Što je dropshipping? Detaljan vodič za početnike (2024)

Ovaj vodič za početnike pomoći će ti da shvatiš sve ono najbitnije o dropshippingu, između ostalog, što je to dropshipping, kako točno funkcionira, prednosti i mane dropshippinga, i još mnoštvo drugih korisnih savjeta.

U prošlosti sam posjedovao nekoliko dropshipping trgovina i već dugo se bavim dropshipingom.

U ovom vodiču ću ti dati sve ono znanje koje sam skupljao godinama kako bi ti pomogao da u što kraćem vremenu kreiraš svoju dropshipping trgovinu i dovedeš ju do profitabilnosti.

Evo što te očekuje u nastavku ovog dropshipping vodiča:

 1. Što je dropshipping i kako funkcionira?
 2. Tko je dropshipper?
 3. Razlika između dropshippinga i klasične web trgovine
 4. Sudionici u dropshipping modelu
 5. Proces isporuke robe u dropshipping modelu
 6. Zašto bi netko kupio baš u tvojoj web trgovini?
 7. Prednosti dropshippinga
 8. Mane dropshippinga
 9. Što NIJE dropshipping
 10. Vrste dropshipping web trgovina
 11. Kako pokrenuti dropshipping web trgovinu?
 12. Tajne iskusnih dropshippera kako do uspješnog dropshipping biznisa

PS. Čitaj do kraja jer na kraju donosim one male tajne najuspješnijih dropshippera.

Što je dropshipping i kako funkcionira?

Dropshipping je naziv za specifičan način funkcioniranja web trgovine, tj. model po kojem web trgovina isporučuje narudžbe svojih kupaca. 

Prema dropshipping modelu poslovanja web trgovac fizički ne posjeduje proizvode koje prodaje u svojoj dropshipping trgovini, već prilikom zaprimanja narudžbe od svojih kupaca, narudžbu prosljeđuje svom dobavljaču (illi proizvođaču) koji naručene proizvode šalje iz svog skladišta direktno na adresu krajnjeg kupca.

Proces isporuke narudžbe web trgovine prema dropshipping modelu isporuke (Izvor)

Kao što možeš vidjeti na slici, klasični način vođenja web trgovine i dropshipping model vrlo su slični. Razlika je isključivo u načinu funkcioniranja lanca isporuke narudžbi.

Kod klasične web trgovine proizvodi se fizički nalaze u skladištu web trgovca koji ih prodaje i isporučuje kupcima. 

Kod dropshipping modela, naručene proizvode ne isporučuje web trgovac u čijoj web trgovini su kupljeni već njegov dobavljač ili pak proizvođač proizvoda.

Tko je dropshipper?

Svaki trgovac koji vodi svoju web trgovinu po prethodno opisanom dropshipping modelu naziva se dropshipper

Dropshipper je zapravo posrednik između kupca i proizvođača proizvoda.

Dropshipper zarađuje na razlici između cijene robe koju je platio njegov kupac i cijene po kojoj je platio za te iste proizvode kod svog dobavljača.

Iako se zarada u dropshipping web trgovini, kao i kod klasične trgovine zapravo temelji na preprodaji proizvoda, zbog toga što ne postoji fizički kontakt s proizvodima koji se prodaju, dropshipper nije klasični trgovac, nego zapravo pruža uslugu posredovanja pri kupnji.

Razlika između dropshippinga i klasične web trgovine 

Najveća razlika konvencionalnog način poslovanja web trgovine u odnosu na dropshipping trgovinu u je tome što dropshipping trgovina ima znatno manje troškove isporuke proizvoda. 

Dropshipper nikada ne dolazi u kontakt s naručenim proizvodima, nije mu potrebno fizičko skladište za skladištenje proizvoda koje prodaje što znatno smanjuje trošak isporuke.

Prosječan kupac tijekom kupnje najčešće nije niti svjestan načina na koji će njegova narudžba biti obrađena, isporučena i dostavljena.

Ponekad informacije o model isporuke, zajedno s vremenom dostave, mogu biti napisane na stranici o informacijama o dostavi web trgovine, no kupci ih vrlo rijetko gledaju.

Kupce najčešće niti ne zanima na koji način će naručena roba biti isporučena, već im je bitno da budu ispoštovani dogovoreni rokovi dostave i kvaliteta naručenog proizvoda.

Sudionici u dropshipping modelu

Sudionici u dropshippingu

Kao što već možeš naslutiti, kao i kod normalne web trgovine, i kod web trgovine koja isporučuje narudžbe po dropshipping modelu, postoji nekoliko strana koje moraju surađivati kako bi se prodaja ostvarila, a naručeni proizvodi došli na adresu krajnjeg kupca.

Za uspostavu dropshipping modela web trgovine potrebni su:

 • proizvođač proizvoda
 • prodavač na veliko (dobavljač)
 • prodavač proizvoda (dropshipper)
 • krajnji kupac.

Proizvođač proizvoda

Proizvođač izrađuje proizvod po dogovorenim specifikacijama. 

Proizvođači najčešće ne prodaju proizvode direktno krajnjem kupcu već su isključivo zaokupljeni time kako proizvesti što kvalitetniji proizvod sa što manjim troškovima.

S obzirom na to da su zaokupljeni proizvodnim procesom, proizvođači često surađuju s prodavačima na veliko koji se brinu o tome da proizvodi napreduju dalje u prodajnom lancu, tj. što brže i jednostavnije dođu do krajnjeg kupca.

Prodavač na veliko (dobavljač)

Prodavači na veliko povezuju proizvođače i preprodavače u koje ulaze i dropshipperi.

Rijetko kada komuniciraju direktno s krajnjim kupcima, no sve češće svoju ponudu objavljuju na velikim web trgovinama poput AliExpressa i eBaya kako bi povećali broj prodajnih kanala.

Prodavači na veliko naručuju veće količine robe od više proizvođača. Veće količine im osiguravaju manju cijenu proizvoda po komadu što im povećava maržu, tj. profit.

Osim što surađuju s više proizvođača, također surađuju s više prodavača pa im nije problem prodati velike količine zaliha naručenih od proizvođača.

Kako bi što prije prodali zalihe, prodavači na veliko omogućuju svojim kupcima razne oblike suradnje koji inače ne bi bili mogući kada bi se kupovalo direktno od proizvođača.

Vrlo su bitni za dropshipping model poslovanja jer omogućuju svojim kupcima, dropshipperima, direktno slanje robe prema krajnjim kupcima tako da krajnji kupci nisu niti svjesni da roba dolazi od prodavača na veliko, a ne od trgovca od kojeg su robu naručili.

Prodavač (dropshipper)

U dropshipping modelu prodavač je zapravo dropshipper koji po narudžbi kupca obavještava prodavača na veliko da prema dogovorenim uvjetima isporuči robu prema krajnjem kupcu.

Zarađuje na razlici između cijene kupljene robe od prodavača na veliko i iznosa cijene po kojoj je prodao robu svom kupcu.

U početku je taj oblik suradnje između prodavača na veliko i dropshippera vrlo jednostavan. Često se odvija praktički bez ikakve direktne komunikacije tako da dropshipper na globalnoj web trgovini popu AliExpressa samostalno naruči proizvode direktno na adresu kupca.

Kada se dropshipping web trgovina razvije i počne primati veće količine narudžbi, uvjeti između dropshippera i prodavača na veliko se mogu promijeniti s ciljem povećanja profita za obije strane. 

To može biti dogovor oko smanjenja cijena robe, jednostavniji način komunikacije prilikom predaje narudžbe od dropshippera prema prodavaču na veliko, ili pak mogućnost novog načina plaćanja ili bržeg načina dostave koji do tada nije bio moguć.

Dropshipper se najčešće bavi marketingom i prodajom proizvoda u svojoj web trgovini i glavni zadatak mu je privući krajnje kupce.

Zbog svoje pozicije i izloženosti prema krajnjim kupcima, dropshipper je zadužen za pružanje korisničke podršku kupcima u slučaju kada za to ima potrebe.

Krajnji kupac

Iako dolazi tek na kraju, kupac nije ništa manje bitan od drugih sudionika u cijelom prodajnom lancu.

Od kupca sve počinje, kod kupca sve završava i da nema kupca dropshipping model isporuke ne bi bio moguć.

Proces isporuke robe u dropshipping modelu

Dropshipping proces

Proces isporuke robe od proizvođača do krajnjeg kupca kod dropshippinga je u osnovi vrlo sličan onome u konvencionalnoj web trgovini, no postoji nekoliko osnovnih razlika.

Proces funkcioniranja dropshipping web trgovine i isporuke robe:

 1. Kupac napravi narudžbu u dropshipping web trgovini i plati narudžbu dropshipperu.
 2. S dijelom novca od plaćene narudžbe, dropshipper kupuje proizvode od prodavača na veliko (ili proizvođača), a preostali novac zadržava za sebe.
 3. Prodavač na veliko po zaprimljenoj narudžbi od dropshippera obrađuje i šalje naručene proizvode dogovorenim načinom dostave direktno na adresu kupca.
 4. Kupac zaprima proizvode u dogovorenom roku za dostavu.

Svaki sudionik u lancu opskrbe robom uzima svoj dio kolača u zaradi. Što je manji opskrbni lanac, to bolje po zaradu dropshippera.

S obzirom na to da dropshipper prodaje proizvode krajnjim kupcima, on je u velikoj prednosti nad ostalima u opskrbnom lancu jer on kontrolira cijenu koju krajnji kupac plaća.

Tako direktno utječe na svoju maržu, odnosno profit, koji će ostvariti po svakoj prodaji. Ipak, treba biti oprezan s definiranjem cijene proizvoda jer prevelika cijena može odbiti kupce.

Idealno bi bilo surađivati direktno s proizvođačem proizvoda koji se prodaju jer je tada u pravilu cijena proizvoda koju dropshipper plaća minimalna, a marža najveća.

Zašto bi netko kupio baš u tvojoj web trgovini?

Vjerojatno ti dropshipping model zvuči fantastično, no sigurno si se zapitao zašto bi netko kupio nešto baš u tvojoj dropshipping web trgovini kada može otići direktno na AliExpress kod prodavača na veliko i kupiti kod njega po puno nižoj cijeni.

U potpunosti logično razmišljanje.

Manji broj kupaca će napraviti detaljnije istraživanje prije same kupnje. U tom procesu istraživanja možda pronađu traženi proizvod na AliExpressu, kod prodavača na veliko, i kupe ga po nižoj cijeni.

Ipak, većina kupaca jednostavno ne želi dodatno uložiti vrijeme i trud u istraživanje (ili ne znaju za AliExpress), već će ako im je cijena koju trenutno vide na ekranu pristupačna, te opravdava vrijednost koju vide u proizvodu, kupuju u prvoj web trgovini u kojoj pronađu traženi proizvod. 

Takvi kupci se u tom ključnom trenutku mogu naći upravo u tvojoj dropshipping trgovini. Spremni su kupiti traženi proizvod jer taj proizvod rješava problem kojeg pokušavaju bezuspješno riješiti već mjesecima.

To je jedan od razloga.

Evo još nekih razloga zašto kupci kupuju u dropshipping web trgovinama:

Impulzivne kupovine

Impulzivne kupovine su kupovine bez prethodnog planiranja.

Impulzivna kupovina događa se u trenu, teško ju je kontrolirati i na takve kupovine utječu jaka trenutna emocionalna stanja poput ljutnje ili radosti.

Vjerojatno ti se dogodilo da si listao po Facebooku, a među svom tom šumom objava raznih web stranica i prijatelja prikazao ti se oglas za neki fenomenalan proizvod koji ti baš treba.

Možda si baš nedavno tražio taj proizvod na internetu i želio ga kupiti, ali si iz nekog razloga odustao od kupnje. Ili je pak taj proizvod idealan poklon nekoj tebi dragoj osobi.

Kliknuo si na link i bez puno razmišljanja ga dodao u košaricu, te završio narudžbu. Uplata je izvršena, a na mobitel ti je došla obavijest da je narudžba u obradi.

Proizvod je kupljen. Još uvijek nisi niti svjestan što se upravo dogodilo.

Da ti pomognem, ili već sam možeš naslutiti što se upravo dogodilo? 

Da, dogodila se impulzivna kupovina.

Upravo su impulzivne kupovine jedan od glavni generator prodaja kod većine dropshipping web trgovina.

Proizvodi pogodni za izazivanje impulzivne kupovine kod kupaca su najčešće jeftiniji i nesvakidašnji proizvodi koji izazivaju snažne emocije.

Emocije i osjećaji povezani s impulzivnim kupnjama su ljubav, ljutnja, strah, ushićenost, entuzijazam i uzbuđenje, te potencijalno povećanje društvenog statusa.

Internet je ogroman

Internet je mreža svih mreža. 

Na internetu su milijarde web stranica i svakodnevno se pokrenu tisuće novih.

Bez obzira na to što danas imamo tražilice poput Google-a, i dalje u tom mnoštvu web stranica nije lako nešto pronaći.

Kada bi u dvoranu stavili tisuću ljudi i svima dali identične instrukcije kako da pronađu i kupe neki proizvod, na primjer, povodac za svog psa. 

Siguran sam da bi većina kupila različite povodce i to na različitim web stranicama.

Ljudi imaju različitu razinu digitalne pismenosti i životne navike koje utječu na njihovo iskustvo pretraživanje interneta.

Neki će i prije početka pretraživanja na umu imati neki brand od kojeg redovito kupuju pa će otiči direktno na njihovu web stranicu. Možda su prethodno imali odlično iskustvo s tim brendom i vjeruju da će tako biti u s ovom kupovinom.

Većina će za pretraživanje vjerojatno koristiti Google pretraživač. 

Nekima će se pojaviti reklame na vrhu rezultata pa će kliknuti na njih. Oni koji svakodnevno koriste Google će te reklame vjerojatno ignorirati i pronaći povodac za svog psa na jednom od ponuđenih organskih rezultata s prve stranice Googlea pretrage.

Tu je tvoja prilika.

Pronađi svog idealnog kupca, dobro ga istraži i upoznaj njegove navike kako bi svoju dropshipping trgovinu pozicionirao tako da kada mu nešto treba baš pomisli na nju ili ju pak pronađe na Google-u i taj proizvod kupi baš iz tvoje ponude.

Loš marketing i prodaja kod proizvođača

Većina proizvođača ne zna dobro raditi marketing svojih proizvoda. 

Neki nemaju znanja, a neki jednostavno nemaju vremena. Većini je najbitnije što više vremena provoditi proizvodeći proizvode jer znaju da što više proizvoda proizvedu, to će više zaraditi.

Zbog toga ulažu minimalan trud u marketing i prodaju. 

Najčešće se to svodi na otvaranje trgovine na servisima poput AliExpress gdje primaju narudžbe. Često nemaju niti svoju vlastitu web stranicu.

Kupci ih zbog toga ne mogu pronaći. 

Da mogu, vjerojatno bi kupili direktno od proizvođača jer proizvođači su ti koji mogu ponuditi najmanju cijenu proizvoda.

Proizvođači se udružuju s prodavačima na veliko koji naručuju veće količine i preprodaju proizvode dalje dropshipperima i ostalim trgovcima.

Prodavači na veliko su nešto fleksibilniji po pitanju minimalnog broja proizvoda po narudžbi i opcija dostave. Nije im cilj prodavati direktno krajnjim kupcima koji naručuju uglavnom mali broj proizvoda po narudžbi.

Prodavači na veliko su preprodavači i zarađuju na razlici u cijeni poput dropshippera, pa im je također bitno prodati što više proizvoda kako bi što više zaradili.

Idealno im je prodavati u velikim količinama, no svaki prodani proizvod je bitan pa se sve više odlučuju na intenzivnije ulaganje vremena i novca u marketing, te direktnu prodaju krajnjim kupcima.

To ne znači da su prodavači na veliko direktna konkurencija dropshipperima. 

Nemaš se razloga brinuti jer se kupci koji kupuju u specijaliziranim tematskim web trgovinama (od dropshippera) i na globalnim web trgovinama poput AliExpressa (od prodavača na veliko) znatno razlikuju.

Specifični zahtjevi kupaca

Kao što vidiš, postoji mnoštvo razloga zašto bi netko kupio baš iz tvoje dropshipping trgovine iako na webu možda postoje trgovine gdje mogu kupiti identične proizvode po znatno jeftinijoj cijeni.

No, cijena nije sve! 

Neki kupci su za bolju uslugu i iskustvo kupovine spremni platiti premium cijenu. 

Sigurno si i sam imao takvih situacija kada si znao da postoji mjesto gdje neki proizvod možeš kupiti jeftinije, no ipak iz nekog razloga si ga kupio u trgovini gdje je cijena ipak bila nešto viša.

Kupio si proizvod po višoj cijeni jer se ta trgovina po nečemu istaknula od konkurencije, te ponudila bolju uslugu i iskustvu kupovine.

Istaknuti se od konkurencije možeš na mnoštvo načina. Na primjer, nudeći bržu dostavu, dodatnom besplatnom opcijom praćenja pošiljke, s više opcija plaćanja ili nudeći 24/7 brzu korisničku podršku putem chata, emaila i/ili telefona, itd.

Neki kupci znaju da se na AliExpressu većina proizvoda može pronaći po znatno nižim cijenama nego bilo gdje drugdje na internetu, no i dalje ipak ne kupuju na AliExpressu.

Prije par godina takav sam bio i ja. Bojao sam se kupovati na AliExpressu, jer AliExpress ne podržava opciju plaćanja PayPal-om.

Bojao sam se ostaviti podatke o svojoj debitnoj ili kreditnoj kartici na AliExpressu jer mi se stranica nije doimala sigurnom. Bojao sam se da ne budem prevaren.

Osim načina plaćanja, na AliExpressu su prodavači isključivo iz Kine. Kina je fizički daleko od krajnjih kupaca u državama s većom kupovnom moći, a upravo su takvi kupci dropshipperima ciljana skupina.

Općenito, kupci ne vole dugu dostavu. Duga dostava može biti problem kada se kupuje poklon i taj poklon mora stići do kupca do točno određenog datuma. Pokloni su iznenađenje i ne smiju kasniti.

Kako bi pokloni sigurno stigli na vrijeme, kupci su spremni platiti višu cijenu.

Jednostavno rečeno, cilj je ponuditi bolju uslugu za kupca i bolje odraditi marketing kako bi došao do kupaca s visokom kupovnom moći koji su spremni kupiti proizvod pa i pod cijenu da plate više iako znaju da taj isti proizvod negdje drugdje mogu nabaviti po nižoj cijeni.

Prednosti dropshippinga

Dropshipping kao model isporuke proizvoda ima mnoštvo prednosti u odnosu na uobičajen način isporuke proizvoda.

Većina prednosti više dolaze do izražaja na samom početku poslovanja dropshipping web trgovine kada postoje ograničenja po pitanju vremena, budžeta i znanja.

Zbog prednosti koje donosim u nastavku, preporučuje se na početku voditi internet trgovinu koristeći upravo dropshipping model, a kad se stekne rutina, iskustvo i znanje, eventualno uzme u obzir prelazak na neki od drugih oblika poslovanja.

Pa krenimo redom.

Mala početna ulaganja (i troškovi)

Mali troškovi vođenja i pokretanja dropshipping trgovine je jedan od najvećih prednosti dropshippinga u odnosu na konvencionalni način vođenja web trgovine.

Prilikom otvaranja tradicionalne web trgovine potrebno osigurati novac za nabavku zalihe proizvoda koja će se prodavati.

Kod dropshippinga nije potrebno unaprijed uložiti sredstva za generiranje zalihe proizvoda, već se zaliha nalazi kod proizvođača ili prodavača na veliko i dostupna je odmah po prodanom proizvodu. 

Zalihu nije potrebno unaprijed platiti niti rezervirati. O tome se brine dobavljač. Dobar dobavljač osigurat će da je roba dobavljiva u bilo kojem trenutku za količine koje se najčešće prodaju.

U slučaju da se neki proizvod ne prodaje, dropshipper nema nikakvog rizika jer se ne mora brinuti o tome kako se riješiti prethodno kupljene zalihe tog proizvoda. 

Može ga jednostavno ukloniti iz ponude svoje web trgovine i to je sve.

Jednostavno je započeti

S obzirom na to da su troškovi vođenja dropshipping trgovine izuzetno mali u odnosu na neke druge načina vođenja web trgovine, vrlo ju je jednostavno pokrenuti.

Nije potrebno naručivati i čekati da stigne zaliha proizvoda, zapošljavati i voditi radnike, niti unajmiti fizičku lokaciju svoje trgovine.

Početi možeš u svega par sati.

U osnovi, jedino što ti je potrebno su dobra volja, lista proizvoda koje ćeš prodavati i web trgovina (web stranica).

Za početak su ti potrebna osnovna znanja o dropshippingu, a napredne stvari možeš naučiti tijekom rada na svojoj dropshipping web trgovini.

Detalje kako započeti s dropshippingom donosim u jednoj od sljedećih sekcija u ovom vodiču.

Neovisnost o lokaciji

Dropshipper nema zalihe niti dolazi u fizički doticaj s proizvodima tijekom procesa isporuke.

To znači da posao možeš voditi iz svog doma sa svog računala.

U slučaju da želiš promijeniti lokaciju, to nije nikakav problem. Za vođenje dropshipping trgovine lokacija gdje se trenutno nalaziš uopće nije bitna.

Bitno je biti na lokaciji s pristupom internetu kako bi mogao komunicirati s kupcima i dobavljačima.

Osim tvoje lokacije, niti lokacija kupaca nije previše bitna. 

Dovoljno je da dobavljač isporučuje narudžbe u državu ciljanih kupaca tvoje web trgovine. Većina dobavljača su vrlo prilagodljivi dropshipperima i šalju proizvode bilo gdje na svijetu.

S Balkana možeš prodavati proizvode u Ameriku ili bilo koju drugu državu s velikom kupovnom moći. 

Živjeti u državi s malim troškovima, a prodavati u države s velikom kupovnom moći je idealna kombinacija.

Velika izbor proizvoda za prodaju

Ponuda proizvoda koju možeš nuditi u svojoj dropshipping web trgovini je praktički neograničena.

Nema troška kupovine zalihe i čekanja da zaliha bude proizvedena, a potom dostavljena kako bi ju mogao uvrstiti u ponudu.

Zbog toga možeš sve najnovije i najpopularnije proizvode imati u ponudi svoje web trgovine odmah čim budu dostupni ili ih pronađeš na AliExpressu ili stranicama svog dobavljača.

Jednostavno testiranje proizvoda

Testiranje je jedan od glavnih koncepata koje dropshipperi svakodnevno rade kako bi osigurali kontinuiranu profitabilnost trgovine.

Testiranje je vrlo bitno jer testiranje raznih proizvoda i strategija može otkriti koji proizvodi se prodaju bolje ili koja prodajna cijena proizvoda daje maksimalnu zaradu.

Takvi proizvodi koji se jako dobro prodaju nazivaju se winner proizvodi. 

Winner proizvodi su često zaslužni za veći dio zarade neke dropshipping trgovine. Da bi ih pronašli što više, dobar dio ukupnih troškova odlazi na testiranje.

Kod dropshippinga, testiranje je vrlo jednostavno jer je vrijeme potrebno za istraživanje i pronalazak novog proizvoda za testiranje izuzetno kratko, a trošak relativno nizak.

Ako se proizvod nakon inicijalnog testiranja ne pokaže kao winner proizvod, nema brige oko ostatka zalihe jer zaliha niti ne postoji.

Testirani proizvod nije winner proizvod? 

Nema problema, potrebno ga je samo maknuti iz ponude i ponoviti postupak testiranja s nekim drugim proizvodom.

Jednostavno upravljanje zalihom i dostavom

Dropshipping kao model isporuke kupljenih proizvoda smišljen je prvenstveno zbog što većeg smanjenja troškova web trgovine. 

Osim smanjenja troškova, razdvajanje marketinga i prodaje od proizvodnje, kontrole zaliha, isporuke i dostave narudžbi postiglo se to da je svatko zadužen za dio posla koji najbolje zna raditi.

Dropshipper radi marketing i prodaju, prodavač na veliko se bavi zalihom i isporukom proizvoda, dostavna služba dostavom, a proizvođač proizvodnjom proizvoda.

Kada svatko radi ono što najbolje zna, taj dio poslovanja je maksimalno optimiziran što na kraju daje maksimalnu kvalitetu usluge krajnjem kupcu.

Jednostavno i brzo skaliranje

Kada dropshipper pronađe winning proizvod, povećava marketinške aktivnosti za taj proizvod do razine koja mu osigurava maksimalnu zaradu.

U uobičajenom načinu poslovanja web trgovine to nije toliko jednostavno.

Kada se pronađe winner proizvod potrebno je procijeniti kolike količine tog proizvoda se mogu prodati kroz određeno vrijeme, a potom optimizirati održavanje zalihe u skladu s povećanjem prodaje.

Rizik držanja velike zalihe je u tome što novac koji bi inače mogao poslužiti za marketinške aktivnosti o kojima izravno ovisi profit dropshipping trgovine, stoji kao “mrtav” kapital u zalihi proizvoda.

Kada pak nema zalihe, nema prodaje što smanjuje ukupne prihode i zaradu u periodu dok proizvoda nije bilo na zalihi. 

Kada se zaliha naruči, potrebno ju je čekati neko vrijeme da stigne i bude spremna za ponovno prodaju kupcima.

Kod dropshippinga takvih problema nema jer je zaliha praktički neograničena. Prodavačima na veliko je jedan od glavnih zadataka maksimalno optimizirati zalihu, tj. osigurati da nikada ne ponestane zalihe.

Kada se prepozna da je neki proizvod winner proizvod, u svrhu skaliranja prodaje može se povećati oglašavanje i ostale marketinške aktivnosti bez ikakvog straha da će u narednom periodu ponestati zalihe.

Zaliha može nestati no dobavljač će napraviti sve što je u njegovoj moći da osigura zalihu najprodavanijih proizvoda u svakom trenutku.

Ako se iz nekog razloga iznenada smanji prodaja (npr. kod sezonalnih proizvoda), marketinške aktivnosti se mogu prekinuti bez straha da će novac ostati zaključan u preostaloj zalihi koja se ne može prodati. 

Mane dropshippinga

Budimo realni, dropshipping nije savršen model poslovanja.

Kao što si u prethodnom tekstu mogao pročitati, postoji puno prednosti dropshippinga, pogotovo za početnike, no kad se tvoja web trgovina razvije, te prednosti s početka ti mogu početi praviti probleme.

Ovo su neke od najvećih mana dropshippinga.

Velika konkurencija i male marže

Ovisno o niši i tržištu koje dropshipping trgovina opslužuje, marže mogu biti iznimno niske.

Tri su glavna razloga niskih marži u dropshippingu:

 1. velika konkurencija
 2. dugačak opskrbni lanac
 3. oglašavanje kao glavni izvor prodaja

Konkurencija

S obzirom na to da je pokretanje dropshipping web trgovine iznimno jednostavno, jeftino i brzo, konkurencija je iz dana u dan sve veća.

Što veća konkurencija koja na istom tržištu prodaje identičan proizvod dovodi do smanjenja cijena kako bi se došlo do prodaja.

Što je konkurencija veća, potrebno je razviti nove strategije kako doći do kupaca.

Problem je u tome što većina web trgovina proizvode nabavlja na kod identičnog dobavljača, na AliExpressu. Svi prodaju praktički iste proizvode što dovodi do toga da se nije lako istaknuti. 

Kada ne znaš kako se istaknuti, iz očaja smanjuješ cijene kako bi došao do prodaja. S istim problemom su suočene i druge web trgovine koje vidjevši da konkurencija smanjuje cijene, i oni počnu smanjivati cijene.

Pretpostavljam da vidiš kamo to vodi. 

Sigurno se pitaš kako je moguće da se nekome isplati raditi za te minimalne marže?

To je moguće jer konkurenti mogu voditi svoje web trgovine iz država s niskim standardom, a prodavati na tržištima s visokim standardom. Dovoljno im je prodati svega par proizvoda po vrlo niskim cijenama kako bi opstali.

Mi na Balkanu imamo sreću u nesreći da nam standard nije velik pa takvu situaciju možemo na početku iskoristiti dok ne osnažimo brend svoje trgovine i ne razvijemo neke besplatnih marketinških kanala.

Osim snažnim brendom, dropshipping trgovina se može diferencirati od drugih po boljoj usluzi, korisničkoj podršci, velikim brojem načina plaćanja, opcijama brze i jeftinije dostave, te na mnoštvo drugih načina.

Bitno je poznavati svoje kupce i prepoznati ono što im je bitno, te im baš to ponuditi.

Dugačak opskrbni lanac

Osim zbog konkurencije, na maržu utječe i nabavna cijena proizvoda koja može u startu biti vrlo visoka jer često prije nego li proizvod dođe do dobavljača od kojeg droppshipper naručuje, prije njega tu je još par drugih preprodavača u lancu.

Svatko od tih preprodavača u opskrbnom lancu mora na neki način zaraditi. Na svoju nabavnu cijenu uračunavaju svoju maržu što pumpa nabavnu cijenu.

Kad je nabavna cijena napumpana, teško se boriti s konkurencijom koja ima znatno niže cijene jer svoje proizvode nabavljaju iz nekog jeftinijeg izvora, npr. direktno od proizvođača. 

Ponekad se zbog toga neke proizvode niti ne isplati prodavati jer je većina kupaca prilikom kupnje i dalje najosjetljivija na cijenu proizvoda pa i pod cijenu lošije usluge i dužeg vremena dostave.

Oglašavanje kao glavni izvor prodaja

Svaka dropshipping trgovina koja tek počinje nema prepoznatljiv brend niti organičke kanale prometa (npr. Google), pa se većina početnika okreće oglašavanju na društvenim mrežama koji postaje glavni izvor prometa takvih web trgovina.

To je vrlo problematično jer da bi se došlo do svakog kupca potrebno je platiti za oglašavanje koje nije jeftino.

Oglašavanje je trošak koji u početku može znatno utjecati na financije dropshipping trgovine.

Uredu je osloniti se na oglašavanje kao glavnim izvor prometa web trgovine na početku, no preporučuje se što brže otvaranje jeftinijih kanala prometa kako bi se smanjila direktna ovisnost isključivo o plaćenom prometu.

Problemi s dostavom

Ako si ikada kupovao na eBayu ili na AliExpressu sigurno ti se dogodilo da se neki proizvod izgubio u dostavi.

To se može dogoditi i prilikom dostave tvojim kupcima. 

Narudžba se izgubila i nitko ne zna gdje je. U takvim situacijama preporučuje se kupcu predložiti potpuni povrat novca ili pak slanje novog proizvoda o potpunom trošku web trgovine.

S Kinezima se često nije lako sporazumjeti. Budi siguran, oni će maksimalno otežati povrat novca. 

Ako ih prijaviš AliExpressu, rješavanje tog spora može potrajati, a kupci nemaju vremena čekati da se Kinezi smiluju i tebi vrate novac.

Dok se to sve razriješi kupac će ti ostaviti lošu recenziju što nikako nije dobro za budućnost tvoje trgovine. Zbog toga povrat novca bez pitanja je idealno rješenje. 

Takve situacije treba uzeti u obzir prilikom postavljanja cijene proizvoda kako ne bi previše smanjile maržu. 

Ako se takvi problemi počnu često događati, preporučuje se pronaći novog dobavljača.

Ponekad se s dostavom može jako zakomplicirati. 

Dogodit će se da u svoju dropshipping trgovinu uvedeš proizvode više raznih dobavljača. Kupci to ne znaju pa će se desiti da kupac u istoj narudžbi naruči proizvode dva ili više dobavljača. 

Kako u istom paketu poslati proizvode koji dolaze od različitih dobavljača? Nikako.

U tom slučaju kupac će istu narudžbu dobiti razdvojenu u više paketa što može biti pomalo zbunjujuće. Zbog toga bi kupci mogli češće kontaktirati korisničku podršku s upitima kako im je narudžba stigla nepotpuna. 

Odgovaranje na ovakve upite kupaca može oduzeti dosta vremena kada je u pitanju vođenje dropshipping web trgovine. 

To možda neće biti problem na početku, no kada web trgovina počne generirati veći broj prodaja, upita će biti sve više što svakako treba uzeti u obzir. 

Ako budeš po cijele dane zauzet odgovaranjem na besmislena pitanja kupaca, nećeš imati dovoljno vremena za bitnije aktivnosti kod vođenja dropshipping trgovine. 

Problemi s upravljanjem zalihama

Pri vrhu poglavlja sam napisao kako neke prednosti dropshippinga, ovisno o tome kako na njih gledaš, mogu ujedno biti i mane.

Upravljanje zalihama je jedna od takvih stvari.

O zalihama se brine dobavljač i on će u većini situacija osigurati da su proizvodi koji se dobro prodaju većinu vremena dostupni. Međutim, događaju se izvanredne situacije na koje niti dobavljač ne može utjecati.

Može se pronaći mnoštvo primjera u praksi kada zalihe može ponestati.

Evo jedan najčešći.

Na primjer, kod sezonskih proizvoda dogodi se da se neki proizvodi toliko brzo rasprodaju jer proizvođač nije planirao toliko veliku prodaju i ne može u kratkom vremenu proizvesti novu zalihu da zadovolji povećanu potražnju.

I tvoja dropshipping trgovina dobiva mnoštvo narudžbi tog istog proizvoda, ti to primjećuješ pa ga dodatno počneš oglašavati. 

Odjednom, dobavljač nema na stanju više te proizvode i počne odbijati narudžbe. Ne zaboravi, dobavljač u isto vrijeme opslužuje više web trgovina.

Što sad kada proizvod više nije dobavljiv?

Prva ideja je uvijek da probaš pronaći nekog dobavljača koji još uvijek ima zalihe pa i pod cijenu da je nabavna cijena veća uzeti od njega samo da se kupci zadovolje.

To može funkcionirati jedno vrijeme no zalihe će ponestati i taj winner proizvod više nije winner proizvod. Zbog nedostatka zalihe ukupna zarada dropshipping trgovine se smanjuje.

Ako na vrijeme ne primijetiš da dobavljač više nema zalihe, a zaprimio si narudžbe svojih kupaca, potrebno je kontaktirati sve te kupce i opravdati situaciju kako ne bi dali loše recenzije.

Postoje dodaci koji se instaliraju direktno u web trgovinu koji će te automatski upozoriti kada kod dobavljača ponestane zalihe i ako je potrebno, automatski, ažurirati zalihu tvoje trgovine.

Ograničena kontrola nad cjelokupnim korisničkim iskustvom

Pokretanje dropshipping web trgovine danas je znatno jednostavnije i jeftinije nego li je to slučaj Pokretanje dropshipping web trgovine danas je znatno jednostavnije i jeftinije nego li je to slučaj s uobičajenom web trgovinom jer dio posla vezan za proizvodnju proizvoda, praćenje zalihe, isporuku narudžbi i dostavu odrađuju specijalizirane treće strane koje svoj posao mogu odraditi puno bolje od samog trgovca koji vodi web trgovinu.

Sve je idealno jedno vrijeme, međutim kada jedna od tih strana prestane kvalitetno odrađivati svoj dio posla, sustav se može srušiti.

Prebacivanjem odrađenog dijela posla na neku treću stranu smanjujemo sebi kontrolu nad tim dijelom procesa što nikako nije dobro jer se često događa da kvaliteta usluge koju ta treća strana obavlja počne s vremenom padati.

Ako se dogodi to da, na primjer, dobavljač na vrijeme ne pošalje narudžbe, narudžbe će kasniti kupcima. Problem je u tome što je dropshipper obećao svojim kupcima vrijeme u kojem će narudžbe biti dostavljene.

Kada narudžbe kasne, kupci su nezadovoljni i šalju upite korisničkoj podršci za koju je odgovoran dropshipper. Vrijeme i trošak vođenja korisničke podrške se povećava, no ako se na neki način ne udovolji kupcima, dropshipper riskira negativne recenzije za svoju trgovinu.

Drugim riječima, s obzirom na to da dropshipper nema kontrolu nad cjelokupnim procesom isporuke proizvoda, nepredviđene situacije direktno utječu na brend i troškove njegove dropshipping trgovine.

Iako je svaki dio u opskrbnom lancu odvojen i radi ga onaj tko ga zna najbolje raditi, i dalje je cijeli lanac povezan pa ako netko u lancu ne ispuni svoj zadatak sustav se može urušiti.

One dijelove poslovnog proces nad kojim imamo kontrolu možemo poboljšati i unaprijediti, dok je one na one dijelove koje odrađuju treće strane nad kojima nemamo direktnu kontrolu vrlo teško utjecati.

U svakom trenutku možeš zamijeniti dobavljača, no taj proces traje određeno vrijeme, te je potrebno ponovno uigrati suradnju da funkcionira isto ili približno jednako prethodnoj.

Kako je dropshipper na početku tog lanca, on je odgovoran za cjelokupni proces pa povećanje troškova zbog promjene načina i uvjeta rada može dovesti do toga da poslovanje za dropshippera postane u potpunosti neisplativo.

Ograničene mogućnosti prilagodbe i brendiranja proizvoda

Jedan od mnoštva načina na koji se dropshipping web trgovina može izdvojiti iz mase sličnih trgovina koje prodaju identičan proizvod je jak brend.

Kada s vremenom kupci počnu prepoznavati neki brend i to im postane jedan od razloga zašto su kupili baš iz neke dropshipping trgovine, to može biti dobar znak za razmatranje brendiranja određenih proizvoda koji se najbolje prodaju.

Brendiranje proizvoda znači postavljanje logotipa i prepoznatljivih boja brenda na ambalažu i sami proizvod.

Osim toga, još bitnija je prilagodba određenih značajki proizvoda svojim kupcima.

Kupci, kada im nešto ne odgovara znaju biti vrlo izravni. To svoje nezadovoljstvo ili mogućnost za unaprjeđenje će na neki način pokazati. To može biti kroz recenzije, emailom korisničkoj podršci ili pak preko objave ili chata na socijalnim mrežama.

Može se dogoditi da kupci odbijaju kupiti neki proizvod jer u ponudi nema neke specifične boje koju žele. Osim boje u pitanju može biti bilo koja karakteristika proizvoda.

Kada se takvi upiti počnu češće pojavljivati, dobra reakcija dropshippera može biti upit prema dobavljaču o dobavljivosti proizvoda u često traženoj boji. Uvođenje nove boje ili prilagodba neke druge značajke proizvoda može znatno povećati prihode web trgovine.

Zahtjevi za brendiranjem ili prilagodbom značajki proizvoda često ne budu prepoznati od strane proizvođača ili dobavljača pa budu automatski odbijeni. Ponekad pristaju na prilagodbe no traži da se narudžba veće količine proizvoda i plaćanje unaprijed.

Kako dropshipperi nemaju sredstva da udovolje zahtjevima dobavljača, tu cijela priča staje što ujedno znači gubitak potencijalne zarade za obije strane.

Neplanirani trošak korisničke podrške

Istražujući o dropshippingu na internetu, primijetio sam da se rijetko govori o važnosti vođenja korisničke podrške dropshipping web trgovine.

Vodio sam više dropshipping web trgovina pa iz osobnog iskustva znam koliko je važno biti ažuran na apsolutno svaki upit kupaca.

Kašnjenje s odgovorima i odugovlačenje s rješavanjem korisničkih problema lako može izazvati nezadovoljstvo što može voditi do negativnih recenzija, a to nikako nije dobro za budućnost web trgovine.

Nepredviđene situacije, kojih itekako ima kod dropshipping web trgovina, potrebno je razriješiti što brže i tako da kupac bude zadovoljan kako bi se pod svaku cijenu izbjegle negativne recenzije.

Da bi korisnička podrška mogla ažurno rješavati upite kupaca, dropshipper mora izdvojiti određeno vrijeme (ako osobno odgovara na upite kupaca) ili količinu novca (u slučaju da zaposli nekoga da odgovara na upite kupaca).

To vrijeme ili novac potrebno je uzeti u obzir prilikom planiranja vremena i određivanja cijene proizvoda.

Što NIJE dropshipping

Već znaš razliku između dropshippinga i uobičajene web trgovine, no postoji još nekoliko načina zarade na internetu vrlo slične dropshippingu, a ne smatraju se dropshippingom.

Svatko tko se planira baviti dropshippingom mora ih dobro poznavati i razlikovati.

Pa krenimo redom.

Dropshippoing VS Affiliate marketing

Affiliate marketing je način zarade na proviziji od promocije i prodaje proizvoda neke kompanije (ili osobe). 

Pronađeš kvalitetan proizvod, promoviraš ga svojoj publici. Za svaku prodaju preko svog affiliate linka dobivaš dogovorenu proviziju od prodavača čije proizvode promoviraš.

Dropshipping i affiliate marketing su slični po tome što nisi zaposlen u kompaniji koja prodaje taj proizvod već kao posrednik promoviraš i prodaješ proizvod na svojim kanalima.

Najveća razlika između dropshippinga i affiliate marketinga je ta što kod dropshippinga imaš vlastitu web trgovinu pa krajnji kupci kupuju direktno od tebe i ne znaju za proizvođača, dok osoba koja se bavi affiliate marketingom ne mora imati svoju web trgovinu niti web stranicu već može promovirati proizvode na druge načine.

Bitno je da kupci kupuju preko tvog affiliate linka, te da načini promocije budu u skladu s uvjetima affiliate programa kojeg promoviraš.

Osoba koja se bavi affiliate marketingom zadužena je isključivo za marketing i prodaju. Ne mora se baviti korisničkom podrškom jer kupce usmjerava da završe svoju kupovinu u web trgovini kompanije koja prodaje taj proizvod.

Oba načina imaju svoje prednosti i mane.

S affiliate marketingom je jednostavnije započeti nego li dropshipping jer nije potrebno imati svoju web trgovinu. S druge strane, affiliate marketing promotor nema nikakav utjecaj na sve što se događa nakon što osoba klikne na link i dođe na web stranicu prodavača. 

Prodavač ima apsolutnu kontrolu nad cijenom proizvoda, izgledom svoje web trgovine, opcijama plaćanja, načinima dostave, itd.

Dropshipping vs print na zahtjev (eng. POD – Print On Demand)

Print on demand (POD) u prijevodu znači print na zahtjev.

POD je vrlo sličan dropshippingu jer se narudžbe isporučuju na identičan način, no razlikuje se po vrsti proizvoda koji se prodaju.

Kada neka web trgovina posluje na POD principu, to znači da naglasak nije na samom proizvodu već na dizajnu i specifičnim značajkama proizvoda koje prodavač razvija u koordinaciji s proizvođačem.

Proizvodi koji se prodaju u POD web trgovini specifični su po tome što ih je lako personalizirati nekim natpisom, logotipom ili dizajnom po vlastitom izboru kupca ili vlasnika POD trgovine.

Proizvodi koje je lako personalizirati su majice, boce za vodu, torbe, kape i šalice.

Takvi proizvodi ne moraju imati jedinstvene i revolucionarne funkcionalnosti, međutim, u fazi dizajniranja, vlasnik web trgovine ističe svoje proizvode nekim posebnim dizajnom koji će ciljanu publiku potaknuti na kupovinu.

Iako su dropshipping i POD identični po načinu isporuke proizvoda, ipak postoje razlike zbog kojih POD ne smatramo dropshippingom, već izvedbom dropshippinga.

Kod POD-a u odnosu na dropshipping marže mogu biti nešto manje jer je opskrbni lanac nešto duži. 

Također, vrijeme isporuke može biti duže jer je potrebno dodatno vrijeme da proizvođač po narudžbi proizvede proizvod specifičnog dizajna dok kod dropshippinga nema neke posebne prilagodbe pa su proizvodi unaprijed proizvedeni i odmah spremni za isporuku.

Dropshipping vs FBA (eng. Fulfillment by Amazon)

Amazon FBA u prijevodu znači isporuka proizvoda od strane Amazona.

Amazon FBA je izvedba dropshippinga u kojoj narudžbe prema krajnjim kupcima ne šalje niti proizvođač, a niti prodavač na veliko.

Dropshipper ne mora imati vlastitu web stranicu već proizvode prodaje u Amazon web trgovini. Ako se proizvodi prodaju prema FBA modelu isporuke, zaliha koja se planira prodavati mora biti dopremljena od dobavljača (ili proizvođača) u Amazonovo skladište. 

Kada kupac na Amazon web trgovini napravi narudžbu, Amazon se brine o isporuci i slanju narudžbe.

S obzirom na to da je zaliha proizvoda fizički u Amazonovom skladištu, kako bi napravili narudžbu, dropshipper svoje kupce usmjerava na web stranice Amazonove web trgovine.

Jedna od najvećih prednosti prodaje na Amazonu je pristup velikom broju postojećih kupaca koji svakodnevno kupuju na Amazonu.

U odnosu na uobičajeni dropshipping, Amazon FBA zahtjeva veća inicijalna ulaganja jer je u Amazonovo skladište potrebno poslati relativno veću zalihu proizvoda.

S druge strane, to može biti dobar način kako dugoročno ostvariti veću maržu jer je kod nabavke veće količine proizvoda odjednom s proizvođačima moguće ispregovarati znatno nižu cijenu po jedinici proizvoda.

Postoje još neka ograničenja kao što je nemogućnost direktnog kontakta s kupcima što može biti problem nekome tko je prethodno radio uobičajeni dropshipping.

Ništa nije besplatno pa tako ni Amazonova usluga skladištenja i isporuke. Zbog dodatnog troška prema Amazonu, ovaj način dropshippinga može biti odbojan početnicima.

Ako se pak uspiješ prilagoditi uvjetima Amazon FBA programa, Amazon FBA može funkcionirati još bolje od klasičnog dropshippinga.

Vrste dropshipping web trgovina

S obzirom na strategiju prodaje, dropshipping web trgovine se mogu podijeliti u 3 glavne kategorije:

 • Općenita trgovina (eng. general store)
 • Tematska trgovina (eng. niche store)
 • Trgovina s jednim proizvodom (eng. one product store)

Općenita trgovina (eng. general store)

Općenita dropshipping trgovina nije usko vezana niti za jednu nišu već sadrži mnoštvo proizvoda različitih niša.

Kako trgovina nije vezana niti za jednu nišu, koristi se za učenje, isprobavanje i testiranje proizvoda iz različitih tematskih grupa.

Preporučuje se početnicima kako bi eventualne greške u fazi istraživanja mogli lakše ispraviti promjenom fokusa na profitabilniju nišu ili nišu s manjom konkurencijom.

Kada se otkriju winner proizvodi, skalirati se mogu u općenitoj trgovini u kojoj su otkriveni, u posebnoj tematskoj trgovini ili pak u posebnoj trgovini namijenjenoj za prodaju isključivo tog jednog proizvoda.

Tematska trgovina (eng. niche store)

Za razliku od općenite trgovine, tematska trgovina u svojoj ponudi isključivo sadrži proizvode usko vezane za neku specifičnu tematsku skupinu. Tematska skupina se još naziva i niša. 

Niša tematske dropshipping trgovine može biti vrlo uska. Na primjer, veste za francuske bulldoge. 

Preporučuje se odabrati nešto širu nišu kako se ne bi previše ograničili i tako smanjili ponudu proizvoda svoje web trgovine. Na primjer, bolje odabrana niše bi bila – odjeća i oprema za kućne ljubimce.

Mogućnost prodaje šireg spektra proizvoda omogućuje veću ponudu odnosno mogućnost za testiranje većeg broja proizvoda i pronalazak više winner proizvoda koji su ključ svake dropshipping trgovine.

Ako pogriješiš u fazi istraživanja i odabereš krivu nišu, a potom još i krivu domenu, to nije jednostavno ispraviti. Da si odabrao krivu nišu saznat ćeš tek nakon određenog vremena kada trgovina ne bude generirala prodaje.

Vrijeme nije bačeno u vjetar jer ćeš sigurno puno naučiti iz svojih pogrešaka, no krivi odabir niše za sobom povlači velike troškove oglašavanja i promocije koje na žalost nije moguće vratiti.

Prednost tematskih trgovina je veći postotak konverzije kupaca i veći prosječna iznos narudžbe (eng. average order value).

Trgovina s jednim proizvodom (eng. one product store)

Kao što iz samog naziva možeš pretpostaviti, u ovoj vrsti dropshipping trgovine prodaje se isključivo jedan specifičan proizvod.

Kako se prodaje jedan proizvod, u ponudi može biti više varijacija tog isto proizvoda. Varirati može boja ili neke druge značajke samog proizvoda. 

Nakon određenog vremena uz glavni proizvod u ponudu se mogu uključiti pribor i dodaci glavnom proizvodu.

Uvrštavanje dodataka glavnom proizvodu u ponudu može biti dobar načina za povećavanje prosječnog iznosa narudžbe i cjeloživotne vrijednosti kupca (eng. customer lifetime value).

Pokretanje trgovine s jednim proizvodom zahtjeva izrazito iskustvo i dobro poznavanje ciljane skupine kojoj je proizvod namijenjen. Zbog toga se ovakav tip dropshipping trgovine ne preporučuje početnicima, već iskusnim dropshipperima s nekoliko dropshipping trgovina iza sebe.

Kod dropshipping trgovine s jednim proizvodom postotak konverzije kupaca može biti vrlo visok zbog vrlo uskog profila kupaca koji dolaze u trgovinu i specifičnog dizajna trgovine koji je prilagođen proizvodu i ciljanoj publici. 

Kako se radi o jednom proizvodu, može biti problem zadržati kupce tj. privući ih da kupuju više puta. Kada je riječ o potrošnom proizvodu, kupce je puno lakše privući na ponovnu kupnju.

Kod trgovine s jednim proizvodom lakše je skalirati proizvod i kreirati prepoznatljiv brend što olakšava povezivanje i suradnju s influencerima na socijalnim mrežama. 

Vođenje ovakvog tipa trgovine zbog broja proizvoda u ponudi se znatno razlikuje od vođenja općenite i tematske trgovine.

Kritične pogreške je vrlo teško ispraviti. 

Ako zbog neke kritične pogreške (npr. promjene u navikama kupaca ili pada potražnje za proizvodom koji se prodaje) prodaja proizvoda znatno padne, nije moguće brzo prebaciti fokus na neki drugi winner proizvod pa je u najgorem slučaju jedina opcija zatvaranje trgovine.

Svaki tip dropshipping trgovine ima svoje prednosti i mane. Odabir ovisi o tvom iskustvu i poznavanju ciljane skupine, tj. potencijalnih kupaca.

Kako pokrenuti dropshipping web trgovinu?

Kada bi 10 iskusnih dropshippera pitali kako što jednostavnije pokrenuti profitabilnu dropshipping trgovinu, većina bi dala različite odgovore.

Svaki dropshipper s vremenom dolazi do novih znanja i iskustava koji mogu utjecati na njegov način pokretanja nove dropshipping trgovine. 

Generalno postupak pokretanja dropshipping trgovine se sastoji od:

 1. Istraživanja i planiranja (odabir niše)
 2. Izrade web trgovine
 3. Marketinga (i prodaja)
 4. Testiranja i optimizacije
 5. Skaliranja
 6. Korisničke podrške i poboljšanja iskustva kupovine

Istraživanje i planiranje (odabir niše)

Odabir niše je jedna od najbitnijih stvari prilikom započinjanja s dropshipping biznisom jer direktno utječe na sve naredne korake.

Kako bi odabrao profitabilnu nišu, ključ ovog koraka je pronaći odgovore na sljedeća pitanja: 

 • Koje su trenutno profitabilne niše za dropshipping?
 • Tko su kupci i gdje se nalaze?
 • Tko je potencijalna konkurencija i što oni rade?
 • Koji proizvodi se najbolje prodaju u odabranoj niši?
 • Koju strategiju odabrati? 
 • Kako što prije doći do profitabilnosti dropshipping trgovine?

Istraživanjem se želimo pokrenuti s mrtve točke i doći do informacija koje ćemo koristiti prilikom odabira niše dropshipping trgovine, te prilikom kreiranja strategije i plana kako svoju dropshipping trgovinu dovesti do profitabilnosti.

Istraživanje je dobro krenuti googlanjem jednostavnih pojmova o nišama koje te zanimaju ili misliš da bi mogle biti profitabilne. 

U principu, cilj inicijalnog istraživanja je bolje upoznavanja s najpopularnijim temama potencijalne niše koju želiš odabrati, tj. njezinim podnišama, kako bi stekao generalni dojam o tome u što ćeš se upustiti ako odabereš baš tu nišu.

Blogovi su odličan način za upoznavanje s nekom nišom, no potrebno je obratiti pažnju i na web trgovine jer su one tvoji budući direktni konkurenti.

Obrati pažnju na strukturu stranica, istaknute kategorije i proizvode. Istaknuti proizvodi često donose najveće prihode trgovini pa ih zajedno s njihovom cijenom zapamti (ili još bolje negdje zapiši).

Ako se istaknuti proizvodi ponavljaju u više trgovina konkurenata, velika je šansa da su upravo ti proizvodi winner proizvodi.

Odlična naznaka dobre niše je kontinuiran rast popularnosti kroz vrijeme. 

Popularnost pojedine niše možeš provjeriti tako da generičke nazive proizvoda i drugih pojmova povezane s nišom ubaciš u Google trends alat.

Google trends pokazuje popularnost pojmova prema broju pretraživanja na Google-u što je odličan uvid u popularnost pojedine niše, njezinih podniša ili proizvoda. Popularnost može padati, rasti, stagnirati ili pak niša može biti izrazito sezonalna. 

Proizvode i dobavljače možeš pronaći na AliExpressu. AliExpress nudi odličan način pretrage i filtriranja proizvoda. 

Najprodavanije i najbolje ocijenjene proizvode možeš pronaći koristeći kombinaciju filtera po broju narudžbi od višeg prema manjem i filter prema prosječnoj ocjeni od 4 i više. 

Iste filtere možeš koristiti dok si pozicioniran u neku kategoriju ili pak pretražuješ proizvode po ključnim riječima kroz tražilicu na vrhu stranice.

Osim AliExpressa, dobar izvor podataka o popularnosti proizvoda možeš pronaći na Amazonu, eBayu i drugim sličnim popularnim web trgovinama čiji proizvodi sadrže mnoštvo recenzija kupaca.

Tijekom odabira proizvoda važno je voditi računa o prodajnoj i nabavnoj cijeni, popularnosti, troškovima dostave, hoće li se proizvod svidjeti impulzivnim kupcima, itd.

Analizom konkurenata potrebno je procijeniti razinu konkurencije. To je jedna od stvari koja je početnicima vrlo teška za procijeniti već je za to potrebno određeno iskustvo koje ćeš steći s vremenom.

Ponekad je zbog prevelike konkurencije i iznimno visoke cijene oglašavanja početnicima bolje odabrati neku drugu manje konkurentnu nišu.

Preporučuje se detaljnije istražiti marketinšku i prodajnu strategiju najvećih konkurenata koja može otkriti njihove najveće prednosti i mane.

Prepoznavanjem takvih ključnih informacija u kombinaciji sa svojim znanjima i vještinama možeš pronaći svoju prednost, odnosno jedinstveni faktor svoje dropshipping trgovine.

Na temelju podataka iz ovog istraživanja preporučujem da napraviš dokument u kojem ćeš opisati strategiju svoje dropshipping trgovine.

Strategija velike dropshipping trgovine može biti vrlo detaljna no u ovoj fazi to nije nužno. 

To ne mora biti dokument od 100 stranica, već može biti tekst na jednom A4 papiru (ili Google dokument) na kojem ćeš u svega par rečenica opisati generalnu strategiju, tj. na koji ćeš način voditi svoju dropshipping trgovinu kako bi došao do profitabilnosti.

Izrada web trgovine

Dvije najveće platforme na kojima možeš izraditi svoju dropshipping web trgovinu su WordPress (koristeći besplatni WooCommerce dodatak) i Shopify.

Na prvu su vrlo slični no ima par specifičnih razlika koje mogu biti ključne za to koju platformu odabrati.

Shopify

Shopify je sveobuhvatno rješenje za jednostavnu izradu i vođenje web trgovine, prihvaćanje plaćanja i upravljanje zalihama, a sve to s jedne platforme.

Najveća prednost Shopify platforme je to što za njezino korištenje nije potrebno imati nikakva tehnička znanja. 

Odlična je za početnike jer je u startu sve podešeno za što brži i jednostavniji početak. O svemu vezano za hosting, skaliranje, sigurnost od hakera, caching i optimizaciju brzine web stranice brine tim Shopify stručnjaka. 

Ako se pojavi neki problem, korisničku podršku uvijek možeš kontaktirati putem chata, emaila ili kontakt obrasca. 

To ti omogućuje da se baviš onim stvarima koje direktno donose zaradu, a ne trošiš vrijeme na tehničke stvari koje ne znaš ili se njima ne želiš baviti.

Ta velika prednost dolazi s jednom manom koja može biti problem početnicima. Shopify se plaćam mjesečno i to po minimalnoj cijeni od $29 USD.

Kada je web trgovina uhodana i profitabilna, to uopće nije toliko veliki trošak, no kada tek počinješ i ne znaš kada će tvoja web trgovina početi generirati prihode, $29 USD može biti velik trošak koji treba uzeti u obzir prilikom planiranja vlastite dropshipping trgovine.

Osim više cijene, Shopify je teže prilagođavati specifičnim potrebama. Većina prilagodbi i dodatnih funkcionalnosti koje ćeš ikada trebati su ipak dostupne u obliku plaćenih ili besplatnih dodatak koje u svega par klikova možeš dodati u svoju trgovinu. 

WordPress (s WooCommerce dodatkom)

WordPress je najpoznatiji sustav za upravljanje sadržajem (eng. CMS – content management system) prvenstveno namijenjen za blogove i poslovne web stranice. 

Aktivacijom besplatnog dodatka WooCommerce, WordPress dobiva osnovne funkcionalnosti web trgovine.

Najveća prednost WooCommerce-a je u tome što dolazi kao popuno besplatan dodatak za WordPress što znatno smanjuje troškove i ubrzava pokretanje web trgovine.

Ako već imaš iskustva s WordPress-om, vrlo brzo ćeš ovladati funkcionalnostima koje dodaje WooCommerce, ako pak nemaš iskustva, bit će ti potrebno jedno vrijeme da shvatiš kako cijeli sustav funkcionira.

Za razliku od Shopify-a koji košta minimalno $29 USD, WordPress hosting možeš kupiti za svega $2 – $3 USD mjesečno. 

Uz Bluehost WordPress hosting kojeg preporučujem svim početnicima dobivaš besplatnu .com domenu u vrijednosti $15 USD.

WordPress je znatno lakše prilagođavati specifičnim potrebama, a za većinu funkcionalnosti koje će ti ikada trebati sigurno postoje besplatni i plaćeni dodaci koje možeš instalirati jednim klikom miša. 

Još jedna velika prednost koja znatno smanjuje troškove kod WordPressa je to da za svaki plaćeni dodatak sigurno postoji besplatna alternativa.

Ako pak nešto pođe po krivu, puno je jednostavnije i brže popraviti greške ako imaš iskustva s WordPressom i znaš kako funkcionira. U slučaju da si totalni početnik ili ne znaš odakle greška dolazi, te sva za ostala pitanja u vezi hostinga ili pak samog WordPressa možeš postaviti odličnoj 24/7 Bluehost korisničkoj podršci.

Zbog svojih prednosti  mislim da je za početnike WordPress s WooCommerce dodatkom bolji izbor za pokretanje dropshipping web trgovine. 

Pogledaj kako napraviti WordPress web stranicu u manje od 30 minuta.

Savjeti za pokretanje uspješne dropshipping trgovine

Do zaključaka što je najbolje za tvoju dropshipping trgovinu možeš doći isključivo kontinuiranim testiranjem, no postoji nekoliko osnovnih pravila koja bi svaka dropshipping trgovina trebala slijediti.

Kao developer koji je napravio mnoštvo web stranica, najbolji savjet koji ti mogu dati je da web stranica u svakom trenutku bude intuitivna i jednostavna za korištenje tvom kupcu.

Kada kažem jednostavna za korištenje, mislim na to da web trgovinu ne pretrpavaš mnoštvom značajki koje mogu odvratiti korisnika od onoga zbog čega je zapravo došao u web trgovinu, da kupi traženi proizvod, tj. da napravi narudžbu.

Na primjer, danas su vrlo popularni chat botovi i oni stvarno mogu biti korisni i uštedjeti vrijeme na web stranicama koje u vrlo kratkom periodu primaju mnoštvo upita prema korisničkoj podršci.

Ipak, kod većine web trgovina chat botovi djeluju neprofesionalno i malo zbunjujuće za korisnika. 

Kupac može imati dojam da priča s pravom osobom koja mu ne daje smislene odgovore na njegova pitanja već unaprijed pripremljene predloške tekstova ne shvaćajući da iza razgovora stoji zapravo računalni program.

Intuitivno znači da je kupcima korištenje web trgovine prirodno i smisleno. 

Drugim riječima, da značajke s kojima se susreću na tvojoj web stranici nisu potpuno nove, da nisu nešto što prvi put vide, već da su s većinom značajki upoznati od prije i znaju ih u potpunosti koristiti.

Korisnici su upoznati sa značajkom web košarice u koju stavljaju proizvode za kupnju, te da bi završili kupovinu, na stranici plaćanja, plaćaju za cijelu košaricu odjednom. Nema smisla dodatno komplicirati izmjenom ovog postupak s nečim novim ako ga korisnici već dobro poznaju.

U tvoju web trgovinu dolazit će mnoštvo korisnika s različitim prethodnim znanjem i iskustvom korištenja internet trgovine pa nikada nije moguće osigurati maksimalno zadovoljstvo svih korisnika no treba prepoznati prosječno znanje svoje ciljane skupine i prema toj razini prilagoditi web trgovinu.

Neke web trgovine najviše posjećuju programeri koji svakodnevno surfaju internetom i znaju sve najnovije trendove, dok su u nekim web trgovinama proizvodi namijenjeni ljudima starije životne dobi pa je za njih potrebno dodatno pojednostavniti proces kupovine.

Da bi tvoj web shop bio što intuitivniji i jednostavniji za korištenje, predlažem da pronađeš i pogledaš web trgovine svoje konkurencije.

Probaj pronaći konkurentne web trgovine koje rade godinama, no nemoj zaboraviti niti one koje su tek pčele s radom. Pronađi ih barem 5, ali ne više od 10.

Pozorno ih usporedi i zapiši sve što primjećuješ da im je vrlo slično. 

Kreni od imena, izgleda logotipa, navigacije, položaja i poredak elemenata na naslovnici, na stranici proizvoda, koje sve dodatne značajke koriste, koje načine i pružatelje usluga plaćanja koriste (eng. payment provider), koje načine i vrijeme dostave nude, itd.

Kada znaš što konkurenti koriste, bit će ti lakše prilagoditi svoju trgovinu ciljanoj skupini kako bi im bila što intuitivnija i jednostavnija za korištenje.

Primijetit ćeš da neke web trgovine imaju mnoštvo naprednih značajki koje nisu nužne za proces kupovine, predlažem da takve na početku izbjegavaš i više se usredotočiš na sami proces kupovine.

Bonus savjet:

Ključ kako do što više prodaja je u dobro strukturiranim stranicama proizvoda.

Uloži dodatno vrijeme u kreiranje opisnih naslova proizvoda, opisa proizvoda koji prodaju na emocionalnoj razini, a emocionalno potvrđuju logikom iz značaji proizvoda. 

I ono najbitnije, proizvod maksimalno približi kupcima kroz kvalitetne fotografije. Ako imaš mogućnost, kreiraj mini video recenziju proizvoda kako bi kupcima dao uvid u iskustvo korištenja samog proizvoda.

Vjeruj mi, ako ovaj dio odradiš kako treba, siguran sam da ćeš uspjeti.

Marketing (i prodaja)

Dropshipperi do svojih kupaca dolaze digitalnim marketingom kroz besplatne i plaćene marketinške kanale.

Plaćeni marketinški kanali koji se kod vođenja web trgovine po dropshipping modelu najčešće koriste su:

 • oglasi na društvenim mrežama (Facebook i Instagram)
 • Google oglasi (na Google tražilici i na drugim web stranicama)
 • influencer marketing (direktno plaćanje za objave influencerima).

Besplatni marketinški kanali koji se najčešće koriste su:

 • optimizacija za pretraživače – SEO (eng. search engine optimization)
 • vlastiti profili na društvenim mrežama (eng. social media marketing)
 • promocija putem emaila (eng. email marketing).

Prilikom pokretanja dropshipping trgovine preporučuje se dobro proučiti ciljanu skupinu kojoj se prodaje, te izraditi profil kupca (eng. buyer persona). Ne zaboravi ga ažurirati prilikom saznanja novih informacija o svojim kupcima.

Kada prema podacima iz profila kupca znaš tko je tvoj ciljani kupac, puno je lakše napraviti marketinšku strategiju, a potom odabrati marketinške kanale.

Idealan pristup pokretanja dropshipping web trgovine bi bio da prije samog pokretanja okupiš ljude sličnih profila povezanih s određenom tematikom, te im možeš pristupiti u bilo kojem trenutku preko jednog od besplatnih marketinških kanala.

Drugim riječima, puno je lakše uspjeti s dropshipping  web trgovinom ako prije početka dropshipping trgovine već imaš fanove koji te prate na društvenim mrežama ili na nekom drugom marketinškom kanalu.

Na primjer, ako planiraš otvoriti droppshipping web trgovinu u kojoj planiraš prodavati proizvode za pse, dobro bi bilo unaprijed okupiti fanove pasa (ili određene pasmine) u vlastitoj Facebook grupi, stranici ili Instagram profilu. 

Provlačenje ciljanih skupina da postanu fanove tvojih profila na društvenim mrežama može se temeljiti na objavama relevantnih i korisnih informacija o psima. 

Ako je sadržaj kvalitetan i koristan, sve više ljudi će saznati za tvoje profile, a s vremenom ćeš izgraditi povjerenje koje možeš iskoristiti za promociju svoje buduće web trgovine.

Osim na Facebooku, komunikaciju sa svojom ciljanom skupinom možeš ostvariti i preko emaila. Tada s njima komuniciraš šaljući im newsletter s korisnim informacijama o temama koje ih zanimaju.

Nakon otvaranja dropshipping web trgovine, u redovnu komunikaciju sa svojim fanovima možeš ubacivati ponudu svoje trgovine i tako besplatno i kontinuirano dolaziti do novih kupaca.

Većina nema tu sreću da prije pokretanja dropshipping trgovine već ima izgrađen jedan od takvih besplatnih kanala, pa će na početku biti potrebno doći do kupaca na druge načine. 

Na početku, najčešće je to kroz plaćene marketinške kanale poput oglasa na društvenim mrežama.

Najbolji marketinški kanal za web trgovinu u svojoj niši možeš pretpostaviti iz navika ljudi svoje ciljane skupine i kupaca. Sve informacije o svojim kupcima dobro je zapisati u dokument o profila kupca.

Svakako savjetujem da isprobaš oboje, oglašavanje na Google tražilici i socijalnim mrežama, te dugoročni fokus prebaciš na onaj kanal s boljim rezultatima.

Jedan od popularnih načina kojeg dropshiperi trenutno prakticiraju kako bi što brže i jeftinije došli ljudi svoje ciljane skupine je plaćeno oglašavanje na Facebooku.

Facebook je odličan jer nudi mnoštvo različitih načina kako na vrlo jednostavan način postaviti oglasne kampanje koje će prikazivati oglase točno određenoj skupini ljudi. 

Svaka oglasna kampanja može imati određeni cilj za koji će algoritam Facebook-ovih oglasa, koji funkcionira na principu umjetne inteligencije (eng. AI – artificial intelligence), optimizirati kampanju kako bi ostvarila što bolji rezultat. 

Ciljevi Facebook oglasnih kampanja mogu biti:

 • prodaje proizvoda (uz pomoć Facebook Pixela)
 • doseg
 • promet (klikovi na web stranicu)
 • povećanje svijesti o brendu (eng. brand awareness)
 • angažman na objavu (komentari, lajkovi)
 • video pregledi
 • ostvarivanje kontakta preko poruka
 • itd.

Facebook oglašavanje sam osobno koristio za nekoliko svojih dropshipping trgovina i mogu reći da stvarno dobro funkcionira. S vrlo malo novca se mogu postići odlični rezultati.

Bitno je znati da Facebookova umjetna inteligencija treba određeno vrijeme da optimizira oglasnu kampanju stoga nemoj prerano donositi zaključke.

Jedna od najvećih tajni uspješnog dropshipping biznisa je hvatanje kupaca nakon prve kupnje u što više vlastitih besplatnih marketinških kanala kako bi se kroz vrijeme kontinuiranom komunikacijom mogao s njima dodatno povezati.

Kada postanu tvoji fanovi, možeš im ponovno spomenuti svoje proizvode kako bi eventualno ponovno nešto kupili u tvojoj trgovini.

To dovodi do povećanja prepoznatljivosti brenda što smanjuje buduće troškove oglašavanja i donosi još više besplatnog prometa preko Google-a i socijalnih mreža.

Idealna marketinška strategija suvremene dropshipping trgovine je miks plaćenih i besplatnih marketinških kanala s intuitivnom i jednostavnom web trgovinom optimiziranom za konverzije.

Testiranje i optimizacija

Sada znaš da novi dropshipperi do svojih kupaca uglavnom dolaze oglašavanjem, no sigurno se pitaš kako znati koje proizvode oglašavati?

Nakon svega par mjeseci vođenja vlastite dropshipping trgovine shvatit ćeš da se iz cijele tvoje ponude najviše prodaje svega jedan proizvod (ili manji broj proizvoda).

To je dokaz da Parrotov princip nije zaobišao niti dropshipping. Jednostavnije rečeno, u većini slučajeva, 20% proizvoda generirat će 80% profita cjelokupne web trgovine.

Proizvode koji se najviše prodaju nazivamo winning proizvodi i baš njih želimo što više promovirati oglašavanjem jer znamo da se prodaju, odnosno, znamo da nam donose najviše profita.

Nikako ne želimo oglašavati one proizvode koji se neće prodavati jer bi to značio nepovratni trošak oglašavanja.

Za proizvod ne možemo znati da je winning proizvod sve dok ne vidimo da se dobro prodaje u web trgovini. 

Zbog toga prvo nekako moramo pretpostaviti koji bi proizvodi potencijalno mogli biti winning proizvodi. 

Postoji mnoštvo načina kako pronaći potencijalne winning proizvode, no evo nekoliko onih koji su mi se osobno pokazali najboljima:

 • Najprodavaniji proizvodi s konkurentskih web trgovina
 • Najprodavaniji proizvodi s Amazona, eBaya  ili AliExpressa
 • Najprodavaniji proizvodi na dropshipping platformi poput Oberloa

Bitno je prepoznati iste ili slične proizvode koji se ponavljaju kao najprodavaniji proizvodi u više web trgovina. Ako je uzorak očit da se proizvod ponavlja kod većine, onda s velikom sigurnošću možeš znati da je upravo taj proizvod, winning proizvod.

Ako se neki proizvod dobro prodaje u nekoj drugoj web trgovini, to ne znači da će se dobro prodavati i u tvojoj. 

Osim o samom proizvodu, prodaja ovisi i o mnoštvo drugih faktora kao što su izgled web trgovine, korisničko iskustvo kupovine, korisnička podrška, brend, navike i ponašanja ciljane skupine, itd..

U oglašavanje ulažemo vlastiti novac stoga je potrebno biti 100% siguran da će se proizvod prodavati. 

Ako se proizvod ne bude prodavao, a cijeli marketinški budžet se potroši, to može dovesti do toga da se plaćeni kanali više ne mogu koristiti u svrhu promocije. 

Naravno, još uvijek postoje besplatni kanali, no s njima je u početku vrlo teško doći do nekih značajnijih rezultata.

Ponekad potpuno promašeno oglašavanje i gubitak cijelog marketinškog budžeta može ostaviti gorak okus kod droppshippera što može dovesti do odustajanja i potpunog zatvaranja trgovine.

Kako ne bi došlo do tog scenarija, potrebno je s manjim budžetima testirati potencijalne winning proizvode.

Testiranje se također može vršiti na razne načine, no sve se na kraju svodi na AB testiranje.

AB testiranje je postupak pokretanja oglašavanja s više različitih varijacija oglasa.

Oglas se sastoji od slike, naslova, opisa i drugih elemenata. Svaki od elemenata oglasa se kreira u više varijacija.

Na primjer, napišemo 3 naslova za koje smatramo da bi mogli privući kupce, 4 slike, 3 opisa oglasa, i tako za svaku varijaciju koju smatramo da bi mogla utjecati na povećanje prodaje nekog proizvoda. 

Može se varirati i po destinaciji na koju šaljemo kupce kada kliknu na oglas. Jedna destinacija može biti kategorija proizvoda, a druga stranica tog proizvoda koji se oglašava.

Sljedeći korak je kreiranje oglasa na platformi za oglašavanje sa svim prethodno određenim varijacijama. Prilikom pokretanja oglašavanja, sustav će automatski prikazivati oglase ciljanoj skupini kombinirajući sve varijacije.

Osim elemenata oglasa može se varirati po svim postavkama koje nudi platforma za oglašavanje. Na primjer to može biti geografsko područje ciljane skupine ili pak njihovi interesi. Svaka platforma za oglašavanje ima svoje vlastite opcije za prikaza oglasa.

Nakon određenog broja prikazivanja oglasa, analizom podataka može se vidjeti koji su oglasi najviše privukli kupce. To se može, ovisno o platformi, raditi manualno ili platforma to može odraditi automatski po prethodno definiranim pravilima.

Ako su najbolje varijacije generirale zadovoljavajuć broj prodaja, te varijacije ostavljamo, a ostale koje nisu generirale zadovoljavajuće rezultate, odbacujemo. Potom dodajemo nove elemente varijacija kako bi eventualno otkrili neke nove koje će generirati još više prodaja.

Bitno je konstantno testirati jer uvijek postoji vjerojatnost da se otkrije neka varijacija koja će znatno povećati broj konverzija (prodaja).

Nakon što s manjim budžetima potvrdiš winning proizvode i pronađeš one varijacije koje ostvaruju najbolje rezultate, sljedeći korak je skaliranje.

Skaliranje

Skaliranje je postupak u kojem se varijaciji oglasa s najboljim povratom na uloženi novac (eng. ROAS – Return On Advertising Spend) iz prethodnih testova povećava budžet s ciljem maksimiziranja zarade (multipliciranje profita).

Kod skaliranja s prethodno izvedenim testovima, manji je rizik za gubitak novca pa je lakše odmah krenuti s nešto većim iznosima. 

Ovakva vrsta skaliranja u kojoj se povećava budžet za jednu ili više varijacija oglasa naziva se vertikalno skaliranje.

Povećanje budžeta oglašavanja najčešće se izvodi u više manjih povećanja (maksimalno 20-25% trenutnog budžeta) kako bi algoritam za oglašavanje što bolje reagirao na povećanje. 

Budžet se povećava sve do trenutka kada metrika povrata na uloženi novac u oglašavanje (ROAS) ne počne padati.

To je znak da daljnje skaliranje iz nekog razloga više nije moguće. Često je to znak da je došlo do zasićenja ciljane skupine.

Bez obzira na to što daljnje skaliranje nije moguće, otkrio si winner proizvod i možeš ga unovčiti na mnoštvo drugih načina. Takva vrsta skaliranja winning proizvoda naziva se horizontalno skaliranje.

Evo nekoliko ideja kako winner proizvod možeš dodatno unovčiti:

 • Oglašavanjem i prodajom sličnoj publici (eng. lookalike audience)
 • Oglašavanjem i prodajom postojećim kupcima
 • Oglašavanjem i prodajom u nekoj drugoj geografskoj regiji
 • Promjenom ponude (npr. 50% popust, 2+1 gratis itd.)

Istraživanja su pokazala da je puno lakše i jeftinije prodati proizvod svom prijašnjem kupcu nego nekome potpuno novom tko prvi put čuje za tvoju web trgovinu. Iz vlastitog iskustva mogu potvrditi da je to istina.

Zbog toga je i dalje glavni cilj kupce navesti da se pretplate na newsletter ili lajkaju profile tvoje web trgovine na društvenim mrežama kako bi im u budućnosti mogao ponovno pristupiti kroz neke od besplatnih marketinških kanala.

Korisnička podrška i iskustvo kupovine

Korisničkoj podršci se ne posvećuje dovoljno pažnje prilikom planiranja i pokretanja dropshipping trgovine, a vrlo je bitan dio svakog dropshipping biznisa.

Podrška kupcima kod vođenja dropshipping trgovine je neizbježna i sigurno ćeš dobivati mnoštvo upita korisnika.

Najveća zabluda dropshippera početnika je da kupci čitaju sve što piše na stranicama web trgovine. Ne, ne čitaju!

Najveći broj upita koji sam dobivao u svojoj dropshipping trgovini bio je vezan za vrijeme dostave, odnosno upiti o tome gdje se trenutno pošiljka nalazi i kada će biti dostavljena.

Vidjevši da kupci konstantno ispituju jedno te iste stvari, dodao sam informacije o vremenu dostave na stranicu proizvoda, naslovnu stranicu, na stranicu košarice, na stranicu naplate, odgovorio na pitanja o dostavi na stranici s čestim pitanjima i odgovorima, pa čak kreirao i potpuno novu posebnu stranicu koja opširnije govori o dostavi.

Bez obzira na sve to, i dalje sam dobivao upite o istim pitanjima što je dokaz da kupci uopće ne čitaju.

Najbolji savjet koji ti mogu dati je da te upite svojih korisnika rješavaš što brže i jednostavnije. 

Odugovlačenje i čekanje s odgovorom može dodatno naživcirati kupca, te stvoriti nove probleme.

Dogodila mi se situacija da sam na Facebook stranici svoje web trgovine organizirao nagradnu igru. Izvukli smo dobitnika i obavijestili ga o tome da je dobitnik, te da nam pošalje sve potrebne podatke za slanje nagrade.

Odgovorom uz poslane podatke dobitnik je postavio pitanje kada može očekivati svoju nagradu. Na taj upit iz nekog nepoznatog razloga nismo odmah odgovorili. 

Pola sata kasnije taj isti dobitnik ostavlja negativnu recenziju na Facebook grupi koja okuplja preko 50,000 ljudi kako mu se ne javljamo na njegove upite i da se boji da je nagradna igra prevara, te da misli da nikada neće dobiti svoju nagradu.

Kao što vidiš, kupci (u ovom slučaju čak niti nije kupac u pitanju), su spremni na apsolutno sve.

Često se dogodi da se narudžba kupca zagubi u dostavi ili iz nekog neodređenog razloga kasni par dana. Ako se kupac javi, predlažem da mu, ako to želi, napraviš potpuni povrat novca bez ikakvog pitanja.

Gubitak zarade i trošak jedne narudžbe puno je manja šteta od negativne recenzije kupca o tvojoj trgovini. 

Naravno, prilikom utvrđivanja cijene proizvoda potrebno je ovakve troškove uzeti u obzir kako bi na kraju profit bio zadovoljavajuć.

Što je korisnička podrška kvalitetnija i brža, tvoj brend će u očima kupaca biti jači.

Tajne iskusnih dropshippera kako do uspješnog dropshipping biznisa

Postoje neke stvari koje znaju samo iskusni dropshipperi, tzv. dropshipping tajne. 

Da bi ih otkrili, mnogi dropshipperi su učili upravo na svojim greškama. Poznato je da svaka greška u dropshippingu potencijalno znači gubitak novca. 

Nastavi čitati jer svaki od navedenih savjeta može ti uštedjeti ogromne količine novca ili pak znatno multiplicirati zaradu tvoje dropshipping trgovine.

Popust kod dobavljača (za veće nabavne količine) 

Kada bi trebao zapamtiti samo jednu stvar iz cijelog ovog teksta, neka to bude upravo ova. 

Koristeći ovaj savjet možeš dugoročno povećati dobit (ili smanjiti trošak) svoje dropshipping trgovine, a da trenutno nisi niti sam svjestan koliko.

Naime, radi se o tome da kada počneš od nekog dobavljača mjesečno naručivati veće količine proizvoda. Nebitno da li je to jedan proizvod, ili više proizvoda, bitno je da je od istog dobavljača.

Kada se te veće količine počnu ponavljati iz mjeseca u mjesec, taj dobavljač sve više ovisi o tebi.

Upravo tada možeš jednostavno pitati dobavljača može li s obzirom na količine koje naručuješ odobriti određeni popust na asortiman koji naručuješ.

Često će dobavljač bez ikakvog problema odobriti popust. 

Za dropshippere s kojima  dugoročno surađuju dobavljači već imaju pripremljene popuste no većina ih neće dati bez pitanja.

Jedno jednostavno pitanje može puno značiti za budućnost tvoje dropshipping trgovine.

Direktna suradnja s proizvođačima

Ovo se ne čini kao neka velika tajna, no česta je greška koju rade dropshipperi početnici.

Početnici žele što prije krenuti kako bi došli do prvih prodaja i ne ulažu dovoljno vremena u traženje dobavljača.

Odaberu prvog dobavljača na kojeg nalete, koji nije proizvođač, niti prodavač na veliko koji surađuje direktno s proizvođačima već nekog dropshippera koji također preprodaje proizvode po istom modelu.

Taj dropshipper mora isto zaraditi. Kako bi uzeo dio kolača, na cijenu svog dobavljača dodaju svoju zaradu pa se to na kraju odražava na cijenu koju ti plaćaš.

Nepotrebno je povećan lanac isporuke.

Kako bi plaćao najmanju cijenu proizvoda, probaj pronaći direktnu vezu s proizvođačima proizvoda koje prodaješ u svojoj dropshipping trgovini.

Pametno upravljanje reklamacijama i izgubljenim narudžbama

Ako počneš s dropshippingom, budi siguran, kad tad će ti se dogoditi da se neka narudžba izgubi ili zakasni. 

Taj scenarij je u dropshippingu na žalost neizbježan.

Kada se to dogodi, bilo da ti se javi kupac ili da ti kao dropshipper shvatiš da narudžbu nije moguće isporučiti, preporučujem da ne gubiš dragocjeno vrijeme već da kupcu predložiš potpuni povrat novca.

Vjeruj mi, trošak potpunog povrata novca na kraju je puno bolja opcija nego se natezati s kupcem što donosi dodatan rizik za negativnu recenziju.

Shvatit ćeš s vremenom koliko se često događaju takve situacije, da bi smanjio utjecaj tog troška na svoju zaradu, možeš ga uračunati u cijenu proizvoda koje prodaješ.

Bitno je na kraju shvatiti zašto je došlo do takvog događaja jer svaki takav neplanirani događaj može dovesti do negativne recenzije od strane kupca što nikako nije dobro za tvoju dropshipping trgovinu. 

Ako je do tebe kao dropshippera, možeš to ispraviti kako bi se u budućnosti što manje takvih situacija događalo. 

Ako se to događa zbog tvog dobavljača (ili dostavne službe), i to se počne sve češće ponavljati, istraži postoji li mogućnost dobavljanja proizvoda od nekog novog dobavljača (ili probati koristiti neku drugu dostavnu službu).

Promocija kroz nagradne igre (na društvenim mrežama)

Osobno smatram da su mi nagradne igre puno pomogle u brendiranju vlastitih web trgovina.

S pravilnim korištenjem nagradnih igara kao marketinške taktike, njihov veliki benefit je u tome da su relativno jeftin način kako jednostavno i brzo pristupiti novoj publici koja je vrlo zainteresirana za ono što prodaješ.

Znači, nagradne igre nisu način kako trenutno povećati prodaju već kako doći do novih ljudi s kojima možeš započeti povezivanje i u nekom trenutku u budućnosti kada se za to ostvare preduvjeti, oni mogu postati kupci.

Da bi nagradna igra ostvarila svoj glavni cilj, bitno za nagradu nagradne igre postaviti proizvod koji je specifičan za nišu u kojoj prodaješ. 

Pametnim odabirom nagrade zapravo filtriraš publiku koja će ući u nagradnu igru. 

Ideja je specifičnom nagradom usko vezanom za svoju nišu privući ljude koji su stvarno zainteresirani za ono što nudiš u svojoj web trgovini, a što manje onih koje tvoja niša uopće ne zanima već ulaze u nagradne igre iz hobija i profita.

Takve ljude koji su na društvenim mrežama isključivo zbog nagradnih igara nazivam manijaci za nagradne igre. 

Možeš ih prepoznati po tome što im je cijeli profil na društvenim mrežama ispunjen podijeljenim objavama nagradnih igara raznih web stranica.

Tip nagradnih igara koje su mi se pokazale najbolje su “Lajkaj, podijeli, označi u komentaru”. 

Prema nazivu već možeš pretpostaviti o čemu se radi. Da bi netko ušao u nagradnu igru treba lajkati objavu i profil tvoje web trgovine na društvenim mrežama, podijeliti ga na svom profilu i označiti nekog od svojih prijatelja kome bi se nagradna igra također mogla svidjeti.

Objava za nagradnu igru može biti fotografija nagrade koja se daje s natpisom “Nagradna igra”. U opisu stavi najbitnije informacija kao što su:

 • početak i kraj nagradne igre
 • naziv i link do nagrade (link u tvoju web trgovinu)
 • što napraviti da bi se došlo do nagrade (lajkaj, podijeli, komentiraj)
 • kada će i kako dobitnik biti objavljen.

Svakako isprobaj, jer ovo funkcionira.

PS. Pozor. Ovakav tip nagradnih igara nije u skladu s Facebook-ovim uvjetima korištenja što može dovesti do blokade Facebook stranice. 

Bez obzira na to, mnoštvo Facebook stranica ih i dalje organizira i nisam još čuo da se tako nešto nekome dogodilo pa smatram da nema razloga da se ne koriste u marketinške svrhe.

Ograničavanje oglasa isključivo na ciljanu skupinu

Oglašavanje na internetu je ogromno područje o kojem se mogu napisati knjige, a teško ga je “pohvatati” jer se u isto vrijeme zbog brzog razvoja tehnologije konstantno mijenja.

S obzirom na to da je oglašavanje glavni generator prodaja kod novih dropshipping trgovina, a budžet je vrlo ograničen, čak i mala pogreška može dovesti do gubitka cijelog budžeta za oglašavanje, gubitka motivacije i zatvaranja web trgovine.

Mina na koje možeš naletjeti prilikom postavljanja i upravljanja oglašavanjem ima puno, no jedna od najčešćih kod početnika je u krivom odabiru ciljane publike.

Kao i sve ostalo u dropshippingu, najbolje rezultate postižu oni koji puno testiraju. Upravo tako je i kod oglašavanja. Što više oglašavaš, učiš na svojim pogreškama. Naučeno znanje implementiraš za optimizaciju budućih kampanja i tako u krug.

Početnici ne razumiju pravu vrijednost testiranja. Takav sam bio i ja. Nestrpljiv da što prije dođem do prodaja postavio sam oglase bez previše razmišljanja.

Dobro se prodavalo, no tek sam kasnije shvatio da sam mogao puno više zaraditi da sam bolje targetirao svoje potencijalne kupce.

Ciljana skupina moje dropshipping trgovine bili su hrvati. Između ostalih opcija targetiranja, targetirao sam sve ljude na području Hrvatske.

Međutim nisam bio svjestan da je Hrvatska izrazito turistička zemlja. Moji oglasi su se prikazivali i turistima koji su se u tom trenutku nalazili u Hrvatskoj. Da, moji oglasi su se prikazivali ljudima koji niti ne razumiju hrvatski jezik.

Vodi računa da pametno ciljaš svoje oglase isključivo prema ljudima koji imaju prebivalište u toj državi u kojoj prodaješ i govore jezik tvoje web trgovine kako ne bi nepotrebno trošio novac na prikazivanje oglasa ljudima koji sigurno neće kupiti ono što prodaješ.

Ako planiraš da oglašavanje na internetu bude tvoj glavni način privlačenja kupaca, svakako se prije ulaganja većih količina novca educiraj kako bi napravio što manje ovakvih pogrešaka.

Kreiranje kvalitetnog dugotrajnog sadržaja na blogu (eng. evergreen content)

Ovaj blog pišem s ciljem da motiviram i pomognem ljudima kao što si ti kako bi shvatili da je uz malo upornosti, truda i rada moguće zaraditi novac na internetu i doći do financijske slobode. 

Hvala što si izdvojio svoje dragocjeno vrijeme i pročitao članak do kraja. 

Zbog toga sam upravo svoj najbolji savjet ostavio za kraj samo za one najupornije koji su spremni ono što pročitaju pretvoriti u djelo.

Smatram da je profit najvažnija metrika svakog bloga i web trgovine, a najveća vrijednost je u posjetiteljima koji dolaze na blog kroz besplatne kanale poput Google tražilice i emaila.

To shvaća vrlo mali broj ljudi i zbog toga većina ne uspijeva kreirati dropshipping trgovinu koja kontinuirano dobro zarađuje.

Svi bi htjeli zaraditi na brzinu. Ne kažem da nije moguće, no iz vlastitog iskustva i iskustva svojih mentora i poznanika znam da kada novac dođe brzo, često još brže i ode. Kaže se u narodu: “Kako došlo, tako i o’šlo”.

Glavni cilj je zapravo u kreiranju predvidljivog besplatnog kanala koji će osigurati kontinuirani priljev besplatnog prometa na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj razini. 

Takav promet ti daje izuzetnu prednost nad konkurencijom jer si siguran da ćeš u narednom periodu dolaziti do novih prodaja bez potrebe za eventualnim ulaganjem novca u oglašavanje.

Kreiranje stabilnog i održivog besplatnog prometa na web stranicu moguće je kreiranjem dugovječnog sadržaja.

Dugovječan sadržaj je dugovječan sadržaj koji nema rok trajanja. 

Takav sadržaj ima prednost nad ostalim sadržajem jer kada se jednom uloži vrijeme da se izradi, s minimalnim ažuriranjima, kontinuirano zbog svoje iznimne kvalitete drži visoko mjesto na Google tražilici za ključne pojmove i svakodnevno generira predvidljiv broj posjetitelja.

Zbog minimalnog vremena potrebnog za održavanje dugovječnog sadržaja, oslobađa se vrijeme za kreiranje novog dugovječnog sadržaja. I tako u krug.

Što više dugovječnog sadržaja kreiraš, to više besplatnog prometa dolazi na tvoju web stranicu. 

U nekom trenutku to može postati glavni kanal preko kojeg dolaziš do kupaca zbog čega nećeš imati potrebe za plaćenim oglašavanjem što na kraju dovodi do većeg profita dropshipping trgovine.

Ovakav način marketinga, kreiranjem kvalitetnog sadržaja koji privlači kupce, na engleskom jeziku naziva se content marketing ili inbound marketing.

Zaključak

Iz svega ovog prethodno napisanog, bitno je shvatiti kako dropshipping nije magično rješenje za sve tvoje financijske probleme kako se to trenutno predstavlja u javnosti.

Dropshipping bi trebao biti način kako jednostavno i s minimalnim troškovima započeti web trgovinu.

Krajnji cilj je kreirati web trgovinu koja bez oglašavanja može opstati i generirati zadovoljavajuću zaradu za vlasnika.

Ključ kako to što prije postići vidim u kreiranju prepoznatljivog brenda kroz kvalitetnu uslugu i dugovječan sadržaj.

S WordPressom, dropshipping trgovinu možeš pokrenuti u svega 30 minuta. 

Pogledaj kako napraviti WordPress web stranicu.

Pretplati se
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments