljeg hostinga za web stranicu nije nimalo lak zadatak.

Svaka web stranica ima različite zahtjeve, no i vlasnici imaju svoje zahtjeve. Uzimajući u obzir sve zahtjeve kojih sam se mogao sjetiti, usporedio sam preko 100 pružatelja usluga hostinga u svijetu i odabrao one najbolje.

Sve hosting kompanije i paketi predstavljeni u nastavku članka imaju svoje prednosti i mane koje ću detaljno obrazložiti kako bih ti pomogao izabrati najbolji hosting za tebe i tvoju web stranicu.

Također, uz svaki ću navesti kako najviše uštedjeti u slučaju da se odlučiš baš za tu hosting kompaniju i njihovu uslugu. Kod nekih očekuj uštede i do 90% u odnosu na redovnu cijenu!

Najboljih 9 pružatelja hosting usluga:

 1. Najbolji hosting (odličan za početnike)SiteGround (5,99 EUR/mj)
 2. Najbolja korisnička podrškaBluehost ($3,95 USD/mj)
 3. Najjeftiniji hostingHostinger ($0,99 USD/mj)
 4. Najbolji dijeljeni(eng. shared) hostingHostGator ($2,75 USD/mj)
 5. Najbolji hosting u hrvatskojAvalon ($5,61 USD/mj)
 6. Najjeftiniji hosting u hrvatskojTotohost ($1,70 USD/mj)
 7. Najbrži premium WordPress hostingKinsta ($25 USD/mj)
 8. Najbolji zeleni “Green” hostingGreenGeeks eco-friendly hosting ($2,95 USD/mj)
 9. Najbolji VPS hosting u oblaku s plaćanjem mjesečnoDreamHost ($2,59 USD/mj)
 10. BONUS: 31 alternativna pružatelja hosting usluga

1. Najbolji hosting – SiteGround (2,99 EUR/mj)

SiteGround – Najbolji hosting

SiteGround je pružatelj usluga web hostinga osnovan 2004. u Sofiji u Bugarskoj. Trenutno hosta preko 2 milijuna domena i uz Bluehost, jedna je od tri tvrtke za web hosting koje službeno preporučuje WordPress.org.

Prema zadnjim podacima, SiteGround ima fantastičnu dostupnost (99,99%) i zadovoljavajuću brzinu učitavanja stranica (673 ms) što ga čini jednim od top 10 pružatelja hosting usluga u svijetu.

SiteGround je poznat po vrhunskoj korisničkoj podršci koja na visokoj profesionalnoj razini može u vrlo kratkom roku riješiti sve probleme oko samog hostinga ili WordPress-a, te bazi korisnika koja brzo raste.

Profesionalna hosting i WordPress korisnička podrška

Iako je SiteGround poznat po visokoj razini korisničko iskustva i orijentaciji prema početnicima, na žalost, besplatna domena nije uključena u hosting pakete, pa ako odabereš SiteGround za svoj prvi hosting, taj ćeš trošak morati snositi sam.

Ako pak prelaziš s drugog pružatelja hosting usluga, na SiteGround, transfer web stranice ćeš morati obaviti sam ili dodatno platiti. Bluehost i drugi slični pružatelji hosting usluga, uslugu prebacivanja web stranice dodatno ne naplaćuju.

Svi hosting paketi SiteGround-a besplatno uključuju sve standardne značajke koje pružaju i konkurenti kao što su web builder stranica, predmemorija (eng. cache) koja ubrzava vrijeme učitavanja stranica, neograničen broj email računa, SSL, Cloudflare CDN, dnevne sigurnosne kopije i SSH pristup, i slično.

Najjeftiniji StartUp paket dizajniran za početnike kreće se od 2,99 EUR mjesečno (cijena za 12-mjesečni paket), a obnavljanja se po cijeni od 15,99 EUR mjesečno.

Za navedenu cijenu dobivaš hosting za 1 web stranicu pogodnu za oko 10 000 mjesečnih posjeta. Plan dolazi s 10 GB web prostora, neograničenim prometom i korisničkom podrškom 24/7.

U slučaju da promet na web stranici prijeđe 10 000 mjesečnih posjeta, da bi brzina učitavanja ostala jednako brza, možeš unaprijediti paket na veći ili odabrati neku od ostalih usluga koje SiteGround nudi.

SiteGround ima široku liniju usluga, uključujući upravljani WordPress hosting, WooCommerce hosting, hosting u oblaku, hosting za poduzeća i namjenske poslužitelje.

SiteGround nema vlastite servere već iznajmljuje infrastrukturu od Google-a, što opravdava odlične performanse i malo veću cijenu od konkurenata.

Svi planovi dobivaju standardno 30-dnevno jamstvo povrata novca.

Kako kupiti SiteGround hosting:

 1. Idi na SiteGround i klikni gumb “Get Started” u WebHosting .
 2. Odaberi željeni paket (2,99 EUR mjesečno je najjeftiniji).
 3. Unesi željenu domenu za svoju web stranicu (17,99 EUR/god).
 4. Unesite svoje podatke, odaberi period hostinga i podatke za naplatu.
 5. Osobno ne bih odabrao Domain privacy i SG Site Scanner dodatne opcije.
 6. Klikni “PAY NOW” gumb i tvoj hosting je spreman za korištenje.
 7. Preporučujem da započneš s osnovnim paketom za 2,99 EUR mjesečno, što je 81 % niže od njegove redovne cijene.

Kako dodatno uštedjeti pri kupnji SiteGround hostinga:

Paket: StartUp za 2,99 EUR mjesečno
Vremenski rok: 12 mjeseci
Domena: 17,99 EUR godišnje
Ukupno za platiti: 53,87 EUR
Ušteda: 156 EUR (-81 %)

Kupi SiteGround hosting

2. Najbolja korisnička podrška – Bluehost ($2,95 USD/mj)

Bluehost - Hosting s najboljom korisničkom podrškom
Bluehost – Hosting s najboljom korisničkom podrškom

Bluehost pruža web hosting usluge još od davne 2007. godine i trenutno je na hosta više od 2.000.000 web stranica.

Da, više od dva milijuna web stranica.

Prema tome, može se zaključiti kako je Bluehost vrlo popularna i relativno jeftina opcija hostinga za nove web stranice, te odličan izbor za sve one koji tek kreću u svijet zarade na internetu.

Bluehost je definitivno moj prvi izbor koji ću uvijek preporučiti kada me netko pita s kojom hosting kompanijom hostati svoju prvu web stranicu ili blog.

Prvi razlog za to je odlična dostupnost od fantastičnih 99,99% unutar 24 mjeseca. To pokazuje koliko je Bluehost stabilan, te je vrlo mala vjerojatnost da web stranica bude odjednom nedostupna.

Ako si početnik, smatram da trebaš koristiti vrijeme na izradu sadržaja za svoju web stranicu i učenje, a ne gubiti vrijeme na otklanjanje kvarova koje nisi sam prouzročio.

Drugi razlog zašto je Bluehost moj broj 1 je omjer kvalitete i cijene, tj. vrijednost koju dobivaš za vrlo nisku cijenu.

Mjesečna iznos koji je potrebno izdvojiti za Bluehost trogodišnji paket iznosi svega $2,95 USD mjesečno.

Za svega jednu i pol kavu u kafiću dobivaš hosting na mjesec dana. Ne možeš reći da se ne isplati.

Odlična ponuda.

Uz hosting dolazi besplatna domena za tvoju web stranicu ili blog, instalacija WordPress-a (ili nekog drugog CMS-a) jednim klikom miša kroz cPanel administracijsko sučelje, SSL certifikat i još mnoštvo funkcionalnosti za koje još uvijek niti ne znaš da bi ti mogle trebati.

Svakako, za nekoga tko želi izraditi svoju prvu web stranicu, Bluehost hosting je vjerojatno najbolja opcija. Svaki hosting paket ima uključen neograničeni promet podataka i 50 GB prostora za pohranu podataka.

Ako planiraš napraviti svoj blog na WordPress-u, to je još jedan plus za Bluehost jer ga preporučuje službena web stranica WordPress-a, WordPress.org.

Uz sve već navedeno, u svim paketima, Bluehost također nudi besplatne email račune s tvojom vlastitom domenom i profesionalnu 24/7 korisničku podršku (preko online chata ili telefona) za sva pitanja i pomoć oko hostinga i WordPress-a.

U slučaju da imaš bilo kakav problem, svakako im se obrati i dobiti ćeš adekvatnu pomoć.

Profesionalna hosting i WorDPress korisnička podrška
Profesionalna hosting i WorDPress korisnička podrška

Vrlo je jednostavan za upotrebu i vjerojatno najbolji pružatelj usluge web hostinga na početnoj razini koji je istovremeno pouzdan i siguran.

Uz tradicionalni zajednički hosting, tvrtka također nudi namjenske VPS i upravljane WordPress planove hostinga za web mjesta s većim prometom.

Hosting je aktivan odmah po uplati, te se odmah može početi koristiti. U slučaju da nisi zadovoljan, svi planovi osiguravaju potpuni povrat novca unutar prvih 30 dana korištenja.

Kako kupiti Bluehost hosting:

 1. Idi na Bluehost i klikni gumb “Get Started”.
 2. Odaberi željeni paket ($2,95 USD mjesečno je najjeftiniji).
 3. Unesi željenu domenu za svoju web stranicu (domenu dobivaš besplatno).
 4. Unesite svoje podatke, odaberi period hostinga i podatke za naplatu.
 5. Osobno ne bih odabrao Sitelock Security i Codeguard Basic dodatne opcije.
 6. Klikni “Submit” gumb i tvoj hosting je spreman za korištenje.
 7. Preporučujem da započneš s osnovnim paketom za $3,95 USD mjesečno, što je oko 60% niže od njegove redovne cijene.

Kako najviše uštedjeti pri kupnji Bluehost hostinga:

Paket: Osnovni paket od $2,95 USD mjesečno
Vremenski rok: 36 mjeseci
Ukupni trošak na plaćanju: $142,20 USD
Ušteda: $181,44 USD (-45 %)

[button url=”https://zaradanawebu.com/go/bluehost” target=”blank” style=”default” background=”#222″ color=”#FFFFFF” size=”8″ wide=”no” center=”no” radius=”10″ icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none”]Kupi Bluehost hosting[/button]

3. Najjeftiniji hosting – Hostinger ($0,99 USD/mj)

Hostinger - Najjeftiniji web hosting
Hostinger – Najjeftiniji web hosting

Hostinger je jedan od najvećih pružatelja besplatnog web hostinga putem svoje marke 000webhosting, te sveukupno broji oko 30 milijuna korisnika.

Hostinger je razvio vlastitu tehnologiju (na primjer, ima vlastitu prilagođenu upravljačku ploču umjesto sveprisutnog cPanela), što mu omogućuje vrlo niske operativne troškove što opravdava vrlo nisku cijenu za krajnjeg korisnika.

Podaci od zadnja 24 mjeseca pokazuju da Hostinger ima prosječno vrijeme rada od 99,90%, ali vrlo brzo prosječno vrijeme učitavanja od 350 ms što ga čini najboljim jeftinim web hostingom koji trenutno možeš pronaći na internetu.

Iako je brutalno jeftin, Hostinger po brzini učitavanja stoji uz bog najboljim pružateljima usluga dijeljenog hostinga na internetu.

Hostinger (koji je također vlasnik Hosting24) nudi izuzetno povoljne planove hostinga bez previše kompromitiranja kvalitete i izvedbe usluge.

Po cijeni, Hostinger je izuzetno privlačan početnicima, no i druge značajke koje dolaze u Hostingerovim paketima nisu puno lošije od konkurenata, te su prilagođene za korištenje početnicima.

Tvrtka nudi razne planove hostinga s različitim značajkama, a svi planovi dolaze s jednostavnim alatom za izradu web stranica – page bulderom, besplatnim SSL certifikatom, jamstvo dostupnosti od 99,9% i odličnom 24/7/365 korisničkom podrškom.

Najjeftiniji plan Hostingera kreće se od samo 0,99 USD mjesečno (kada se odabere 48-mjesečni plan plaćanja), cijena za obnavljanje paketa po isteku promotivnog perioda od 48 mjeseci je $2,15 USD mjesečno.

Promet i baze podataka su neograničene kod skupljih hosting paketa, dok u najjeftinijem, “Single Shared Hosting”, paketu prostor na disku je ograničen na 10 GB, promet na 100 GB mjesečno, dopušteno je imati jednu MySQL bazu podataka i jedan email račun.

Hostinger hosting paketi
Hostinger hosting paketi

Ono što je vrlo važno spomenuti početnicima je da najjeftiniji plan ne uključuje besplatnu domenu, ima ograničenu procesorsku snagu i memoriju s čime se Hostinger definitivno ne može pohvaliti.

Ostale usluge koje pruža Hostinger uključuju Cloud, Email, WordPress, VPS, Windows VPS hosting.

Svi planovi dobivaju standardno 30-dnevno jamstvo povrata novca.

Kako kupiti Hostinger hosting:

 1. Idi na Hostinger i klikni gumb “Start now”.
 2. Odaberi svoj plan hostinga – najbolja ušteda je uz plan od $0,99 USD mjesečno za 48 mjeseci.
 3. Unesi svoj e-mail i željenu lozinku.
 4. Odaberi WordPress ili izradi svoju web stranicu uz pomoć page buildera.
 5. Uredi i objavi svoju stranicu.
 6. Ako želiš brutalno jeftin hosting s odličnim performansama za svoju web stranicu, preporučujem da odabereš Hostinger za$ 0,99 USD mjesečno (47,52 USD za pune četiri godine hostinga).

Kako dodatno uštedjeti pri kupnji Hostinger hostinga:

Paket: Single Shared Hosting po cijeni od $0,99 USD mjesečno
Vremenski rok: 48 mjeseci
Ukupni trošak na blagajni: 47,52 USD
Ušteda: 432 USD (-90%)

Kupi Hostinger hosting

4. Najbolji dijeljeni (eng. shared) hosting – HostGator ($2,75 USD/mj)

Hostgator - Najbolji dijeljeni (shared) hosting
Hostgator – Najbolji dijeljeni (shared) hosting

HostGator je osnovan 2002. godine. Od tada, pa sve do danas je jedan od popularnijih pružatelj usluga dijeljenog (eng. shared) hostinga, te hostinga u oblaku (eng. cloud hosting).

Trenutno je na HostGator-u smješteno preko 2.000.000 web stranica diljem svijeta.

Prema posljednjim podacima u zadnja 24 mjeseca, HostGator Cloud ima odlično vrijeme dostupnosti (99,98%) i iznadprosječnu brzinu učitavanja stranica (399 ms) što ga čini snažnim konkurentom Bluehostu.

HostGator je vrlo fleksibilan, te nudi mnoštvo raznih značajki što mu daje prednost pri odabiru od strane početnika i onih koji žele napraviti svoju prvu web stranicu.

Neke od bitnih značajki su neograničeni boj email računa, neograničeni promet podataka, neograničeni prostor na disku za pohranu podataka, te uz sve pakete besplatno dolazi predmemorija (eng. cache) koja ubrzava vrijeme učitavanja stranica.

Također bitno, svi hosting paketi dolaze s jamstvom od 99,9% dostupnosti web stranice, besplatnim SSL certifikatom, jednostavnom instalacijom WordPress-a i besplatnom domenom u trajanju od jedne godine (samo uz hosting pakete od 12, 24 ili 36 mjeseci).

Ako želiš izraditi jednostavnu web stranicu, to možeš učiniti u svega par sati s besplatnim Gator Web Builder-om. To je HostGatorov alat za izradu jednostavnijih web stranica na principu povlačenja predefiniranih elemenata u vizualnom korisničkom sučelju. Dizajniran je da bude jednostavan za korištenje i onim početnicima koji do sada nisu imali nikakvog iskustva s izradom web stranica.

U slučaju da želiš napraviti malo ozbiljniju web stranicu s više mogućnosti kao što je web trgovina ili blog, u svega par klikova možeš samostalno instalirati WordPress ili neki drugi sustav za upravljanje sadržajem (eng. CMS – content management system).

Najjeftiniji paket HostGatora kreće od $2,75 USD mjesečno (za 36-mjesečni period usluge), te se po isteku može obnoviti po cijeni od $6,95 USD mjesečno.

Hostinger hosting paketi
Hostinger hosting paketi

Osim zajedničkog hostinga u oblaku, HostGator nudi WordPress, VPS i namjenske planove hostinga koji služe organizacijama svih veličina, od malih tvrtki do web stranica velikih poduzeća.

Svi planovi dolaze 45-dnevnim jamstvom povrata novca, što je više od prosjeka. To je još jedan signal da sam Hostgator vjeruje u kvalitetu usluge koju pruža.

Kako kupiti HostGator hosting:

 1. Idi na HostGator i klikni gumb “Get started”.
 2. Unesi željenu domenu za svoju web stranicu (domenu dobivaš besplatno).
 3. Odaberi svoj ciklus naplate. Za najveću uštedu odaberi plan od $2,75 USD mjesečno za 36 mjeseci.
 4. Unesi podatke za naplatu.
 5. Osobno ne bih odabrao Sitelock Security i Codeguard Basic dodatne opcije.
 6. Klikni “Checkout” i tvoj hosting je spreman za tvoju novu web stranicu.

Kako dodatno uštedjeti pri kupnji HostGator hostinga:

Paket: Hatchling po cijeni od $2,75 USD mjesečno
Vremenski rok: 36 mjeseci
Ukupni trošak na blagajni: $105,35 USD
Ušteda: $151,37 USD (-60,5 %)

Kupi HostGator hosting

5. Najbolji hosting u hrvatskoj – Avalon ($5,61 USD/mj)

Avalon - Najbolji hrvatski hosting
Avalon – Najbolji hrvatski hosting

Avalon je jedan od najstarijih pružatelja hosting usluga u hrvatskoj koji posluje još od 1997. godine.

Osim dugog niza godina poslovanja u hosting industriji, njihovu kvalitetu potvrđuju brojni klijenti s kojima surađuju kao što su Podravka, Europska komisija, FER, HAK i drugi.

Avalon najveći prioritet stavlja na kvalitetu hosting usluge i jednostavnost korištenja platforme.

Kvaliteta proizlazi iz osiguranja visoke dostupnosti od 99,9%. Osim toga, servere pogone kvalitetni brzi SSD-ovi i Intel procesori.

Svoju platformu su maksimalno prilagodili korisnicima početnicima. Sučelje je napravljeno s ciljem da korisnik većinu stvari može samostalno odraditi kroz par klikova.

Ako pa nešto zapne, korisnička podrška na hrvatskom jeziku dostupna je 24/7 koja će u najkraćem mogućem roku otkloniti grešku ili problem koji se pojavi.

Prioriteti Avalon web hostinga - Kvaliteta i jednostavnost korištenja
Prioriteti Avalon web hostinga – Kvaliteta i jednostavnost korištenja

Registracija je vrlo jednostavna, uz svaki hosting paket dobivaš besplatni SSL certifikat, no domena se dodatno naplaćuje što nije slučaj kod konkurencije.

Ako pak prelaziš s drugog pružatelja hosting usluge, prijenos podataka apsolutno je besplatan i to će za tebe odraditi ekipa iz Avalon korisničke podrške. I ovo pokazuje koliko je Avalon prilagođen početnicima.

Promet podataka kod jeftinijih paketa je ograničen, no ograničenje je toliko visoko da ga sigurno nikada ne ćeš dostići. Kod skupljih paketa, protok prometa je neograničen.

Osim kvalitete usluge i solidne cijene, velika prednost Avalon hostinga i općenito svih hostinga u hrvatsko je korisnička podrška. Neki ljudi ne pričaju dovoljno dobro engleski jezik, što može biti veliki problem, tj.glavni faktor zašto ne mogu izraditi svoj blog ili web shop na internetu.

Rješenje tog problema je upravo hosting u hrvatskoj jer je korisnička podrška na hrvatskom jeziku što znatno može olakšati komunikaciju i povećati brzinu otklanjanja svih problema vezanih za hosting i WordPress.

Avalon web hosting paketi
Avalon web hosting paketi

Pružatelj hosting usluga u hrvatskoj može biti zanimljiv zbog lokacije svojih servera koji se nalaze u hrvatskoj. Ako planiraš napraviti web shop ili neku dinamičku web stranicu namijenjenu isključivo za korištenje u hrvatskoj, u slučaju da odabereš web hosting sa serverima u hrvatskoj u startu imaš prednost pred konkurencijom zbog odlične brzine učitavanja stranica.

Instalacija WordPressa je vrlo jednostavna jer koriste vlastito sučelje za administraciju na hrvatskom jeziku prilagođeno za korisnike s područja Balkana, no to može nekome biti problem jer je možda naviknut na korištenje cPanel-a koji je standard i koristi ga većina pružatelja usluga hostinga u svijetu.

Avalon nudi mogućnost kupnje .hr domene, no to ne bih preporučio početnicima jer je znatno skuplja od ostalih domenskih nastavaka. Također, moguće je kupiti domenu s dijakritičkim znakovima kao što su ć,č,ž,š što može biti zanimljivo korisnicima koji planiraju koristiti vlastito ime (i prezime) kao domenu za svoj blog ili web stranicu.

.hr domenu bi razmotrio za svoju web stranicu samo u slučaju da mi je web stranica namijenjena hrvatskom govornom području ili želim iskoristiti mogućnost dobivanja osobne besplatne domene od strane Carneta. U 99,99% slučajeva nije vrijedno gubiti vrijeme na .hr domenu, već što prije krenuti s .com domenom, a i troškovi su manji.

Avalon web hosting kupnja domene
Avalon web hosting kupnja domene

Osim web hostinga, Avalon još pruža usluge VPS hostinga i izrade web stranice.

Avalon je sigurno odličan izbor, no hosting u hrvatskoj bi odabrao samo u slučaju da imam neki poseban razlog za to, kao na primjer ne znam engleski jezik pa mi je potrebna korisnička podrška na hrvatskom jeziku.

U slučaju da sam početnik, postoje drugi pružatelji hosting usluga, poput Bluehosta, koji za manju cijenu nude istu ili čak bolju uslugu.

Kako kupiti Avalon hosting:

 1. Idi na Avalon i u navigacijskoj traci klikni gumb “Web hosting”.
 2. Odaberi željeni paket i klikni “Odaberi” gumb.
 3. Odaberi da želiš registrirati novu domenu, te upiši željenu domenu.
 4. Za zaštitu privatnosti odaberi, “Ostavi nezaštićeno” i klikni gumb “Nastavi s plaćanjem”
 5. Na stranici plaćanja upšiši svoje podatke i klikni gumb ”Nastavi na idući korak”.
 6. Plati bankovnom uplatom, PayPal-om ili karticom.

Kupi Avalon hosting

6. Najjeftiniji hosting u hrvatskoj – Totohost ($1,70 USD/mj)

Totohost - Najjeftiniji web hosting u hrvatskoj
Totohost – Najjeftiniji hosting u hrvatskoj

Totohost u pruža usluge web hostinga i kupnje domena od 2004. godine. U tom periodu, od već preko 15 godina, imaju veliko povjerenje kupaca jer uspješno hostaju preko 7000 domena za preko 4500 korisnika.

Totohost je najjeftiniji pružatelj hosting usluga u hrvatskoj što može biti vrlo privlačno početnicima zbog uštede novca, tj. Manjeg početnog uloga. Međutim, s manjom cijenom. Logično, dolazi i nešto lošija usluga od konkurencije.

Na žalost, Totohost, ne nudi besplatnu domenu prilikom registracije, a jeftiniji paketi su vrlo ograničeni. Ograničenje prostora podataka za najjeftiniji paketa od 1 GB i prometa od 1 TB nije toliko problematično za tek kreirane web stranice.

Nove web stranice u svojih prvih par mjeseci postojanja vjerojatno ne će probiti limite ograničenja, no nakon nekoliko mjeseci kada se poveća promet, probiti će se limiti ograničenja i bit će potrebno prijeći na neki skuplji paket.

Totohost hosting paketi
Totohost hosting paketi

Prema iskustvima ljudi koji koriste Totohost, korisnička podrška je odlična, brza i rješava sve zahtjeve korisnika, pa čak i one koji nisu u njihovoj nadležnosti.

Velika prednost web hostinga u hrvatskoj je korisnička podrška. Neki ljudi ne pričaju dovoljno dobro engleski jezik, što može biti veliki problem, tj. glavni faktor zašto ne mogu izraditi svoj blog ili web shop na internetu. Rješenje tog problema je upravo hosting u hrvatskoj jer je korisnička podrška na hrvatskom jeziku što znatno može olakšati komunikaciju i povećati brzinu otklanjanja svih problema vezanih za hosting i WordPress.

Pružatelj hosting usluga u hrvatskoj može biti zanimljiv zbog lokacije svojih servera koji se nalaze u hrvatskoj. Ako planiraš napraviti web shop ili neku dinamičku web stranicu namijenjenu isključivo za korištenje u hrvatskoj, u slučaju da odabereš web hosting sa serverima u hrvatskoj u startu imaš prednost pred konkurencijom zbog odlične brzine učitavanja stranica.

Instalacija WordPressa je vrlo jednostavna jer koriste standardni cPanel kao sučelje za administraciju koje je vrlo poznato široj javnosti..

Totohost također nudi mogućnost kupnje .hr domene, no to ne bih preporučio početnicima jer je znatno skuplja od ostalih domenskih nastavaka.

Totohost registracija .hr domene
Totohost registracija .hr domene

.hr domenu bi razmotrio za svoju web stranicu samo u slučaju da je web stranica namijenjena hrvatskom govornom području ili želim iskoristiti mogućnost dobivanja osobne besplatne domene od strane Carneta. U 99,99% slučajeva nije vrijedno gubiti vrijeme na .hr domenu, već što prije krenuti s .com domenom, a i troškovi su manji.

Osim web hostinga, Totohost također pruža usluge poslovni hosting, najam dediciranih servera i Windows hosting.

Hosting u hrvatskoj bi odabrao samo u slučaju da imam neki poseban razlog za to, kao na primjer ne znam engleski jezik pa mi je potrebna korisnička podrška na hrvatskom jeziku.

U slučaju da sam početnik, postoje drugi pružatelji hosting usluga, poput Bluehosta, koji za sličan cjenovni rang nude puno bolju uslugu početnicima.

Kako kupiti Totohost hosting:

 1. Idi na Totohost i u navigacijskoj traci klikni gumb “Web hosting SSD”.
 2. Odaberi željeni paket i klikni “Naruči” gumb.
 3. Odaberi da želiš registrirati novu domenu, upiši željenu domenu, i klikni “Dodaj” za dodavanje u košaricu.
 4. Na stranici odabira paketa klikni gumb”Nastavi”, a zatim “Blagajna”.
 5. Unesi svoje osobne podatke i klikni gumb “Završi narudžbu”.

Kupi Totohost hosting

7. Najbrži premium WordPress hosting – Kinsta ($25 USD/mj)

Kinsta - Najbrži premium WordPress hosting
Kinsta – Najbrži premium WordPress hosting

Kinsta je pokrenut 2013. godine s jedinstvenim ciljem stvaranja najboljeg WordPress hostinga na svijetu.

Njihov primarni fokus je suradnja s vrhunskim stručnjacima za WordPress kako bi stvorili hosting s fenomenalnom brzinom, maksimalnom sigurnošću i potpunom stabilnošću koji postavlja industrijske standarde.

Kinsta je isključivo WordPress hosting, U potpunosti prilagođen WordPressu, bilo da su u pitanju performanse, sigurnost, korisnička podrška ili iskustvo korištenja.

Kinsta je najbolji WordPress hosting koji trenutno postoji, no to ima i svoju cijenu.

Cijena najjeftinijeg paketa je višestruko skuplja od već navedenih konkurenata stoga nije namijenjen početnicima, već etabliranim web stranicama koje već zarađuju novac i mogu si priuštiti veće troškove hostinga u zamjenu za vrhunske performanse i sve ostalo što Kinsta nudi u svojim paketima.

Njihov Starter Plan košta $30 USD mjesečno ($25 USD ako se plaća godišnje) i dolazi s 1 WordPress instalacijom, 25 000 posjeta web mjestu, besplatnim SSL i CDN-om (50 GB) i 10 GB prostora na disku.

Kinsta hosting paketi
Kinsta hosting paketi

Ako pak web stranica naraste, te se prihodi i broj posjetitelja počnu povećavati, imaju druge pakete koji će skalirati performanse praktički na klik miša. To uključuje povećanje broja učitavanja stranica, više prostora za pohranu podataka i povećanje broja mjesečnih posjetitelja.

Svi planovi dolaze s besplatnim neograničenim brojem migracijama s drugih pružatelja hosting usluga, automatskim dnevnim sigurnosnim kopijama, ručnim sigurnosnim kopijama, 24/7 vrhunskom hosting i WordPress korisničkom podrškom i njihovim vlastitim dodatkom za predmemoriju (cache) koji znatno ubrzava vrijeme učitavanja web stranica.

Sve u svemu, ako imaš web stranicu koja generira prihode, te za svojim posjetiteljima želiš pružiti maksimalno iskustvo po pitanju brzine učitavanja stranica i sigurnosti, Kinsta je definitivno prvi i jedini izbor.

Kako kupiti Kinsta hosting:

 1. Idi na Kinsta hosting i klikni na “Plans” u navigacijskoj traci
 2. Odaberi plan koji ti odgovara
 3. Upiši podatke o svom korisničkom računu i klikni “Continue” gumb
 4. Upiši podatke za plaćanje i plati.

Evo kako uštedjeti pri kupnji Kinsta hostinga:

Paket: Starter (godišnji) $25 USD mjesečno
Vremenski rok: 12 mjeseci
Ukupni trošak na blagajni: $300 USD
Ušteda: $60 USD (-16%)

Kupi Kinsta hosting

8. Najbolji eco-friendly hosting – GreenGeeks ($2,95 USD/mj)

GreenGeeks - Najbolji eco-friendly hosting
GreenGeeks – Najbolji eco-friendly hosting

GreenGeeks od 2008. godine i na hosta preko 500 000 web stranica.

Uz 99,98 % vremena rada i brzine učitavanja od 445 ms, GreenGeeks nudi brz i pouzdan hosting po pristupačnoj cijeni od $2,95 USD mjesečno.

Unatoč niskoj cijeni, hosting dolazi bogat mnoštvom dodataka i značajki kao što su visokokvalitetna korisnička podrška 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, putem telefona ili chata.
GreenGeeks je brzo stvorio brand, te se istaknuo na prezasićenom tržištu pružatelja hosting usluga zbog visokih ekoloških standarda koje ispunjavaju.

Dok pružaju kvalitetnu hosting uslugu po prihvatljivim cijenama, u isto vrijeme uspijevaju iz obnovljivih izvora energije izgenerirati dodatnih 300% električne energije koju vraćaju natrag u električnu mrežu.

Ako si ekološki osviještena osoba, ovo je definitivno hosting za tebe.

Svi planovi dolaze s besplatnom domenom na godinu dana, pristupom cPanelu, besplatnim Wildcard SSL-om, PowerCacher predmemorijom, neograničenom brzom SSD pohranom podataka i neograničenim prijenosom podataka.

GreenGeeks hosting paketi
GreenGeeks hosting paketi

Kupci također dobivaju mogućnost hostanja neograničenog broja domena tj. web stranica, neograničeni broj email računa i backup sigurnosne kopije jednom dnevno.

GreenGeeks je odličan za početnike, no kada tvoja web stranica postane popularnija, vrlo lako možeš nadograditi hosting paket na neki snažniji kao što je VPS.

Također, ako prelaziš s nekog drugog hostinga, GreenGeeks će besplatno premjestiti tvoju web stranicu na svoju platformu.

Nažalost, cijena obnavljanja hosting usluge po isteku promotivnog period od $9,95 USD mjesečno za neke može biti kritična prilikom odabira GreenGeeksa u odnosu na druge pružatelje web hosting usluga.

Svi planovi dolaze s 30-dnevnim jamstvom povrata novca.

Kako kupiti GreenGeeks hosting:

 1. Idi na GreenGeeks i klikni “Gets started now” gumb.
 2. Upiši željenu domenu svoje web stranice i klikni gumb “Next”.
 3. Ispuni formu sa svojim osobnim podacima.
 4. Osobne ne bih odabrao ID Protect – WHOIS Privacy dodatnu opciju.
 5. Ispuni podatke za plaćanje i klikni “Create account” gumb.

Kako uštedjeti pri kupnji GreenGeeks hostinga:

Paket: EcoSite Lite po cijeni od $2,95 USD mjesečno
Vremenski rok: 36 mjeseci
Ukupni trošak na blagajni: $106.20 USD
Ušteda: 252,85 USD

Kupi GreenGeeks hosting

9. Najbolji VPS hosting u oblaku s mjesečnim obračunom naplate – DreamHost ($2,59 USD/mj)

DreamHost - Najbolji VPS hosting u oblaku
DreamHost – Najbolji VPS hosting u oblaku

DreamHost, osnovan 1996. godine, jedan je od najstarijih pružatelja web hosting usluga.

Tvrtka trenutno hosta više od 1,5 milijuna web stranica, blogova i aplikacija u više od 100 zemalja diljem svijeta.

Prema našim posljednjim podacima od 24 mjeseca, DreamHost ima prosječno vrijeme rada (99,94%) i primjerenu brzinu (648 ms) što ga čini pouzdanim hosting rješenjem.

Ono po čemu se DreamHost razlikuje od drugih pružatelja web hosting usluga jest to što nude mogućnost obračuna naplate, dok je kod većine standardni način naplate hosting usluga na godišnjoj razini.

To znači da za s minimalnom uplatom od $4,95 USD možeš odmah početi koristiti svoj hosting račun.

Bez obzira na mogućnost naplate mjesečno, ako se odlučiš za DreamHost, ipak za maksimalnu uštedu, preporučuje trogodišnji paket s cijenom $2,59 USD mjesečno, s obnovom po isteku od $4,95 USD mjesečno.

DreamHost hosting paketi
DreamHost hosting paketi

DreamHost je također jedan od tri pružatelja usluga WordPress hostinga kojeg preporučuje WordPress.org, a to opravdava značajkama koje dolaze u najjeftinijem, osnovnom, planu za početnike.

Osnovni plan uključuje besplatnu domenu, 1 web stranicu, neograničen promet i prostor za pohranu podataka i jedan besplatan email račun.

WordPress dolazi unaprijed predinstaliran, a tvrtka također ima vlastiti web page builder koji je jednostavan za upotrebu i prilagođen početnicima. Nemaju cPanel koji je dobro poznat u industriji web programera, ali DreamHost nudi vlastiti admin panel koji je na kraju vrlo sličan cPanel-u.

Svi planovi uključuju 24-satnu korisničku podršku putem web chata. Tvrtka ima najduže jamstvo povrata novca od svih pružatelja hosting usluga od fenomenalnih od 97 dana.

Svakako isprobaj DreamHost, jer nemaš što izgubiti.

Kako kupiti DreamHost hosting:

 1. Idi na DreamHost i klikni “Get started” gumb.
 2. Odaberi željeni paket i klikni “Sign Up Now” gumb.
 3. Upiši željenu domenu svoje web stranice i klikni.
 4. Odaberi vrijeme trajanja hostinga (3 godine za najveću uštedu)
 5. Osobno ne bih odabrao DreamShield Protection i DreamHost email dodatne opcije.
 6. Odaberi način plaćanja i klikni “Submit order” gumb.

Kako maksimalno uštedjeti pri kupnji DramHost hostinga:

Paket: Shared starter po cijeni od $2,59 USD mjesečno
Vremenski rok: 36 mjeseci
Ukupni trošak na blagajni: $93,24 USD
Ušteda: $99,91 USD

Kupi DreamHost hosting

Koji hosting je najbolji za tvoju web stranicu? Što odabrati?

Za početnike, najbolja opcija je definitivno Bluehost.

Bluehost apsolutno prilagođen početnicima, a za cijenu svojih paketa nudi puno više od konkurencije. Besplatna domena, besplatni transfer s drugog hostinga, 1-klik instalacija WordPress-a i vrhunska hosting i WordPress korisnička podrška ističu Bluehost od konkurencije.

Financije su problem?

U slučaju da postoji problem s financijama, uvijek ističem strpljenje. Strpljenje je odlična vrlina, ne samo kod kupnje hostinga, već i u svim drugim situacijama u životu.

Međutim, ako nemaš dovoljno novca za kvalitetan hosting, a želiš što prije krenuti, nikako ne započinji na neko besplatnom hostingu jer će ti to samo napraviti više štete nego koristi. Skupi oko $40 USD za Hostinger, i kreni. Hostinger nudi odličnu uslugu s obzirom na nisku cijenu svojih paketa.

Problem je komunikacija, tj. engleski jezik?

Danas većina bez problema priča engleski jezik, no ako ti je engleski jezik slabija strana, razmotri hrvatske hosting kompanije.

Prednost hrvatski hosting kompanija kao što su Avalon i Totohost je u korisničkoj podršci na hrvatskom jeziku. Možeš im se javiti emailom, u chatu na njihovim web stranicama ili telefonski.

Želiš maksimalne performanse za svoj blog ili web shop?

Ako je pak tvoja web stranica vrlo dinamična i nemaš mogućnosti iskoristiti predmemoriju (eng. caching), onda je tu Kinsta hosting. Kinsta hosting je najbolji WordPress hosting, no to dolazi sa svojom paprenom cijenom.

Ako tvoja web stranica zarađuje dovoljno da može opravdati cijenu paketa koje nudi Kinsta, svakako preporučujem Kinstu kao najbolju opciju za tebe.

Ekološki si osviještena osoba?

GreenGeeks hosting je kompanija koja vraća 3x više električne energije u električnu mrežu nego što potroše. Naravno, sva električna energija dobivena je iz obnovljivih izvora energije.

Ako si ekološki osviještena osoba bitni su ti održivi izvori energije i ekologija, za tebe je GreenGeeks. Uz sve to, dobivaš vrhunske performanse jer GreenGeeks nije ništa lošiji od konkurencije.

Alternative najboljima

Siteground, DreamHost i HostGator su odlične alternative koje svakako preporučujem u slučaju da s nekim od preporučenih pružatelja hosting usluga nisi imao dobro iskustvo.

Ostali pružatelji hosting usluga koje je potrebno spomenuti

Siguran sam da ćeš u navedenoj top 9 listi najboljih hostinga pronaći onaj idealan za sebe.

Međutim, u slučaju da tražiš nešto drugačije, predlažem da provjeriš pružatelje hosting usluga navedene u nastavku.

Ovi pružatelji hosting usluga nisu ništa manje vrijedni ili puno lošiji već se jednostavno nisu uspjeli probiti u mojih top 9 najboljih.

 • A2 Hosting
 • CloudWays
 • Linode
 • HostMonster
 • Wix
 • Weebly
 • InMotion (raznovrsnost usluga)
 • Liquid Web
 • Namecheap
 • InterServer (Magento hosting)
 • WPEngine
 • Web hosting hub
 • Site5
 • Scala hosting
 • iPage
 • MochaHost
 • InterServer
 • HostNine
 • Domain.com
 • FastComet
 • Hostwinds
 • GoDaddy
 • HostPapa
 • 1and1 IONOS
 • TSO host
 • Westhost
 • LunarPages
 • WPX Hosting
 • DigitalOcean
 • WordPressVIP
 • EasyWP
Pretplati se
Notify of
guest

4 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Betina
Betina
2 years ago

Pozdrav, Patrik ja imam problem i to veliki. Ja sam slucajno uplatila u Bluehost 1500 kn kad sam kupovala hosting kako to mogu povratit il ne mogi uopce?

Renata
1 year ago

pozdrav, ja plaćam kinstu, ali nisam sigurna ima li potrebe za tolikim troškom, hvala na odgovoru, Renata