13 Načina kako uštedjeti na računima za električnu energiju

Konstantno pokušavamo unijeti promjene u naše životne navike kako bi dodatno uštedjeli. Nije lako, pogotovo onima s malim budžetima gdje svaki dodatni trošak radi ogromnu razliku.

Struja i ostale režije su nešto što jednostavno svi moramo plaćati i ponekad ih uzimamo zdravo za gotovo. Koliko god nam se takvi troškovi ne sviđaju, plaćamo ih iz mjeseca u mjesec.

Boreći se s raznim situacijama u životu jednostavno nismo niti svjesni kada nam se kućanski računi počnu povećavati. Sve je super dok nam netko od kolega s posla ili prijatelja kaže koliko oni plaćaju režije.

Shvatimo kako zapravo jako puno plaćamo neke usluge u kućanstvu i tek se tada trgnemo ne bi li nešto poduzeli. Možda si i ti imao slično iskustvo i baš zbog toga došao na ovaj članak.

U nastavku ću ti pokazati 13 jednostavnih načina kako možeš uštedjeti gomilu novca na računu za struju i tako dugoročno poboljšati svoju financijsku situaciju.

13 Načina kako smanjiti troškove struje u kućanstvu

1. Napravi reviziju potrošnje električne energije (audit)

Revizija potrošnje električne energije u kućanstvu je prvi korak ka uštedi

Nemoj dopustiti da te riječ revizija uplaši. U osnovi, revizija samo znači popisati, a zatim analizirati koliko i na što sve trošiš električnu energiju u svom kućanstvu. Ovo je prvi korak na tvom putu do uštede na troškovima električne energije.

Za najbolju (i najdetaljniju) reviziju električne energije, idealno bi bilo pozvati iskusnog električara ili pak nekoga tko radi u HEP-u (tvrtki za prodaju električne energije). 

U inozemstvu su ovakve revizije potrošnje električne energije u kućanstvu u potpunosti besplatne i provode ih zaposlenici elektroprivrede. Kod nas to još uvijek nije slučaj pa ćeš se sam morati potruditi pronaći nekoga tko se time bavi. 

Pitaš se kako izgleda proces revizije? Možeš očekivati kako će te stručnjaci za električnu energiju pitati što točno želiš i koje potencijalne probleme imaš. 

Potom će provesti razne testove, provjeriti ima li u vašem domu curenja zraka, te kvalitetu izolacije. Kada završe mjerenja ustanovit će probleme, te dati svoje preporuke o tome kako riješiti te probleme.

Oni ti također mogu pomoći da odlučiš koje probleme popraviti, a koje ne. Svaka popravka će iziskivati određeni novac, no na duge staze uštede mogu biti znatne. 

Ako si snalažljiva i praktična osoba, reviziju potrošnje električne energije u svom kućanstvu možeš napraviti u potpunosti samostalno.

Nastavi čitati jer neke u nastavku ovog teksta pišem o tome kako provjeriti one najbitnije stvari koje nude mogućnost za maksimalnu uštedu.

2. Gasi svjetla!

Gasi svjetla i uštedi električnu energiju

Zvuči pomalo glupo i jednostavno. Zar ne? Ne bi vjerovao, samo gašenje svjetla u prostorijama u kojima ne boraviš može pridonijeti značajnim uštedama na električnoj energiji.

Sva svjetla koja gore a ne koristiš ih doslovno isisavaju novac iz tvog novčanika. Drugim riječima, bacaš energiju, tj. novac u vjetar. 

Za svaku žarulju od 40 W koja radi sat vremena, potroši se otprilike 0,04 kWh energije. Recimo da je cijena električne energije 1 kn po kWh. To znači da ćeš za svaki sat kada je svjetlo isključeno, uštedjeti 0,04 kn. 

To možda ne zvuči kao luda ušteda, ali ako samo pet svjetala u svojoj kući budu ugašena 10 sati dnevno manje nego inače, uštedjet ćeš 60 kn mjesečno. Što manje pališ svjetla (i svjetla su veće jačine), to su uštede veće.

Za maksimalnu uštedu električne energije izuzetno je bitno steći naviku paliti svjetlo samo za sobu koju trenutno koristiš i samo kada ti je svjetlo zaista potrebno. A ako je vani sunčano, ne pali svjetla već iskoristite to prirodno svjetlo u svoju korist. Ne samo da je bolje za oči, već je u potpunosti besplatno!

3. Promijeni žarulje

Led žarulje štede električnu energiju

Vjerojatno niti ne znaš koju vrstu žarulja koristiš u svom domu. Sigurno misliš da je svaka žarulja jednaka i da one imaju minimalan utjecaj na tvoj račun za električnu energiju? Bome se varaš.

Ovo je jedan od najjednostavnijih načina kako uštedjeti ogroman novac na električnoj energiji.

Kod smanjenja potrošnje električne energije u kućanstvu izrazito je bitno koje žarulje koristiš jer odabir krivih te dugoročno može koštati jako puno novca.

Žarulje koje troše manje energije u startu mogu koštati nešto više, no na duže vrijeme one ti mogu znatno uštedjeti novac. Osim toga manje se kvare pa ćeš ih rjeđe trebati zamjenjivati gdje opet štediš.

Sljedeći put kad budeš u trgovini u kojoj se prodaje rasvjeta i žarulje, uzmi par minuta vremena za odabir novih žarulja. Žarulje koje tražiš su LED (eng. Light Emitting Diode) žarulje, u narodu poznate kao ledice.

Takve žarulje su puno učinkovitije u pretvaranju električne energije u toplinsku i zbog toga troše i do 75% manje električne energije. Manja potrošnja električne energije znači manji račun za struju. LED žarulje traju 15-25 puta duže od uobičajenih žarulja sa žarnom niti.

Svaka kupljena LED žarulja isplatit će ti se već nakon par mjeseci, a sve nakon toga je čista ušteda. 

Ako trenutno ne koristiš LED žarulje, na tvom bi mjestu odmah otišao do dućana i zamijenio sve postojeće žarulje u svom domu ledicama.

4. Provjeri ima li propuštanja zraka

Kvalitetna stolarija štedi energiju i novac

Kada želiš provjeriti da li u tvom domu ima propuštanja zraka samo si postavi sljedeća pitanja: 

  • Zvižde li prozori? 
  • Čuješ li kako zrak ulazi ispod ulaznih vrata? 
  • Zatvaraju li se vrata dobro kad ih zatvoriš? 
  • Zatvaraju li se vrata od kamina do kraja? 

Ovo je nekoliko najčešćih načina kako dolazi do gubitka električne energije zbog propuštanja zraka iz kuće ili stana. Vrlo ih je lako zanemariti, a njihovom jeftinom i jednostavnom popravkom možeš uštedjeti značajne količine novca na računu za električnu energiju.

Možda ti sve ovo zvuči pomalo jadno i glupo, ali držanje prozora, vrata i uređaja ispravno zatvorenima čini veliku razliku u potrošnji električne energije… osobito na najvećoj ljetnoj vrućini za vrijeme rada klima uređaja.

Zračno brtvljenje je jeftin i jednostavan način kako uštedjeti novac! Nakon što prepoznaš koja vrata i prozori propuštaju zrak, kupi zaštitne trake za brtvljenje i oblijepi ih po uputama.

Trošak je minimalan jer su brtve jeftine, a s vremenom ti mogu uštedjeti i do 20% na potrošnji električne energije. Ako se pak ne griješ na struju, osim na električnoj energiji očekuj uštede i na grijanju računu za grijanje.

Zamjena brtvi na stolariji je kratkoročno rješenje. Dugoročno razmisli zamjeni stare stolarije, novom.

5. Čišćenje klimatizacijskog sustava i zamjena filtra zraka

Čišćenje i održavanje klima uređaja šredi električnu energiju

Znam, održavanje klimatizacije iziskuje vrijeme i novac. Najčešće ga se sjetimo tek kada nam treba, a tada je već kasno.

Kao i kod automobila, redovito održavanje klimatizacijskog sustava ti može donesti znatne uštede. Održavanje klimatizacijskom sustavu produžuje vijek trajanja i povećava učinkovitost.

Održavaj redovito i štedi dugoročno.

6. Zatvaraj vrata i prozore

Uštedi električnu energiju zatvaranjem vrata i prozora

Vjerojatno se sjećaš kako su te kao dijete roditelji opominjali bezbroj puta da za sobom zatvaraš vrat. Slatke uspomene iz djetinjstva. Uh!

Tvoji roditelji su bili u potpunosti u pravu i nemaš im što zamjeriti. Kada je u pitanju potrošnja električne energije, ideja da su vrata otvorena za vrijeme rada klimatizacijskog uređaja ili grijanja, je u potpunosti kriva.

Dragocjeni zagrijani ili ohlađeni zrak izlazi iz prostorije i tjera rashladnu jedinicu ili grijanje da radi duže. Svaka sekunda rada takvog uređaja je izrazito skupa i za maksimalnu uštedu na računu za električnu energiju treba u potpunosti izbjegavati bilo kakvu potrebu za dodanim rado takvih uređaja.

Svaku put kada su ti vrata otvorena zamisli kako sa zrakom izlaze i tvoje dragocjene kune. S takvim razmišljanjem siguran sam da ti više nikada neće pasti na pamet ostaviti vrata otvorenim tijekom zime ili ljeta.

7. Programiraj pametni termostat

Pametni termistat automatizacijom može uštedjeti električnu energiju

Jesi li znao da smanjivanje temperature grijanja u kućanstvu tijekom zime za 7-10 stupnjeva tijekom noći može smanjiti račun za električnu energiju i do 10%? 

Programiranje termostata da tijekom noći manje grije je vrlo jednostavno. Potrebno je prije odlaska na spavanje manualno smanjiti ili grijanje na termostatu, ili ga pak u potpunosti isključiti, a kada se probudiš ponovno ga postavi na željenu temperaturu. 

Zvuči naporno. Gnjavaža ili ne, činjenica je da će ti to značajno smanjiti račun za struju (ili grijanje). Osobno to radim i stvarno funkcionira. Ako mogu ja, onda uz malo volje može apsolutno svatko.

Ako želiš uštedjeti vrijeme i ovaj postupak u potpunosti automatizirati, kupi programabilni pametni termostat. Kao i kod većine ostalih načina uštede, potrebno je izdvojiti novac odmah koji će se tijekom vremena isplatiti, a sve nakon toga je čista ušteda.

Pametni termostat omogućuje jednostavno upravljanje temperaturom uz pomoć aplikacije na pametnom telefonu. 

Možeš programirati termostat da se automatski pali i gasi u predefinirano vrijeme. Još bolje, možeš ga programirati tako da prati lokaciju tvog pametnog telefona i tako radi samo kada si u svom domu.

Uskoro ga i sam planiram nabaviti jer pruža mnoštvo odličnih funkcija s koje mi dugoročno mogu uštedjeti značajne količine novca.

Ako ne koristiš pametni termostat, trenutno si ga ne možeš priuštiti, a ne možeš se sjetiti ugasiti termostat prije odlaska u krevet, napravi podsjetnik na svom pametnom telefonu koji će te u vremenu kada u pravilu odlaziš u krevet obavijestiti da ga isključiš.

8. Nemoj uključivati kućanske uređaje ako nisu puni

Uključuj perilicu i sušilicu rublja tek kada su u potpiunosti pune

Da, govorim o stvarima kao što su perilica posuđa, perilica rublja i sušilica. 

Kada tvoje dijete dođe kući u uprljanoj odjeći ili se pak sam uprljaš, doći ćeš u iskušenje da tu robu opereš na ruke. Ili ih ubaciš u polupraznu perilicu kako bi se što prije oprala. Vjerovao ili ne, uključivanje polovično pune perilice rublja, posuđa ili sušilice je jedna od najvećih pogrešku kada je u pitanju potrošnja električne energije.

Prosječna perilica troši 0.15 kWh, a prosječna sušilica troši 0.25 kWh. To znači da svako pranje ili sušenje rublja košta oko 1 kn. Šteta ke potrošiti taj iznos za pranje samo nekoliko čarapa i košulju koju želiš sutradan obući. Za maksimalnu uštedu pričekaj dok se ne skupi dovoljno rublja i tek tada peri.

Osim toga, postoje još dva odlična načina kako dodatno uštedjeti električnu energiju tijekom pranja rublja i posuđa:

  • korištenje programa pranja s manjim trajanjem (manja potrošnja vode i električne energije) i 
  • korištenje manje temperature pranja kad god je to moguće.

Sušilice zbog svog načina rada koji grije zrak potreban za sušenje koriste znatno veće količine energije od perilica. Zbog toga je najbolje sušilicu uopće ne koristiti, već što više sušiti veš na vanjskom zraku.

Ako baš moraš koristiti sušilicu, pravila su ista.

Ne koristi sušilicu osim ako nije u potpunosti puna, pazi da ne presušiš odjeću i sušilicu puni optimalno tako da istovremeno sušiš slične predmete. Nema ništa gore nego potrošiti dva sata za sušenje ručnika i majica kako bi na kraju otkrio da su ručnici još uvijek mokri. 

Za maksimalnu uštedu najbolje je koristiti eko program pranja ili sušenja koji će optimalno oprati i posušiti rublje.

9. Smanji potrošnju fantomske električne energije

Uređaji troše fantomsku energiju čak i kada ne rade, a uključeni su u utičnicu

Ovo nema veze s fantomima i  duhovima. 🙂

Fantomska energija je električna energija koju uređaji troše dok aktivno ne rade, a uključeni su u strujnu utičnicu.

Da, ako su uređaju uključeni u struju, a ne koristiš ih oni i dalje troše malo struje. Kućanske aparate koje ne koristiš ugasi. Za maksimalnu uštedu energije, kada ih ne koristiš, isključi ih iz strujne utičnice.

Iznenadio bi se koliko se novca može uštedjeti samo zbog toga što nakon korištenja uređaj isključiš iz utičnice. U računu za električnu energiju prosječnog kućanstva oko 23% čini upravo potrošnja fantomske električne energije.

Promjenom ove navike već danas možeš početi štedjeti na električnoj energiji.

10. Podesi rad hladnjaka

Podesi temperaturu hladnjaka i uštedi na električnoj energiji

Ovo je još jedan od vrlo jednostavnih načina kako smanjiti račun za struju. 

Kao i kod vrsti žarulja, kada bi te pitao na koliko stupnjeva Celzijusa je podešen tvoj hladnjak, vjerojatno ne bi znao odgovor. Ako hladnjak hladi više nego što je potrebno, nepotrebno troši dodatnu električnu energiju.

U pravilu hladnjak bi trebao biti postavljen na temperaturu između 1 i 3 stupnja Celzijeva. Ta temperatura je dovoljna da uz optimalnu potrošnju električne energije održi hranu svježom.

11. Napuni zamrzivač

Prazan zamrzivač troši više električne energije

Što je zamrzivač puniji to troši manje električne energije.

Što je više zamrznute hrane u zamrzivaču, ta zaleđena hrana ga održava hladnim zbog čega manje radi i troši manje električne energije.

Ovaj način uštede električne energije možeš kombinirati s kupnjom veće količine namirnica na akciji. Kupuješ po nižoj cijeni i zbog toga trošiš manje električne energije. Može li bolje?

12. Smanji temperaturu bojlera

Manja temperatura bojlera štedi električnu energiju

Ovaj način uštede sličan je onome s frižiderom koji sam spomenuo ranije.

Ako je temperatura vode u bojleru previsoka, prosječnom korisniku to ne znači previše jer ti u većini slučajeva nije potrebna izuzetno vruća voda. Da bi voda bila optimalne temperature za korištenje, u slavini ju miješaš s hladnijom vodom.

Na što je veću temperaturu bojler postavljen, da bi održao postavljenu temperaturu, on se češće pali i zbog toga troši više električne energije.

Većina bojlera na struju ima mogućnost proizvoljnog postavljanja temperature grijanja vode. Za minimalnu potrošnju preporučuje se podesiti temperaturu vode na onu minimalnu koja će zadovoljiti sve tvoje potrebe ili ga postaviti u eko mod rada koji će se pobrinuti da bojler tijekom rada optimalno troši električnu energiju.

Osim podešavanja temperature, da bi bojler manje trošio potrebno ga je redovito čistiti i održavati. Ako se bojler ne održava u predviđenim intervalima, na grijačima se može stvoriti kamenac koji smanjuje efikasnost bojlera i tjera ga da radi duže što dovodi do nepotrebne potrošnje električne energije i većih računa za struju.

Ako imaš plinski bojler, vrijedi isto, samo što ćeš umjesto manjeg računa za električnu energiju dobiti manji račun za plin.

13. Redovito provjeravaj i mijenjaj električne uređaje

Zamjena zastarjele bijele tehnike štedi električnu energiju

U jednom periodu svog života moja obitelj bila je u financijskim problemima i tada nam je  nova bijela tehnika bila luksuz.

Odgađali smo zamjenu uređaja dok to stvarno nije bilo nužno, najčešće zamijenili bi ih tek kada bi se pokvarili.

Imali smo jedan frižider star otprilike 15 godina. Zbog svoje starosti nije dobro brtvio, radio je po cijele dane. Vjerojatno niti temperatura nije bila podešena na onu optimalnu nego na neku veću koja nam realno niti nije bila potrebna.

Kao tročlana obitelj, plaćali smo struju oko 700 kn mjesečno. Abnormalna cifra s obzirom na to da su sva druga, pa čak i veća kućanstva od našeg, plaćala oko 200 kn.

Ne znajući što više poduzeti, odlučili smo bez obzira na manjak novca zamijeniti neke od uređaja. Prvi na redu bio je upravo taj frižider.

Ne ćeš vjerovati. Nakon kupnje novog frižidera, račun za struju nam se smanjio za oko 150 kn.

Kroz uštedu koju nam je ostvario otplatili smo ga za oko godinu dana. Sve nakon toga je čista ušteda.

Kao što vidiš iz mog iskustva, s vremenom se isplati zamijeniti kućanske aparate. Novi uređaji su kvalitetniji, napravljeni boljom tehnologijom izrade i materijalim što im omogućuje manju potrošnju, a ze tebe to znači manji račun za električnu energiju.

Prilikom kupnje novih uređaja ne zaboravi dobro proučiti ponudu više trgovina i odabrati onaj uređaj koji će uz zadovoljavanje tvojih potreba optimalno trošiti električnu energiju.

Također ne zaboravi provjeriti popuste, akcije i druge načine uštede jer tako možeš dodatno uštedjeti.

Kada je moja obitelj kupovala ovaj frižider o kojem sam malo prije pisao, kupili smo ga uz potporu države. Država je u tom periodu kroz subvenciju podupirala kupovinu novih električnih uređaja s manjom potrošnjom električne energije.

Mi smo tako uštedjeli 700 kn te zbog toga kupili bolji uređaj koji manje troši električne energije.

14. Bonus savjet: Koristi niskotarifnu električnu energiju

Uštedi na električnoj energiji u kućanstvu korištenjem niskotarifne električne energije noću

Većina kućanstva kod nas koriste dvotarifnu struju. To znači da se struja naplaćuje u dvije tarife, tijekom dana skuplja tarifa, a tijekom noći jeftinija tarifa. 

Razlika u cijeni između skuplje (dnevne), i jeftinije (noćne) tarife može biti i do 20%.

Za maksimalnu uštedu na električnoj energiji najbolje je što je više moguće koristiti struju tijekom noći, a što manje rijekom dana.

Naravno, ne traži se da zamijeniš dan za noć. Živi normalnan život, no probaj sve električne uređaje koje možeš aktivirati da rade preko noći kada je cijena struje niža.

Danas je to vrlo jednostavno jer većina uređaja bijele tehnike dolaze s funkcionalnošću odgode početka rada.

Uređaji čiji je rad moguće odgoditi za noć mogu biti perilica i sušilica rublja, perilica suđa, itd.

U mom kućanstvu smo preko očitanja brojila električne energije utvrdili kako smo nekoliko mjeseci za redom trošili više električne energije noću, po jeftinijoj tarifi, nego danju, po skupljoj.

To je idealna situacija, no odgađanje samo jednog uređaja na rad noću dugoročno može napraviti ogromnu razliku na tvom računu za struju.

Zaključak

Neke od navedenih savjeta možeš početi odmah primjenjivati i već danas početi štedjeti na električnoj energiji.

Savjetujem ti da kreneš od početka, s revizijom potrošnje električne energije u tvom kućanstvu. Kada otkriješ propuste, prvo popravi one za koje smatraš da najviše utječu na tvoj račun za električnu energiju.

Implementacijom nekih od navedenih savjeta, tvoji računi za struju se mogu smanjiti i preko 50%. Ako pak počneš primjenjivati sve navedene savjete, zamisli koliko bi tek tada mogao uštedjeti. 

Smanjenje potrošnje električne energije s vremenom može znatno poboljšati tvoju financijsku situaciju. Isprobao sam sve savjete s liste i u to sam se osobno uvjerio.

Napiši u komentarima ispod koji savjet ćeš prvi isprobati? Na čemu misliš da bi mogao uštedjeti najviše električne energije?

PS. Pošalji link na ovaj članak prijateljima i članovima svoje obitelji. Siguran sam da će ti biti zahvalni.

Pretplati se
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments