ETF (Exchange-Traded Fund): Što su i kako ulagati u ETF-ove?

ETF (eng. Exchange-traded fund) je financijski instrument vrlo sličan investicijskom fondu. U pravilu, ETF-ovi prate određeni indeks, industrijski sektor, robu ili neku drugu imovinu. Za razliku od investicijskih fondova, ETF-ovi se mogu kupiti ili prodati na burzi na isti način kao i obične dionice.

ETF može biti strukturiran tako da prati bilo što, od cijene pojedinačne robe do velikih i raznovrsnih grupa dionica. ETF-ovi se čak mogu strukturirati tako da prate specifičnu strategiju ulaganja.

Na primjer., za strategiju ulaganja u dionice kompanija koje isplaćuju dividendu ili za strategiju ulaganja u dionice velikih poznatih kompanija koje su dugo na tržištu, poznate pod nazivom Blue chip stocks.

Prvi ETF bio je SPDR S&P 500 ETF (SPY), koji prati S&P 500 indeks. S njim se i danas aktivno trguje.

Što su i kako funkcioniraju ETF-ovi?

ETF je kratica od Exchange-Traded Fund što u prijevodu znači investicijski fond kojim se trguje na burzi, isto kao što se trguje s dionicama. Cijena pojedinog ETF-a se tijekom dana trgovanja mijenja ovisno o kupnji ili prodaji njegovih dionica. 

Najveća razlika ETF-ova i investicijskih fondova je u tome što se investicijskim fondovima ne trguje na burzi, već samo jednom dnevno nakon zatvaranja burze. Osim toga, u usporedbi s investicijskim fondovima, ETF-ovi su u pravilu isplativiji i likvidniji način investiranja.

ETF je vrsta investicijskog fonda koji sadrži više osnovnih investicijskih instrumenata, a ne samo jedan kao što je to slučaj s pojedinačnim dionicama. Budući da unutar ETF-a postoji više investicijskih instrumenata, ulaganje u ETF-ove može biti odličan način kako diverzificirati portfelj. 

Neki od popularnijih investicijskih instrumenata koje ETF-ovi mogu sadržavati su dionice, robe (npr. ugljen), plemeniti metali (npr. zlato), obveznice. ETF-ovi mogu sadržavati i kombinaciju više različitih investicijskih instrumenata.

ETF može posjedovati stotine ili tisuće dionica u različitim industrijama ili može biti izoliran u jednu određenu industriju ili sektor. Neki su ETF-ovi fokusirani samo na ponudu SAD-a, dok se neki drugi orijentiraju na globalno tržište. Na primjer, ETF-ovi usmjereni na bankarstvo sadržavali bi dionice različitih banaka.

ETF je tržišni vrijednosni papir, što znači da ima vlastitu cijenu dionice koja omogućuje jednostavnu kupnju i prodaju na burzama. Zbog toga se uz pomoć suvremenih brokerskih aplikacija može izuzetno lako i brzo prodati.

Vrste ETF-ova

Ulagačima su dostupne različite vrste ETF-ova. ETF-ovi se s obzirom na svoju vrstu mogu koristiti u razne svrhe. Na primjer, neki se koriste za generiranje prihoda, u neke se ulaže s ciljem špekulacije, dok neki služe za smanjenje rizika u portfelju.

U nastavku je naveden kratki opis različitih vrsta ETF-ova koji su danas dostupni na tržištu.

Pasivni i aktivni ETF-ovi

ETF-ovi se generalno dijele na pasivno ili aktivno upravljane. 

S pasivnim ETF-ovima nitko ne upravlja već su automatizirani i kupnja i prodaja dionica u njima se odvija prema prethodno definiranim pravilima. Takvi ETF-ovi imaju cilj replicirati izvedbu šireg indeksa, bilo da se radi o raznolikom indeksu poput S&P 500 ili specifično ciljanom sektoru ili trendu. 

Primjer najnovije vrste pasivnih ETF-ova su ETF-ovi koji prate dionice kompanija koje se bave rudarenjem zlata: trenutno postoji oko osam ETF-ova koji su usredotočeni isključivo na tvrtke koje se bave iskopavanjem zlata, isključujući inverzne ETF-ove, ETF-ove financijskih poluga i ETF-ove s niskom imovinom za upravljanje (AUM).

Aktivno upravljani ETF-ovi nisu automatizirani, već imaju menadžere portfelja koji donose odluke o tome koje financijske instrumente uključiti u portfelj i kada. Takvi, aktivni ETF-ovi, u odnosu na pasivne ETF-ove, imaju određene prednosti, ali su obično skuplji za ulagače jer onaj tko upravlja ETF-om naplaćuje naknadu za održavanje i vođenje portfelja.

ETF-ovi obveznica

ETF-ovi obveznica se koriste za osiguravanje redovitih prihoda ulagačima. Njihova raspodjela prihoda ovisi o uspješnosti temeljnih obveznica. Oni mogu uključivati državne obveznice, korporativne obveznice, te državne i regionalne i lokalne obveznice koje se još nazivaju municipalnim obveznicama. 

Za razliku od obveznica koje sadrže, ETF-ovi obveznica nemaju datum dospijeća. Trgovanje njima se obavlja uz premiju ili popust naspram stvarne cijene obveznice.

ETF-ovi dionica

ETF-ovi dionica (vrijednosnih papira) sastoje se od grupe određenih dionica unutar jedne industrije ili sektora. Na primjer, ETF dionica može pratiti isključivo dionice automobilskih kompanija, samo dionice kompanija u sektoru obnovljivih izvora energije, dionice najboljih 100 kompanija u Americi ili pak isključivo dionice stranih kompanija. 

Cilj takvih ETF-ova je povećanje izloženosti jednoj industriji, onoj za koju investitor vjeruje da će u budućnosti generirati odlične prihode. Za razliku od dioničkih investicijskih fondova, ETF-ovi dionica imaju niže naknade, ali investitori u takve ETF-ove nisu vlasnici dionica koje ETF sadrži.

ETF-ovi koji prate industrije/sektore

ETF-ovi koji prate industrije/sektore su vrlo slični ETF-ovima dionica, a sadrže financijske instrumente blisko povezane s jednim sektorom ili nekom specifičnom industrijom. 

Na primjer, ETF orijentiran na energetski sektor uključuje tvrtke koje proizvode i prodaju energiju. Ideja iza industrijskih ETF-ova je izlaganje prema nekoj specifičnoj industrije kroz praćenje učinka tvrtki koje posluju u određenom sektoru. 

Jedan dobar primjer ovakve vrste ETF-a je ETF koji prati tehnološki sektor koji je posljednjih godina svjedočio izrazito visoke prinose. Prednost ulaganja u ovakve ETF-ove, za razliku od direktnog ulaganja u dionice tvrtki, je smanjena volatilnost zbog nagle promjene cijene pojedinih dionica. Vlasnici takvih ETF-ova ne posjeduju pojedine dionice već dionice ETF-a čija se vrijednost bazira na vrijednosti grupe dionica koje ETF sadrži tj. prati. 

ETF-ovi koji prate specifične industrije se još koriste i za brzo rotiranje unutar jednog sektora i izlazak iz pojedinih sektora tijekom različitih ekonomskih ciklusa.

Robni ETF-ovi

Kao što samo ime govori, robni ETF-ovi ulažu u robe tj. prate vrijednost roba na tržištu. Neke od najpopularnijih roba koje ETF-ovi prate su sirova nafta, prirodni plin, zlato i srebro. 

Robni ETF-ovi imaju nekoliko prednosti. Za početak, diverzificiraju portfelj, što olakšava zaštitu od naglih padova vrijednosti roba. Nadalje, posjedovanje udjela u robnom ETF-u jednostavnije je i jeftinije od fizičkog posjedovanja te iste robe jer posjedovanje ETF-a nema dodatnih troškova poput troškova osiguranja i skladištenja roba.

Valutni ETF-ovi

Valutni ETF-ovi su investicijski instrumenti koji prate valutne parove. Mogu pratiti vrijednost jednu ili više valuta ili valutnih parova. 

Valutni ETF-ovi imaju višestruku namjenu. Mogu se koristiti za špekulacije o cijenama valuta na temelju političkih i gospodarskih kretanja pojedine zemlje. 

Osim toga, mogu se koristiti za diverzifikaciju portfelja ili kao zaštita portfelja od naglih promjena na deviznim tržištima. Neki od njih također se koriste za zaštitu od inflacije. 

Osim ETF-ova koji prate konvencionalne valute poput Američkog dolara ili Eura, postoje ETF-ovi koji prate kriptovalute poput Bitcoina.

Inverzni ETF-ovi

Inverzni ETF-ovi povećavaju svoju vrijednost klađenjem na pad cijene grupe dionica. Takav način trgovanja na burzi se još naziva short selling (ili shorting). Postoje više načina kako posluju ovakvi ETF-ovi, no u osnovi funkcioniraju tako da se prodaju dionice kojima se predviđa pad vrijednosti, a potom nakon što im vrijednost padne, ponovno ih kupuju po nižoj cijeni.

To nije ništa drugo nego klađenje u pad vrijednosti tržišta. Kada tržište opada, vrijednost inverznog ETF-a se povećava za proporcionalan iznos. 

Ulagači bi trebali biti svjesni da su mnogi inverzni ETF-ovi kojima se trguje na burzi (ETN-ovi), a ne pravi ETF-ovi. ETN je obveznica, ali se njome trguje kao da je dionica. ETN je najčešće uspostavljen i upravljan od strane nekog izdavatelja poput banke. S obzirom na to da su takvi fondovi aktivno upravljani od strane banke, za razliku od pasivnih ETF-ova, kod ETN-ova banke zaračunavaju naknadu za vođenje.

Prije samog ulaganja obavezno se savjetuj sa svojim brokerom kako da li je određeni ETN dobar odabir za tvoj portfelj.

ETF-ovi financijskih poluga

ETF financijskih poluga nastoji ostvariti višestruki povrat (npr. 2x ili 3x) na temeljni ulog koristeći financijske poluge. 

Na primjer, koriste posuđeni novac za klađenje pa će u tom slučaju ako S&P 500 poraste 1%, S&P 500 ETF s 2x polugom ostvariti povrat od 2% (a ako indeks padne za 1%, ETF gubi 2%). Neki od investicijskih instrumenata koje ovakvi ETF-ovi korite da bi ostvarili povrate mogu biti opcije ili terminski ugovori. 

Poput inverznih ETF-ova, ovakvi ETF-ovi se također smatraju nekom vrstom klađenja. Ako ETF pogodi kretanje tržišta, prinosi su višestruki, a ako ne pogodi, i gubitci su također višestruki. 

Također postoje i inverzni ETF-ovi koji trguju s financijskim polugama.

Kako započeti s investiranjem u ETF-ove

Uz pregršt aplikacija, platformi i brokera, ulaganje u ETF-ove danas je poprilično jednostavno. U nastavku ovog teksta ću ti objasniti kako već danas u svega par koraka možeš početi ulagati u ETF-ove.

Pronađi platformu za investiranje

ETF-ovi su dostupni na većini platformi za ulaganja u dionice kao što su Trading212 i IBKR. Većina ovih platformi nudi trgovanje bez provizije, što znači da ne moraš plaćati nikakve naknade za kupnju ili prodaju dionica i ETF-ova.

Neka područja u kojima se usluge pojedine platforme mogu razlikovati su jednostavnost korištenja, količina dostupnih dionica i ETF-ova, te raznolikost ostalih usluga koje nude.

Na primjer, Trading212 aplikacija za ulaganje u dionice i ETF-ove je izrazito jednostavna, prilagođena početnicima i nema nikakve naknade za kupnju i prodaju dionica.

S druge strane, IBKR je broker koji puno više usluga od Trading212 brokera što ga ujedno čini kompleksnijim i manje prilagođenim za ljude koji tek počinju investirati.

Više detalja o brokerima pogledaj listu trenutno najboljih brokera za ulaganje u dionice i ETF-ove.

Istraži ETF-ove

Drugi, ali i najvažniji korak kod investiranja u ETF-ove uključuje istraživanje i upoznavanje s pojedinim ETF-ovima. 

Danas se na tržištu može pronaći širok izbor ETF-ova. Jedna od najbitnijih stvari koju je tijekom procesa istraživanja bitno znati da se investiranje u ETF-ovi ipak nešto razlikuje od investiranja u pojedinačne vrijednosne papire poput dionica ili obveznica. Ulaganje u ETF-ove je ulaganje u grupu dionica nekog sektora ili industrije.

Evo nekoliko pitanja koje je potrebno razmotriti tijekom procesa istraživanja ETF-ova:

 • Koliko dugo planiraš investirati? Dugoročno ili kratkoročno?
 • Investiraš li zbog kontinuiranog pasivnog prihoda ili rasta vrijednosti?
 • Postoje li određeni sektori ili financijski instrumenti koji te više privlače?

Odredi strategiju ulaganja

Ako tek počinješ ulagati u ETF-ove, dobra strategija za početnike je raspoređivanje planiranog budžeta za investiranje na više manjih dijelova, te ulaganje tih manjih dijelova kroz duži vremenski period (eng. dollar-cost averaging).

Zbog toga što nećeš odmah uložiti cijeli budžet, takva strategija osigurat će te od naglog velikog gubitka vrijednosti zbog eventualnog sloma tržišta. Osim toga, kontinuirano ulaganje kroz duži vremenski period pomoći će ti da razviješ disciplinu i stekneš naviku za kontinuirano ulaganje.

Još jedan razlog zašto je ova strategija odlična za početnike je taj što će ti omogućiti da se tijekom dužeg vremena ulaganja stigneš obrazovati i informirati o drugim različitim vrstama investiranja. Što više imaš znanja to ćeš lakše moći odrediti koji tip investiranja u ETF-ove je idealan za tebe.

Kako kupiti ETF-ove

Trading212 jedan od najboljih brokera za trgovanje ETF-ovima

ETF-ovima se trguje preko online brokera (npr. Trading212) i tradicionalnih brokera (npr. banka). Jedna od mogućih alternativa klasičnim brokerima je robo-savjetnik kao što je Finax, koji također nude ulaganje u ETF-ove kroz svoje investicijske proizvode.

Brokerski račun omogućuje investitorima trgovanje dionicama ETF-ova, baš kao što se trguje i klasičnim dionicama. Praktični ulagači koji žele aktivno upravljati svojim investicijama se odlučuju za tradicionalan brokerski račun, dok ulagači koji žele pasivniji pristup ulaganju se radije odlučuju na ulaganje uz pomoć robo-savjetnika. Kod robo-savjetnika često nije moguće birati u što se točno tvoj novac ulaže, no portfelj robo-savjetnika često uključuje i ETF-ove.

Nakon kreiranja brokerskog računa, prvo što je potrebno napraviti prije kupnje određenog ETF-a je na njega uplatiti novac. Načini uplate novca na brokerski račun ovisi o svakom brokeru. 

Trading212 omogućuje uplate s kreditnom karticom ili pak prebacivanjem novca preko SEPA transfera s tekućeg ili žiro računa. Da bi se izbjegle visoke naknade za prijenos novca s bankovnog računa i loši tečajevi preporučuje se koristiti Revolut

Revolut je odličan jer nudi jedne od najboljih tečajeva za konverziju novca iz tvoje valute u valutu koju podržava broker. Također, prebacivanje novca s tekućeg računa na Revolut i s Revoluta prema računu brokera je u potpunosti besplatno.

Nakon što prebaciš novac, u aplikaciji trebaš pronaći ETF koji želiš kupiti. Trading212 nudi razne alate za pretragu i filtriranje brokera i dionica. Možeš ih pronaći direktnim upisivanjem imena, simbola, pregledom grupa najpopularnijih brokera ili pak pregledavajući portfelj drugih korisnika aplikacije.

Kupnja i prodaja ETF-ova identična je kupnji i prodaji dionica. Trading212 ne naplaćuje naknadu za trgovanje dionicama i ETF-ovima.

Neki od bitnijih kriterija za odabir ETF-ova:

Volumen trgovanja

Volumen trgovanja u određenom vremenskom intervalu omogućuje usporedbu popularnosti različitih ETF-ova. Što je volumen trgovanja veći, trgovanje navedenim fondom je jednostavnije, a ponekad i jeftinije.

Troškovi

U pravilu, što su veći troškovi ETF-a, krajnji profit za investitora je manji jer dio zarade koja bi inače otišla investitorima otpada na administrativne troškove upravljanja ETF-a. 

Iako se nameće kako su ETF-ovi s manjim troškovima bolji, ponekad to i nije tako. Ponekad se može dogoditi da ETF-ovi s većim troškovima (na primjer aktivno upravljani ETF-ovi) postižu puno veće profite koji opravdavaju veće naknade.

Performanse

Usporedba prinosa pojedinih ETF-ova u prošlosti može biti dobar pokazatelj njihovih potencijalnih budućih prinosa. Iako dosadašnja izvedba nije točan pokazatelj budućih prinosa, svejedno se smatra uobičajenom mjerom prilikom usporedbe ETF-ova.

Provizije

Većina ETF-ova su pasivno upravljani što znači da nemaju nikakve provizije. To znači da se njima može trgovati bez ikakvih naknada od kupnje pa sve do prodaje. Prije kupnje treba provjeriti ima li ETF naknade ili ne. Potencijalne naknade mogu utjecati na odluku o investiranju u određeni ETF.

Najbolji i najpopularniji ETF-ovi

Najbolji i najpopularniji ETF-ovi

U nastavku su navedeni primjeri nekih od najpopularnijih ETF-ova trenutno na tržištu. Neki ETF-ovi su dostupni isključivo za korisnike u Americi pa je uz svaki takav naveden alternativni ETF za investitore na našem području.

Sve ovdje navedene ETF-ove možeš pronaći u Trading212 aplikaciji pretražujući njihov simbol, npr. “VUSA” za Vanguard S&P 500 ETF.

Neki ETF-ovi prate indeks dionica, čime stvaraju širok portfelj, dok su drugi usmjereni na određene industrije. Evo liste trenutno najpopularnijih ETF-ova:

 • SPDR S&P 500 (SPY): “Spider“ je najstariji i najpoznatiji ETF koji prati S&P 500 indeks trenutno 500 najvrjednijih kompanija u Americi. Alternativa za Europu je Vanguard S&P 500 ETF – VUSA.
 • iShares Russell 2000 (IWM) prati Russell 2000 indeks kompanija relativno malih vrijednosti kapitala (eng. small cap stocks). Alternativa za Europu je L&G Russell 2000 Small Cap – RTWO.
 • Invesco QQQ (QQQ) (“cubes”) prati Nasdaq 100 indeks koji u pravilu sadrži tehnološke dionice. Alternativa za Europu je Invesco EQQQ Nasdaq 100 – EQQQ.
 • SPDR Dow Jones Industrial Average (DIA) (“diamonds”) predstavlja 30 dionica Dow Jones Industrial Average. Alternativa za Europu je iShares Dow Jones Industrial Average – SXRU.
 • ETF-ovi sektora prate pojedinačne industrije i sektore poput nafte (OIH), energije (XLE), financijskih usluga (XLF), investicijskih fondova u nekretnine (IYR) i biotehnologije (BBH).
 • Robni ETF-ovi predstavljaju tržište robe, uključujući zlato (GLD – alternativa SGLN), srebro (SLV – alternativa ISLN), sirovu naftu (USO – alternativa IOGP) i prirodni plin (UNG – alternativa SGAS).
 • Državni ETF-ovi prate primarne indekse dionica u stranim zemljama, ali se njima trguje u Sjedinjenim Državama i denominirani su u američkim dolarima. Primjeri uključuju Kinu (MCHI – alternativa CNYA), Brazil (EWZ – alternativa IBZL) i Japan (EWJ – alternativa IJPA). Ostatak prati širok spektar stranih tržišta, kao što je primjerice praćenje tržišta u nastajanju (EEM – alternativa IEEM) i razvoj tržišnog gospodarstva (EFA – alternativa IWVL).

Prednosti i nedostaci ETF-ova

U odnosu na kupnju pojedinih dionica, ETF-ovi u pravilu pružaju niže prosječne troškove nego li je to slučaj s kupnjom dionica pojedinih kompanija.

Kod trgovanja ETF-ovima, investitor mora izvršiti samo jednu transakciju za kupnju i jednu transakciju za prodaju, što zbog manjeg broja transakcija dovodi do manje ukupne provizije koju brokera. Brokeri u pravilu naplaćuju proviziju za svaku transakciju. 

Uvijek preporučujem korištenje suvremenih brokera popu Trading212 jer Trading212 i njemu slični brokeri ne naplaćuju naknadu za trgovanje dionicama i ETF-ovima.

Troškovima ETF-ova smatraju se troškovi rada i upravljanja fondom. ETF-ovi obično imaju niske troškove jer pasivno prate indeks. 

Na primjer, ako ETF prati S&P 500 indeks, on sadržava svih 500 dionica iz S&P-a što ga čini pasivno upravljanim fondom. Međutim, ne prate svi ETF-ovi indeks na pasivan način, pa troškovi kod nekih ETF-ova mogu biti nešto veći.

Prednosti ETF-ova

 • Jednostavan pristup grupi dionica u određenim industrijama
 • Niski troškovi i niže brokerske provizije
 • Manji rizik zbog diverzifikacije ulaganja u više kompanija odjednom
 • Postojanje ETF-ova čiji je fokus na ciljanim industrijama

Nedostaci ETF-ova

 • Aktivno upravljani ETF-ovi imaju veće naknade
 • ETF-ovi usmjereni isključivo na jednu industriju imaju ograničenu diverzifikaciju
 • Manjak likvidnosti/popularnosti u odnosu na pojedine dionice otežava kupnju i prodaju

Aktivno upravljani ETF-ovi

Već znaš da postoje i aktivno upravljani ETF-ovi. Kod njih su portfelj menadžeri ti koji odlučuju o kupnji i prodaji dionica određenih tvrtki te njihov omjer unutar portfelja ETF-a. Obično aktivno upravljani ETF ima nešto veće troškove u odnosu na pasivno upravljane. 

Kako bi osigurali da je ETF vrijedan kupovine, važno je provjeriti način upravljanja fondom, upravlja li se njime aktivno ili pasivno. To je važno jer dodatni troškovi vođenja utječu na krajnji profit, tj. stopu povrata na ulaganje.

Dodatne informacije o ETF-ovima

ETF-ovi koji prate indekse

ETF-ovi koji prate neki indeks investitorima omogućavaju diverzifikaciju, mogućnost shorting prodaje, kupnju s posuđenim novcem i kupnju samo jedne dionice. Trading212 nudi mogućnost kupnje djelomičnih dionica što znači da možeš kupiti dionice već za $1 USD. 

ETF-ovi koji prate neki indeks nisu svi jednako diverzificirani. Neki ETF-ovi su više orijentirani na jednu industriju, dionice koje sadrže su usko povezane ili pak sadrže izrazito mali broj različitih dionica.

Dividende i ETF-ovi

Na vrijednost udjela (dionice) nekog ETF-a kojeg ulagač posjeduje utječe pad i rast cijene tog ETF-a. Osim toga, kada su u ETF uključene tvrtke koje isplaćuju dividende, u tom slučaju ETF-ovi isplaćene dividende prosljeđuju svojim ulagačima.

Dividende su dio zarade koju tvrtke dodjeljuju ili plaćaju investitorima za posjedovanje njihovih dionica. Ukupna isplaćena dobit dijeli se po dionici i svakom se investitoru isplaćuje u omjeru koliko dionica posjeduje.

Dioničari ETF-a imaju pravo na dio dobiti, u obliku zarađenih kamata ili isplaćenih dividendi, a ako dođe do likvidacije fonda, imaju pravo na podjelu ostatka preostale vrijednosti.

Utjecaj na tržište ETF-ova

Budući da ETF-ovi postaju sve popularniji među investitorima, stvoreno je mnogo novih fondova, što je za druge rezultiralo niskim volumenom trgovanja. U konačnici, ta pojava može dovesti do toga da ulagači neće moći laku kupiti i prodati dionice ETF-a s malim volumenom trgovanja.

Pojavila se zabrinutost oko utjecaja ETF-ova na tržište i postoji li mogućnost da potražnja za tim fondovima napuše vrijednost dionica i stvori nestabilnost. Neki se ETF-ovi oslanjaju na modele portfelja koji nisu testirani u različitim tržišnim uvjetima što može dovesti do ekstremnih priljeva i odljeva iz fondova, te negativno utjecati na stabilnost tržišta.

Od financijske krize, ETF-ovi su igrali veliku ulogu u padovima tržišta i nestabilnosti. Problemi s ETF-ovima bili su značajni čimbenici brzih padova i pada tržišta u svibnju 2010., kolovozu 2015. i veljači 2018.

Evaluacija prilikom odabira ETF-ova

Razvoj ETF-a posljednjih godina raste drastičnom brzinom, dosegnuvši 4 milijarde dolara uložene imovine do 2019. godine. Dramatično povećanje opcija dostupnih ulagačima u ETF zakompliciralo je proces procjene najboljih sredstava za pojedinca. 

U nastavku ti donosim nekoliko stvari koje trebaš uzeti u obzir prilikom odabira i uspoređivanja ETF-ova.

Troškovi

Troškovi kod ETF-ova se uglavnom odnose na troškove rada i upravljanja fondom. Iako pasivni fondovi obično imaju niže troškove od aktivno upravljanih ETF-ova, još uvijek postoji širok spektar troškova čak i kod pasivnih.

Usporedba troškova ključna je kod razmatranja ukupnog investicijskog potencijala i odabira ETF-a jer direktno utječe na stopu povrata, tj. profit ulagača.

Diverzifikacija

U odnosu na investiranje u dionice pojedinačnih kompanija, skoro svi ETF-ovi omogućavaju diversifikaciju.

Ipak, neki su ETF-ovi visoko koncentrirani, bilo da se radi o broju različitih dionica koje posjeduju ili omjeru pojedinih dionica unutar grupe. Na primjer, fond koji koncentrira polovicu svoje imovine na dvije ili tri pozicije manje je diverzificiran od fonda s manjim ukupnim portfeljem, ali širom raspodjelom imovine na više različitih pozicija.

Likvidnost

ETF-ovi s vrlo niskim volumenom trgovanja obično zbog većeg rizika imaju veće troškove trgovanja. To je važan čimbenik koji se uzima u obzir prilikom usporedbe  i odabira fondova za ulaganje. Posebno kod onih koji imaju vrlo slične strategije i raspodjelu dionica koje posjeduju.

Koji je bio prvi ETF?

Prvim ETF-om smatra se SPDR S&P 500 ETF (SPY) koji je pokrenut od strane State Street Global Advisors 22. siječnja 1993. godine.  Međutim, postojali su i neki prethodnici SPY-u, posebni vrijednosni papiri pod nazivom Index Participation Units navedeni na burzi Toronta (TSX) a koji su pratili Toronto 35 indeks koji se pojavio 1990. godine.

Koliko ETF-ova postoji?

Broj ETF-ova, zajedno s količinom imovine koju kontroliraju, dramatično je porastao tijekom posljednja dva desetljeća. Procjenjuje se da je u 2020. godini na globalnoj listi bilo navedeno 7 602 pojedinačna ETF-a, 2019. godine 7 083, a 2003. godine samo 276.

Kako ETF-ovi funkcioniraju?

Kompanija koja upravlja ETF-om stvara ETF na temelju određene metodologije i prodaje udjele tog fonda ulagačima. Upravitelj ETF-a kupuje i prodaje sastavne dionice ETF-ovog portfelja. Iako ulagači ne posjeduju osnovnu imovinu, i dalje im se može isplatiti dividenda, reinvesticije i druge pogodnosti koje bi imali u slučaju da direktno posjeduju pojedinačne dionice.

Kako investirati u ETF-ove?

Budući da se dionicama ETF-ova trguje kao i s klasičnim dionicama, najčešći način kojim pojedinačni investitori mogu kupiti i prodati ETF-ove je putem brokera. 

Brokeri omogućuju investitorima da trguju ETF-om samostalno ili pasivno uz pomoć robo-savjetnika. 

Ulagači koji se odluče za osobnu kupnju moraju samostalno istražiti i odabrati u koje ETF-ove ulagati. Bitno je znati kako su neki ETF-ovi namijenjeni za dugoročno ulaganje dok se u neke ulaže kratkoročno.

Što je ETF račun?

Za ulaganje u ETF-ove, u većini slučajeva, nije potrebno kreirati nikakav poseban za račun. 

Jedna od glavnih prednosti ETF-ova je to da se njima može trgovati tijekom dana i da su, kao i dionice, izrazito fleksibilan. Iz tog razloga, u pravilu je moguće ulagati u ETF-ove s osnovnim brokerskim računom.

Koliki su troškovi ulaganja u ETF-ove?

ETF-ovi imaju administrativne troškove i troškove upravljanja koje uglavnom pokrivaju ulagači.  Ti troškovi se obično naplaćuju iz udjela koje ETF posjeduje. 

Općenito, rast popularnosti ETF-ova utjecao je na smanjenje troškova, što ETF-ove postavlja na mjesto najpristupačnijih financijskih instrumenata za ulaganje. Unatoč tome, ETF može imati  široki spektra troškova, ovisno o samoj vrsti ETF-a i njegovoj strategiji ulaganja.

Želiš početi ulagati u ETF-ove?

Napravi račun na jednoj od trenutno najboljih aplikacija za investiranje i već danas kupi svoje prve udjele u ETF-ovima.

Pretplati se
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments