147 Biznis ideja: Kako zaraditi novac od kuće (za sve uzraste)

Imaš potrebu za dodatnim novcem ili pak imaš viška vremena i želiš slobodno vrijeme iskoristiti kako bi zaradio dodatan novac?

Na pravom si mjestu jer u nastavku ovog članka možeš pronaći preko 100 najboljih biznis ideja za dodatnu zaradu od kuće.

Siguran sam da ćeš pronaći bar jednu ideju za sebe, jer u drugom dijelu članka donosim još preko 50 biznis ideja za zaradu izvan vlastitog doma.

Ideje s liste su neke od najboljih biznis ideja današnjice jer osobno poznajem osobe koje dobro zarađuju radeći neke od navedenih poslova.

Imam vlastiti blog i od njega dobro zarađujem. Smatram da je izrada vlastitog bloga jedan od trenutno najboljih biznisa kojim se pojedinac može baviti.

Preporučujem ti da svakako isprobaš bloging, no ako smatraš da bloging baš i nije za tebe, nastavi čitati, jer je tu još preko 150 drugih originalnih ideja!

Pa krenimo redom.

Zarađuj s vlastitim blogom

Dodatno zaradi s vlastitim blogom

Dobna skupina: Svi
Potrebna oprema: Računalo/Laptop, web hosting, domena
Potencijalna zarada: Visoka
Vrijeme do prve zarade: Ovisi o utrošenom vremenu

Zarada kreiranjem sadržaja na vlastitom blogu je s razlogom na prvom mjestu ove liste.

Zbog mnoštva prednosti koje ima u odnosu na druge načine zarade, po mom mišljenju, svaka osoba bi danas trebala posjedovati blog s kojim u slobodno vrijeme može zaraditi jednu prosječnu plaću (pa i više) .

I sam na ovakav način zarađujem dobar novac na internetu, pa zašto ne bi i ti?

Postoji mnoštvo načina kako se može zaraditi novac na blogu, no affiliate marketing i zarada od oglasa koji se prikazuju na blogu su najčešći načini na koje većina blogera zarađuje novac.

Za oba načina potrebno je kreirati kvalitetan sadržaj koji čitateljima daje informacije o tome što ih trenutno zanima. Na primjer, kako riješiti neki problem koji im trenutno stvara poteškoće u svakodnevnom životu.

Količina zarade koja se može ostvariti na blogu je praktički neograničena. U pravilu, što više kvalitetnog sadržaja kreiraš, to je više čitatelja na tvom blogu, što ujedno znači i veću zaradu.

Ako se radi o zaradi od prikaza reklama, svaki prikaz reklame donosi zaradu. Zarada od prikaza reklama se mjeri u zaradi na tisuću učitavanja (eng. CPM – Cost Per Mile).

Iznos koji ćeš dobiti najviše ovisi o jeziku i tematici sadržaja na tvom blogu, a iznosi od $2 USD do $60 USD na tisuću prikaza. Za sadržaj na hrvatskom jeziku, iznosi se kreću od $5 USD do $15 USD za tisuću prikazivanja.

Kada je riječ o zaradi od affiliate marketinga, svaki put kad netko klikne na tvoj affiliate link i potom obavi kupnju, ti dobivaš proviziju na kupljeni iznos.

Svaki affiliate program ima svoja pravila, i zarada može znatno varirati u ovisnosti o tome koliko košta proizvod, koliki je postotak provizije, te drugim specifičnim pravilima affiliate programa kojeg koristiš.

Kao i kod zarade od prikazivanja oglasa, niti affiliate marketing nema gornje granice do koje se može ići. Što više kupaca pošalješ preko svojih affiliate linkova, i oni kupuju, to je i zarada veća.

Najveće prednosti bloga u odnosu na druge načine zarade su mali troškovi pokretanja i generiranje pasivne zarade i onda kada aktivno ne radiš na svom blogu.

Razlog zašto preferiram blog kao način dodatne zarade je upravo zbog pasivne zarade koja mi donosi prihode i dok spavam.

Drugim riječima, kada jednom postaviš dugotrajni sadržaj (eng. evergreen content) na svoj blog, on privlači čitatelje koji svojom posjetom generiraju zaradu. Za to vrijeme ti možeš pisati novi članak, spavati, biti na godišnjem odmoru, ili pak apsolutno ništa ne raditi.

Da, s vlastitim blogom je to moguće.

Zbog navedenih prednosti zaradu od pisanja sadržaja na blogu preporučujem apsolutno svakome.

Ipak, pisanje na blogu je idealan način zarade za osobe koje žele raditi od doma, te one osobe koje mogu savjetima pomoći svojim čitateljima riješiti neke specifične probleme s kojima se susreću u životu.

Pisanje sadržaja i zarada na blogu idealna je za majke s djecom, kućanice, programere, računovođe itd.

Ako ja i još mnoštvo drugih ljudi dodatno zarađujemo s blogom, siguran sam da možeš i ti.

Želiš pokrenuti blog?

Za pokrenuti vlastiti blog potrebni su ti računalo (kojeg pretpostavljam već posjeduješ), hosting (oko 30 kn mjesečno) i domena (besplatno uz Bluehost hosting pakete).

Pokrenuti vlastiti blog možeš u svega 30 minuta uz pomoć mog vodiča za izradu WordPress blog-a.

Povrat novca od kupovine (eng. cashback)

Zarada na povratu novca od kupovine (eng. cashback)

Dobna skupina: Odrasli
Potrebna oprema: Debitna crypto.com kartica s cashback funkcijom
Potencijalna zarada: Mala
Vrijeme do prve zarade: Vrijeme do prve kupovine

Povrat novca od kupovine poznatiji kao cashback je najlakši način kako doći do novca bez imalo rada.

Cashback, kako prijevod na hrvatski sugerira, funkcionira tako da svaki put kada nešto kupiš prema pravilima cashback programa, natrag na račun dobiješ dogovoreni dio od ukupno plaćenog iznosa.

Na primjer, Crypto.com korisnicima svoje debitne kartice nudi od 1% do 8% cashbacka na svaku kupovinu ovisno o tome koju karticu posjeduješ.

Crypto.com cashback debitne kartice

Ako posjeduješ osnovnu besplatnu karticu koja daje 1% cashbacka, svaki put kada s njom nešto kupiš u fizičkoj trgovini ili na internetu, od ukupnog iznosa narudžbe, dobiješ 1% na svoj crypto.com račun.

Jedino što je potrebno je prebaciti novac sa svog tekućeg računa na crypto.com račun besplatnim SEPA transferom. Kada se novac prebaci na crypto.com račun, potrebno ga je prebaciti na karticu i spreman je za korištenje.

Sav povrat koji ostvariš, dobivaš u CRO kriptovaluti koji možeš odmah prodati, prebaciti na karticu i ponovno trošiti, ili pak za dodatan profit čuvati dok vrijednost CRO kriptovalute ne poraste.

Također dobivene kriptovalute možeš prebaciti u neku drugu kriptovalutu. Sve je na tebi. Što više trošiš, to više cashbacka dobivaš.

Ako dobivene kriptovalute odmah prodaš, na cashback možeš gledati kao dodatan popust na svakoj kupovini. Ja kriptovalute dobivene od cashbacka čuvam pa ću ih prodati kada porastu za još veću zaradu.

Nisi siguran da li se s tim svime isplati zezati? Vjeruj mi isplati se.

Računica je jednostavna, pomnoži svoje mjesečne troškove s iznosom postotka cashbacka svoje kartice (1%-8%) i dobiti ćeš iznos cashbacka koji ćeš zaraditi u mjesec dana.

Ako trošiš 5,000 kn mjesečno, iznos zarade s karticom s 1% cashbacka bit će 50 kn, za karticu s 8% 400 kn. Za godinu dana u plusu si 4800 kn.

Tko ne bi htio potpuno besplatnih 50 ili 400 kn mjesečno?

Ovo na prvu izgleda kao mali iznos, no vjeruj mi, s vremenom se nakupi, bitno je samo biti uporan i koristiti crypto.com karticu u što više prilika.

Zarađivati od cashbacka može apsolutno svatko stariji od 18 godina.

Još uvijek nemaš cashback debitnu karticu?

Propuštaš uzeti besplatan novac.

Registriraj se na Crypto.com i naruči svoju besplatnu cashback karticu

Investiranje u dionice

Ulaganje u dionice na burzi

Dobna skupina: Odrasli
Potrebna oprema: Mobilni telefon ili računalo, broker po izboru, novac za ulog
Potencijalna zarada: Neograničeno
Vrijeme do prve zarade: Prva prodaja dionica

U Americi je investiranje u dionice popularno već dugi niz godina dok je na našim prostorima tek nedavno otkriveno, a popularnost mu raste pojavom sve većeg broja besplatnih mobilnih aplikacija koje su znatno pojednostavnile ulaganje u dionice.

Investiranje u dionice nije ništa drugo nego preprodaja dionica kompanija na burzi. 

Drugim riječima, da bi se zaradilo na dionicama potrebno je prethodno kupiti dionice, te ih, kada im cijena poraste, prodati.

Kao i kod preprodaje bilo čega drugoga, zarađuje se na razlici kupovne i prodajne cijene. To se naziva dobit.

Investiranje u dionice ima veliku prednost nad ostalim načinima zarade jer u ovisnosti o odabiru strategije investiranja može biti pasivan i/ili aktivan način zarade.

Ako se odlučiš za pasivno investiranje, nakon što skupiš novac za ulaganje, najlakši način za dugoročno ulaganje je kupnja udjela u nekom od fondova (eng. ETF – Exchange Traded Fund). 

Takvi fondovi se smatraju manje rizičnim ulaganjem jer prate vrijednost određene grupe dionica. U bilo kojem trenutku svoj udio možeš prodati kako bi realizirao dobit (ili gubitak ako vrijednost udjela padne).

Kod zarade na blogu, pasivnu zaradu osigurava prethodno uloženo vrijeme u kreiranje sadržaja, dok je kod ulaganja u dionice generator pasivne zarade prethodno uložen novac.

Ako pak imaš određeno vrijeme za uložiti u trgovanje dionicama, možeš se dodatno educirati i isprobati aktivno trgovanjem dionicama pojedinih kompanija po vlastitom izboru. Sve je na tebi.

Apsolutno svatko vrlo jednostavno može krenuti s ulaganjem u dionice, no idealno je za onoga tko ima “viška” novca, a ne želi uložiti dodatno vrijeme ili pak nema slobodnog vremena za kreiranje i vođenje novog biznisa.

Na YouTube platformi pratim nekoliko osoba koje su ostvarile ogroman uspjeh ulaganjem u dionice, posebno investiranjem isključivo u dionice koje isplaćuju dividende.

Ja sam nedavno počeo s ulaganjem u dionice. Također, preferiram strategiju dugoročnog ulaganja u dionice koje isplaćuju dividendu.

Neke od kompanija koje trenutno posjedujem su McDonald’s, Coca Cola, O’Realty Income, Walt Disney.

Ako misliš da je ulaganje u dionice idealno za tebe, odaberi jednog od trenutno najboljih brokera i kreni već danas.

Investiraj u kriptovalute

Ulaganje u kriptovalute

Dobna skupina: Odrasli
Potrebna oprema: Mobilni telefon ili računalo, kripto mjenjačnica po izboru, novac za ulog
Potencijalna zarada: Neograničeno
Vrijeme do prve zarade: Prva prodaja kriptovaluta

Kriptovalute su nova stvar kada govorimo o ulaganju i ozbiljni ulagači ih zbog visokog rizika često izbjegavaju.

Veliki rizik proizlazi iz toga što tržište kriptovaluta nije regulirano što znači da je podložno cjenovnim manipulacijama od strane velikih ulagača.

Bez obzira na navedene nedostatke, sve više ljudi, pogotovo mladi, ulaze u investiranje u kriptovalute s ciljem brze zarade.

Kao i kod ulaganja u dionice, kod ulaganja u kriptovalute, zarađuje se na preprodaji kriptovaluta. Potrebno je kupiti kriptovalute, a potom kad im cijena poraste, prodati ih kako bi ostvario zaradu.

Također je moguće odabrati strategiju pasivnog dugoročnog ulaganja ili aktivnog dnevnog trgovanja. Ovisno o tome koliko vremena želiš uložiti u edukaciju i praćenje kripto tržišta.

Aktivno dnevno trgovanje je puno zanimljivije nego li je to slučaj kod dionica jer cijena u jednom danu varira puno više nego li je to slučaj na burzi kod dionica. 

Kad kažem puno više varira, to znači da se cijena neke kriptovalute u par sati može promijeniti do 10 i više puta. 

Prema tome, pretpostavljaš da se na kriptovalutama može dobro zaraditi, no isto tako i izgubiti, pa treba biti oprezan. 

Ulaganje u kriptovalute je za svakoga tko ima visoku toleranciju na rizik jer većina u kriptovalute ulazi s ciljem brze zarade, a u tom slučaju rizik je najveći jer je tržište vrlo nestabilno.

Kao i kod svakog drugog ulaganja, a posebno kod ulaganja u kriptovalute vrijedi ona izreka da ulažeš isključivo onoliko novca koliko si spreman izgubiti.

Sredinom prošle godine istraživao sam kriptovalute, a posebno projekte koji stoje iza njih s ciljem dugoročnog ulaganja. 

Pronašao sam kvalitetne projekte kao što su Ethereum (ETH), Cardano (ADA), Binance (BNB) i Crypto.com (CRO) u koje sam uložio manje iznose. Za sada sam u velikom plusu, nadam se da će tako i ostati.

Započeti ulagati u kripto je vrlo jednostavno.

Registriraj se na neku od najboljih kripto mjenjačnica i kupi svoje prve kriptovalute već danas.

Zarada na kamatama od posuđivanja novca

Kamate na posuđivanje kriptovaluta u Crypto.com aplikaciji

Dobna skupina: Odrasli
Potrebna oprema: Mobilni telefon ili računalo, mobilna aplikacija, novac za ulog
Potencijalna zarada: od 2% – 250% godišnji kumulativni prinos (eng. APY – Annual Percentage Yield)
Vrijeme do prve zarade: Prva posudba novca

O zaradi od posuđivanja novca si vrlo vjerojatno već imao prilike ćuti, a možda ju već i isprobati.

Najosnovniji način zarade od posuđivanja novca je štednja u bankama.

Ako imaš viška novca, možeš ga dati banci na korištenje na određeni period, a banka će ti po završetku perioda štednje za to isplatiti određeni iznos novca.

Količinu novca koji će ti banka isplatiti za posuđen novac naziva se kamata i izražava se u postotcima.

Ako banci posudiš 1.000 EUR, a kamata koju si dogovorio s bankom iznosi 3% (godišnje), po isteku štednje od jedne godine dobiti ćeš 1.030 EUR. 

Drugim riječima, dobiti ćeš novac koji si posudio (1.000 EUR) uvećan za kamatu od 3% godišnje (30 EUR).

Kažeš nije loše dobiti 30 EUR godišnje bez ikakvog rada? Meni to zvuči vrhunski.

Međutim, kamate na štednju kod banaka variraju i često su, kao što možeš primijetiti iz prethodne računice, vrlo niske, no vrlo je mali rizik da ćeš svoj novac izgubiti, praktički nema rizika (uvijek postoji rizik).

Postoji puno bolji način kako za svoj novac dobiti još veću kamatu nego li je to na štednju u bankama.

Pazi sad:

Ako pak na nekoj od kripto mjenjačnica svoj novac pretvoriš u kriptovalute i dobivene kriptovalute posudiš, možeš ostvariti znatno više prihode, nego kod tradicionalnih banaka.

Kamate na posuđivanje kriptovaluta trenutno se kreću od 0.5% – 25% APY za stabilne kriptovalute (eng. stablecoin, npr. USDT, USDC, BUSD), a na ostale kamate mogu ići i do 250% APY pa i više.

Kod velikih kamata, rizik je veći jer se radi od rizičnijim kriptovalutama čija cijena može znatno varirati (pasti ili se povećati). 

Kamate na posuđivanje kriptovaluta u Binance kripto mjenjačnici

Niti jedna kriptovaluta nema zagarantiranu minimalnu prodajnu cijenu, pa zbog toga treba ulagati u ovisnosti o riziku koji si spreman podnijeti i novac koji si spreman izgubiti u slučaju da kriptovaluta postane bezvrijedna.

Zarada od kamata je u pravilu pasivan način zarade namijenjen ljudima s viškom novca i manjkom vremena potrebnim za kreiranje i vođenje nekog druge vrste biznisa.

Osobno ne zarađujem od posuđivanja novca već od zadržavanja kriptovaluta (eng. cryptocurrency staking). Zadržavanje kriptovaluta slično je posuđivanju.

Kod zadržavanja se vlastite kriptovalute ne posuđuju drugim ljudima već se od strane blockchain mreže dobiva nagrada za obradu transakcija i održavanjem mreže decentraliziranom. Prinosi su nešto manji od posuđivanja, ali i nešto sigurniji.

Prinosi koje ostvarujem od zadržavanja idu od 4.5% – 15% APY. Za sada sam zadovoljan.

Zarađivati od posuđivanja i zadržavanja kriptovaluta možeš kroz vlastiti kripto novčanik direktno na blockchain mreži ili preko neke od kripto mjenjačnica kao što su:

Dropshipping web trgovina

Dropshipping je vrlo popularan način kako zaraditi novac na internetu

Dobna skupina: Odrasli
Potrebna oprema: Računalo, web hosting
Potencijalna zarada: Neograničeno
Vrijeme do prve zarade: Vrijeme do prve prodaje

Kada govorimo o dropshipping biznisu zapravo mislimo na web trgovinu u kojoj se prodaju fizički proizvodi.

Dropshipping web trgovina u osnovi ima vrlo slična način funkcioniranja kao uobičajena internet trgovina. Najveća razlika je u načinu isporuke proizvoda prema kupcima.

Kod uobičajene trgovine, trgovac svojim kupcima proizvode isporučuje iz vlastitog skladišta koje je prethodno kupio od svog dobavljača.

Dropshipping metoda isporuke proizvoda ima mnoštvo prednosti nad uobičajenim načinom isporuke proizvoda jer web trgovac nema potrebu prethodno stvoriti zalihu proizvoda koje prodaje već narudžbe svojih kupaca prosljeđuje svom dobavljaču koji vodi računa o zalihi i isporučuje proizvode prema krajnjim kupcima.

Najveće prednosti dropshippinga su niski početni troškovi zbog čega je izuzetno jednostavno pokrenuti trgovinu, lakše vođenje i upravljanje jer poslovi kao što su upravljanje zalihom i isporuka proizvoda odrađuje dobavljač, te neovisnost o lokaciji iz koje se prodaje.

Dropshippingom se može baviti apsolutno svatko.

Ipak, dropshipping biznis idealan je za osobe koje se žele više baviti internet marketingom jer je kompliciraniji dio vođenja web trgovine na dobavljaču, proizvođaču i dostavnoj službi.

Glavna zadaća onoga tko upravlja internet trgovinom je vođenje marketinških aktivnosti odnosno pronalaženje i dolazak do novih kupaca.

Manji obim posla obuhvaća vođenje same web trgovine, pružanje usluge korisničke podrške i brigu o kupcima nakon isporuke narudžbe.

Dropshipping je zadnjih godina vrlo popularan način kako zaraditi novac na internetu pa je vrlo lako pronaći mnogo ljudi koji uspješno vode i po nekoliko dropshipping trgovina.

I na području Balkana, također se može pronaći mnoštvo uspješnih dropshipping trgovina. Jedna od takvih je Frenchie World uspješnog dropshippera Aleksandra Gligorića.

Imaš ideju što bi mogao prodavati u svojoj web trgovini?

Ako još uvijek nisi siguran kako dropshipping funkcionira i koje su mu prednosti, preporučujem da pročitaš moj detaljan vodič o dropshippingu za početnike.

Print na zahtjev (eng. POD – Print On Demand) je podvrsta dropshippinga

Dobna skupina: Odrasli
Potrebna oprema: Računalo, program za dizajniranje
Potencijalna zarada: Ovisi o broju prodanih proizvoda
Vrijeme do prve zarade: Prva prodaja

Kada se govori o printu na zahtjev kao biznis modelu, ne misli se na uslugu printanja dokumenata ili prodaju printanih materijala, letaka i slično, već mislimo da prodaju fizičkih proizvoda poput onih koji se prodaju u bilo kojoj drugoj web trgovini.

Print na zahtjev s dropshippingom dijeli sličan način isporuke proizvoda zbog čega ga se smatra podvrstom dropshippinga.

Razlika između dropshippinga i POD-a je u tome što se kod klasičnog dropshippinga prodaju proizvodi bilo koje vrste, dok se POD bazira na proizvodima koje je jednostavno personalizirati unikatnim dizajnom.

Proizvode koje je vrlo lako personalizirati su majice, trenirke, kape, čaše i slično.

Kod dropshippinga je potrebno kreirati vlastitu web trgovinu. POD je nešto jednostavniji jer se proizvodi prodaju kroz web trgovinu postojećih POD platfoprmi.

Onaj tko ima vlastitu dropshipping trgovinu uglavnom se bavi marketingom i prodajom, a kod POD-a naglasak je na unikatnom dizajnu proizvoda.

Po izradi unikatnog dizajna koji privlači kupce, kreirani dizajn se aplicira na proizvode na jednoj ili više POD platformi poput Printful-a, Redbubble-a i Teepublic-a.

Po završetku postavljanja proizvoda na platformu, proizvodi su odmah dostupni za kupovinu tisućama kupaca koji već koriste iste što znatno olakšava i pojednostavljuje početak.

POD platforma Redbubble

Ipak potrebno je naglasiti da što je početak jednostavniji, to je veća konkurencija.

Kada kupac kupi proizvod s tvojim dizajnom, platforma veći dio plaćenog iznosa ostavlja sebi, a manji dio (10% – 20%) daje kreatoru dizajna.

Kao što možeš primijetiti, marža je puno manja nego li je to slučaj kod dropshippinga pa je potrebno kontinuirano prodavati veće količine proizvoda kako bi se osigurala solidna zarada.

Bez obzira na to, ovaj način zarade je izrazito popularan već dugi niz godina i postoji mnoštvo primjera ljudi na internetu koji na ovaj način dobro zarađuju.

Za dobru zaradu potrebno je izraditi dizajn koji će se dobro prodavati, nešto poput winner proizvoda kod dropshippinga.

Neke pomazi sreća pa vrlo brzo uspiju, dok često zbog velike konkurencije na POD platformama treba izraditi preko 200 različitih dizajna kako bi se došlo do prve zarade.

Imaš dobre ideje za unikatne majice?

Predlažem da se prvo upoznaš s dropshippingom, a potom detaljnije istražiš POD kao podvrstu dropshippinga

Tisak na majice (sitotisak)

Sitotisak

Dobna skupina: Odrasli
Potrebna oprema: Oprema za tisak, web trgovina
Potencijalna zarada: Visoka
Vrijeme do prve zarade: Prva prodaja

Sigurno sad misliš, pa sitotisak je ista stvar kao i print na zahtjev (eng. POD – Print On Demand)?

U osnovi, prodaju se vrlo slični proizvodi, razlika je u tome što onaj tko se bavi POD-om, primarno se bavi dizajnom, a onaj tko se bavi sitotiskom, više je orijentiran prema samoj tehničkoj izradi i printanju dizajna na fizičke proizvode.

U pravilu, sitotisak je usluga koja se pruža na lokalnoj razini, u jednom gradu ili državi, a kod POD-a, proizvode proizvodi neka treća strana.

Kod sitotiska proizvođač izrađene proizvode prodaje direktno kupcu pa su marže znatno veće nego kod POD-a. 

Print na majice

Da bi mogao kvalitetno odrađivati uslugu tiskanja, potrebno je uložiti novac u nabavku opreme, posjedovati prostor i naučiti postupak same izrade što povećava početne troškove i vrijeme do prve zarade.

Osim postupka tiskanja, za uspješno vođenje vlastitog sitotiska potrebno je posjedovati i druga znanja poput marketinga, prodaje, vođenje web trgovine itd.

Po meni je sitotisak kao biznis za nekoga komu je prioritet tehnička izrada proizvoda i tiskanje primarno na lokalno razini, iako ovaj tip biznisa nije ograničen isključivo na lokalnu zajednicu već je moguće svoje proizvode prodavati i globalno.

Meni je osobno sitotisak vrlo zanimljiv biznis i smatram da ima potencijala. Još davno tijekom srednje škole, prije nego li sam se počeo baviti internet marketingom, planirao sam pokrenuti svoju mini radionicu u kojoj bi radio sitotisak.

Zašto nisam krenuo su upravo nešto viši početni troškovi zbog čega sam krenuo učiti izrađivati web stranice.

Bez obzira na to, imam poznanike koji se već dugi niz godina bave sitotiskom i dobro zarađuju, zašto ne bi i ti?

Snimaj video sadržaj i postani YouTuber

Snimanje video sadržaja za YouTube

Dobna skupina: Svi
Potrebna oprema: Smartphone, računalo/laptop
Potencijalna zarada: Ovisi o broju pregleda
Vrijeme do prve zarade: 1 mj. – 1 god. (kada zadovoljiš minimume)

Izrada i objavljivanje video sadržaja na YouTubeu s ciljem zarade je zadnjih par godina izrazito popularno na Balkanu.

YouTube biznis svodi se na svakodnevno snimanje i objavljivanje video sadržaja neke tematike na svom YouTube kanalu.

Na svom YouTube kanalu možeš snimati o bilo čemu. 

Kod naših domaćih YouTubera najpopularniji video sadržaj su osobni vlogovi iz njihovog svakodnevnog života. 

Iako imaju tisuće pretplatnika, većina YouTubera ne razumije da zarada nije u zabavnom sadržaju o njima samima već u dugovječnom sadržaju koji gledateljima pomaže riješiti probleme s kojima se susreću u životu.

Neke od tema s kojima se može dobro zaraditi na YouTubeu su novac i osobne financije, ljubav i veze, zdrava prehrana i fitnes, kuhanje itd.

Kada govorimo o zaradi na YouTubeu, mislimo na zaradu od reklama koje se prikazuju prije i tijekom gledanja video sadržaja, te sponzoriranih video objava sponzora koji surađuju direktno s YouTuberima.

Mnogi gledaju svoje omiljene YouTube zvijezde koji dobro zarađuju, pa i sami počnu snimati, no ubrzo odustanu.

Zašto?

YouTube zarada nije pasivna poput bloga već je potrebno svakodnevno snimati i objavljivati kvalitetan video sadržaj duže vrijeme kako bi se došlo do nekih ozbiljnijih zarada.

Vrijeme do prve prave zarade može biti izrazito dugo, no kad zarada krene, naglo se počne povećavati.

Sve to može biti iscrpljujuće i frustrirajuće zbog čega mnogi vrlo brzo odustanu.

Neki od trenutno popularnih Balkanskih YouTubera poput Nugata i Muđe su godinu dana svakodnevno snimali i objavljivali video sadržaj bez ikakve zarade, no sretni su što nisu odustali jer danas jako dobro zarađuju.

Zarada od YouTubea ovisi o tome koliko pregleda imaš na svojim videima. Praktički je neograničena no za to treba imati jako puno pregleda.

Nakon snimanja, a prije postavljanja na YouTube video sadržaj se uređuje (eng. video editing)

Bez obzira na navedene nedostatke, YouTube ima mnoštvo prednosti u odnosu na druge biznise s ove liste.

Za snimanje korisnih YouTube video sadržaja potreban ti je običan smartphone za snimanje i laptop za obradu i upload sadržaja na YouTube. I to je to.

Snimati možeš iz vlastitog doma o temi koja te zanima ili o nekoj ciljanoj temi za koju misliš da može privući veliki broj gledatelja.

Smatram da YouTube kanal treba pokrenuti svatko tko voli kreirati sadržaj, a ne voli pisati, te za onog kome se nije problem snimati kamerom i objavljivati na internetu.

Bez obzira na to, apsolutno svatko se može okušati u snimanju video sadržaja za YouTube jer se znanje potrebno za snimanje, kreiranje i obradu video sadržaja može s vremenom naučiti.

Misliš da je YouTube za tebe? Što čekaš?!

Streaming video igara

Zarada streamanjem video igara na streaming platformama

Dobna skupina: Učenici, studenti i svi ostali
Potrebna oprema: Gaming računalo, dobra internet veza, streaming oprema
Potencijalna zarada: Ovisi o broju pretplatnika i gledatelja
Vrijeme do prve zarade: 1 – 6 mj.

Streaming video igara je engleski pojam koji u prijevodu znači uživo igranje video igara na platformama za streaming kao što su YouTube, Twitch i Trovo.

Na prvu bi možda pomislio da streameri zarađuju na slične načine poput YouTubera i blogera, od prikazivanja reklama, affiliate marketinga i sponzoriranih objava, no nije baš tako.

Glavni izvor prihoda streamerima video igara su donacije publike.

Moguće je da nikada nisi aktivno pratio nekog streamera pa sad sigurnio misliš: ma tko bi donirao svoj teško zarađeni novac tamo nekom streameru koji se igra po cijele dane na računalu i ništa ne radi.

E pa prevario bi se.

Popularni streameri jako dobro zarađuju od donacija. Fanovi im doniraju jer ih streameri zabavljaju, uveseljavaju ih, ispunjavaju im dan i s njima se, za vrijeme trajanja prijenosa uživo, dobro provode.

Pogledaj jedan stream od nekog popularnijeg streamera poput Ilije Ravlića Nugata pa ćeš vidjeti o čemu ti pričam. Vidjet ćeš koliko se dobro može zaraditi od donacija streamanjem.

Glavna prednost ovog načina zarade je to što se radi iz vlastite sobe. Ako voliš provoditi vrijeme igrajući igre, to niti ne mora biti rad već zabava uz koju se može dobro zaraditi.

Negativna strana je to što je vrijeme do prve ozbiljnije zarade jako dugo.

Neki streameri koje pratim su svakodnevno streamali po godinu ili dvije prije nego li su skupili dovoljan broj pretplatnika i gledatelja koji bi im osigurao solidnu zaradu da od toga mogu živjeti.

Zanimljivo je to da kada se počne zarađivati streamanjem, zarada se povećava eksponencijalno.

To znači da možeš streamati dvije godine i ništa ne zaraditi, a već mjesec ili dva kasnije, možeš početi dobivati stotine eura donacija u samo jednom streamu. Bolesno.

Drugo, za razliku od zarade na blogu, za zaradu od streamanja potrebno je biti aktivan i svakodnevno streamati duži period kako bi te algoritmi streaming platformi prepoznali i pogurali do nove publike.

Trenutna je situacija takva da ako imaš pauze između streamove po nekoliko dana, algoritmi to ne vole i zbog toga ti smanjuju doseg (eng. reach) do nove publike.

Drugim riječima, direktno ovisiš o streaming platformama koje postavljaju pravile igre. Trebaš ih dobro poznavati i poštovati kako bi uspio kao streamer.

Ako se educiraš i predano radiš kao i kod bilo kojeg drugog posla, siguran sam da možeš uspjeti.

Za pretpostaviti je da je ovaj način zarade popularniji je kod mlađe populacije koju zanimaju video igre, te imaju financijsku sigurnost i mogućnost provoditi veći dio dana igrajući se na računalo s ciljem povećanja broja pretplatnika i gledatelja.

Da bi bio dobar streamer moraš biti zabavan i imati nešto posebno s čime ćeš zainteresirati gledatelje da te nastave gledati i vraćaju se na svaki tvoj idući stream.

Misliš da si upravo takav? Ne ćeš znati ako ne pokušaš.

Registriraj se na YouTube, Trovo ili Twitch, nabavi opremu za streamanje i kreni.

Postani profesionalni igrač video igara (eng. professional gamer)

DOTA 2 Major – najveći DOTA 2 turnir profesionalnih gaming timova

Dobna skupina: Školarci, studenti (i svi ostali)
Potrebna oprema: Gaming računalo, kompetetivna video igra
Potencijalna zarada: Visoka
Vrijeme do prve zarade: Relativno dugo

Biti profesionalni igrač video igara bio je jedan od prvih načina kako zaraditi novac igrajući video igre.

Profesionalni igrači su ljudi koji zarađuju od igranja video igara pobjeđivanjem na profesionalnim turnirima, te donacijama sponzora.

Što više turnira ti i tvoj tim osvojite, to više novca zarađuješ. U isto vrijeme vam se povećava popularnost što privlači sponzore koji su u zamjenu za reklamu spremni dobro platiti.

Postoje manje kompetitivne igre (eng. casual games) koje nisu prilagođene profesionalnim natjecanjima već su namijenjene za opuštanje u pauzi od učenja ili nakon posla. Igre takvog tipa su Sims, Among Us, Crab Game i Fall Guys.

S druge strane, postoje igre koje su izrazito natjecateljske prirode (eng. competitive games), odnosno, igre čija pravila su tako postavljena da je po završetku igre vrlo lako odlučiti o tome tko je pobjednik. Najčešće su to timske igre kao Counter Strike, Call of Duty, DOTA, League of Legends, Player Unknown Battlegrounds, FIFA, PES itd.

Većinu kompetitivnih igara možeš prepoznati po tome što za njih postoje turniri na koje se sa svojim timom možeš prijaviti. Za popularnije igre poput DOTA-e glavne nagrade na najvećim turnirima dosežu iznose preko $1.5 milijuna dolara, a ukupan zbroj svih nagrada preko $3.5 milijuna dolara.

Profesionalni gaming je za osobe koje imaju veliku strast prema igranju video igara na računalu (ili konzolama). Zarada igranjem profesionalnih igara iziskuje jako puno vremena potrebno za usavršavanje vještina potrebnih za igranje na kompetitivnoj razini.

Dobre vlastite vještine i znanje o nekoj igri pomoći će ti da pronađeš tim s kojim ćeš moći graditi profesionalnu karijeru pobjeđivanjem na turnirima. Dobro poznati gaming timovi svojim igračima nude profesionalne ugovore poput onih u najboljim nogometnim ligama.

Neki od najpoznatijih balkanskih profesionalnih video igrača su Nikola NiKo Kovač (CS:GO), Luka Perkz Perković (League of Legends), Leon neLo Pesić (Tom Clancy’s Rainbow Six) i drugi.

Ako si jako dobar u nekoj video igri koju igraš, svakako razmotri opciju da postaneš profesionalni video igrač jer upravo to može biti načina za odličnu zabavu i dobru zaradu.

Pogledaj postoje li na internetu turniri za tu igru i koje su nagrade. Ako je igra natjecateljske prirode predlažem da pronađeš profesionalni tim i okušaš se kao profesionalni gamer.

Nikad ne znaš kamo te profesionalno igranje video igara može odvesti.

Pasivna zarada prodajom internetskog prometa (Honeygain)

Honeygain pasivna zarada na internetu

Dobna skupina: Svi
Potrebna oprema: Računalo i/ili smartphone, neograničeni internet promet
Potencijalna zarada: do $64 USD mjesečno
Vrijeme do prve zarade: 1 mj.

Honeygain je prilično nov način kako bez ikakvog rada, u potpunosti pasivno, doći do zarade na internetu.

Honeygain je aplikacija koju skineš i instaliraš na svoje računalo ili smartphone.

Prema opisu s njihove web stranice, Honeygain aplikacija tvoje uređaje pretvara u tornjeve izvidnice s kojima pomažeš najvećim svjetskim kompanijama tako što im daješ pristup internetu iz svoje trenutne lokacije.

Za taj čin, Honeygain će ti u ovisnosti o internetskom prometu koji podijeliš i vremenu koliko je aplikacija uključena, platiti.

Jedino što je potrebno je registrirati se, upaliti aplikaciju i nastaviti dalje normalno koristiti svoje uređaje.

Zarada je u potpunosti pasivna, tj. ne trebaš ništa aktivno raditi da bi zarađivao. Za veću zaradu, aplikaciju možeš instalirati na više uređaja.

Kako funkcionira pasivna zarada s Honeygain aplikacijom?

Honeygain korisnicima svoje aplikacije obečaje maksimalnu privatnost te navode kako im je glavni cilj uz pružanje pasivne zarade osigurati najbolje iskustvo za svoje korisnike.

Na ovaj u potpunosti pasivan način možeš zaraditi i do $64 USD mjesečno.

Ukupna zarada ovisi o količini zahtjeva za korištenjem usluge i broju korisnika koji koriste Honeygain u tvojoj blizini.

Zarađeni novac možeš isplatiti na PayPal ili ga zamijeniti za poklon kartice za servise poput Netflixa ili kupnju video igara.

Ovaj način zarade je za apsolutno svakoga tko ima svoje računalo ili pametni telefon, te internetsku vezu s neograničenim prometom.

Koncept je jednostavan i provjeren. Želiš probati?

Registriraj se na Honeygain (+ $5 USD bonusa na registraciji) i instaliraj aplikaciju na svoje računalo.

Pusti ju da radi u pozadini i donosi ti pasivnu zaradu dok ti surfaš internetom ili igraš video igre.

Alternative koje možeš koristiti uz Honeygain:

Pružanje instrukcija i podučavanje učenika i studenata

Podučavanje i pružanje usluge instrukcija učenicima i studentima

Dobna skupina: Profesori, učitelji, učenici i studenti
Potrebna oprema: Adekvatan prostor
Potencijalna zarada: Srednja
Vrijeme do prve zarade: Brzo

Podučavanje i pružanje usluge instrukcija većini je dobro poznata. Svatko je bar u nekom periodu svog školovanja pohađao plaćene instrukcije.

Ako pak nikada nisi pohađao privatne plaćene instrukcije, svaka čast. Ti si definitivno iznad prosjeka. S druge strane, ako si pohađao bilo kakvu vrstu instrukcija, onda već znaš kako to funkcionira.

Privatne plaćene instrukcije su dodatni sati učenja koje učenik odrađuje u privatnom aranžmanu pored obavezne nastave jer učenik najčešće ne može samostalno svladati određeni dio gradiva pa mu je potrebna dodatna pomoć.

Instrukcije se naplaćuju po školskom satu, a cijena ovisi o stupnju obrazovanja za koje se instrukcije pružaju. U pravilu su najjeftiniji sati instrukcija za učenike osnovnih škola, a najskuplji za studente.

Podučavanje i pružanje usluge instrukcija idealan je način kako dodatno zaraditi za nekog tko predaje kao profesor u osnovnoj ili srednjoj školi, ili još bolje, na fakultetu.

Takve osobe dobro poznaju gradivo koje se uči i vrlo lako mogu biti dobri instruktori.

Za dobre instruktore se brzo pročuje, a za one loše još brže. Da bi biznis pružanja instrukcija dugoročno bio održiv potrebno je dobro poznavati gradivo koje se podučava.

Ako si odličan učenik ili student također možeš pružati instrukcije iz predmeta i gradiva koje si već uspješno savladao.

Učenici i studenti predavači imaju prednost nad drugima i mogu biti odlični instruktori jer im je gradivo dobro poznato s obzirom na to da su ga nedavno odslušali na nastavi.

Logično je da ne možeš pružati instrukcije za gradivo fakulteta ako nisi završio srodni fakultet gradivu koje predaješ.

Bez obzira na to, siguran sam da apsolutno svatko može pružati instrukcije i podučavati učenike osnovnih škola. To bi i ti uz malo truda i pripreme svatko trebao moći.

Odlična stvar je ta što se u vrlo kratkom vremenu može jako dobro zaraditi, a negativna je to što je zarada nije pasivna već je direktno vezana za vrijeme, tj. broj sati koje odradiš.

Želiš pokušati?

Pronađi nekoga kome trebaju instrukcije odradi par sati pa vidi da li je to posao za tebe.

Budi dadilja i čuvaj djecu

Zaradi čuvanjem djece kao dadilja

Dobna skupina: Punoljetne osobe
Potrebna oprema: Vlastiti prostor je plus
Potencijalna zarada: Srednja
Vrijeme do prve zarade: Odmah nakon prvog čuvanja

Od kada znam za sebe, u medijima i kod rodbine, slušam kako nema dovoljno mjesta u vrtićima i kako fali vrtića.

Prije par godina bilo je potrebno odmah po rođenju djeteta prijaviti ga na listu čekanja za mjesto u vrtiću kako bi se do kraja porodiljnog dopusta roditelja eventualno oslobodilo neko mjesto.

U slučaju da se ne oslobodi mjesto, netko iz obitelj čuva dijete, a ako niti to nije moguće, potrebno je pronaći dadilju.

Kod nas je u obitelj bila upravo takva situacija.

Apsolutno nitko u obitelji nas nije mogao čuvati pa nas je prije nego li smo krenuli u vrtić, dok su roditelji radili, čuvala teta čuvalica tj. dadilja.

Posao dadilje je naizgled jednostavan, no treba znati kako su djeca bića, pa im je osim čuvanja potrebno pružiti dodatnu pažnju. Treba im po potrebi skuhati, presvlačiti ih, liječiti ih, odgajati ih i raditi sve ostalo što bi inače radio roditelj.

Drugim riječima, potrebno im je biti roditelj dok njihov roditelj nije uz njih.

Dobre dadilje su uvijek tražene, no bitno je znati kako je to vrlo odgovoran posao i treba ga ozbiljno shvatiti.

Dadilja može postati baš svatko, no jedino osobe koje istinski vole djecu mogu raditi ovaj posao sa zadovoljstvom duži period.

Dobra stvar kod ovog posla je to što zapravo ne moraš imati vlastiti prostor za čuvanje jer neki ljudi traže uslugu čuvanja isključivo iz vlastitog doma. Vlastiti prostor za čuvanje je dodatan plus.

Bez obzira na to što se čuvanjem djece može u slobodno vrijeme dobro zaraditi, osobe koje ne mogu većinu svog dana provesti s djecom neka niti ne pokušavaju postati dadilje.

Posao dadilje može se raditi i u slobodno vrijeme nakon posla, no većina ljudi koji traže dadilje ipak traže uslugu čuvanja za vrijeme radnog vremena koje je uglavnom u dopodnevnim i ranim prijepodnevnim satima.

Zbog toga je ovaj posao za nekoga tko upravo taj dio dana može raditi kao što su nezaposlene osobe, umirovljenici i ponekad studenti.

Negativna strana ovog biznis modela je to što je vezan za tvoje vrijeme jer se plaća po satu.

Što više radiš, to više zarađuješ. Kada si bolestan ili iz nekog drugog razloga ne možeš raditi, tada ne zarađuješ ništa.

Ako si već imao iskustva s čuvanjem djece ništa te ne sprječava da odmah kreneš. Ne moraš prethodno imati iskustvo s čuvanjem tuđe djece, već se u iskustvo računa čuvanje i odgoj vlastite djece.

Ako nemaš baš nikakvo prethodno iskustvo s djecom, da bi stekao prvo iskustvo u radu s djecom možeš ponuditi besplatnu uslugu čuvanja svojoj rodbini i prijateljima.

Onaj tko treba dadilju, vjerojatno poznaje ljude koji također trebaju dadilju.

Ako prijatelji budu zadovoljni tvojom uslugom, siguran sam da će te preporučiti drugima.

Izrada i prodaja video tečajeva

Zarada podučavanjem kroz video tečajeve

Dobna skupina: Svi
Potrebna oprema: Računalo, mikrofon (i kamera)
Potencijalna zarada: Visoka
Vrijeme do prve zarade: Prva prodaja (može biti vrlo kratko i izrazito dugo)

Video tečaj (eng. video course) je online edukacija u video formatu, a sastoji se od niza kraćih videa koji objašnjavaju manje dijelove neke kompleksnije teme ili problema kojeg video tečaj rješava.

Često se većina sadržaja iz video tečajeva može pronaći u potpunosti besplatno na internetu u obliku blog postova, kraćih video zapisa koji pokrivaju dio tematike tečaja ili podcasta.

Bez obzira na to, ljudi ipak preferiraju i kupuju video tečajeve zbog toga što video tečajevi dolaze s mnoštvo prednosti. Dvije najveće prednosti video tečajeva su jednostavnost na koji objašnjavaju neku kompleksniju tematiku i to što je sadržaj filtriran i grupiran tako da znatno smanjuje potrebno vrijeme učenja.

Ako imaš znanje i iskustvo o tome kako riješiti neki problem s kojim se ljudi često susreću, možeš to znanje unovčiti tako da rješenje problema i česta pitanja o tom problemu odgovoriš ispred kamere.

Taj snimljeni video sadržaj možeš direktno prodavati ili pak besplatno postaviti na internet i zaraditi od prikazivanja reklama ili kroz affiliate marketing ako u tečaju preporučuješ neke proizvode.

Izrada vlastitih digitalnih proizvoda je uz affiliate marketing i zaradu od reklama jedan od najboljih načina kako danas zaraditi novac na internetu. Mogu čak reći i da je na neki način superiorniji jer su marže kod prodaje vlastitih digitalnih puno veće nego li je to kod ostalih načina unovčavanja web stranice.

Osim video tečajeva, popularni digitalni proizvodi koje možeš prodavati na vlastitom blogu mogu biti:

  • audio tečajevi,
  • e-knjige,
  • fotografije,
  • proizvodi koji se nakon kupnje printaju kod kuće (eng. printables),
  • razni predlošci (životopisi, logotipi, postovi na socijalnim mrežama, prezentacije, itd.),
  • WordPress teme i dodaci,
  • online radionice (eng. workshops).

Razlog zašto se od video tečajeva može odlično zaraditi, a ujedno i velika prednost pred ostalim načinima je u tome što nakon izrade video tečaja, zarada može biti apsolutno pasivna.

U slučaju da je sadržaj tečaja dugovječan (eng. evergreen content), jednom kad ga snimiš, taj jedan te isti tečaj možeš iznova prodavati bez potrebe za dodatnim aktivnim radom na njemu.

Naravno, potrebno je posjedovati marketinške i prodajne kanale koji će kontinuirano osiguravati priljev novih kupaca.

S druge strane, izrada video tečaja nije trivijalan zadatak već je potrebno imati veliko iskustvo i znanje o tome kako riješiti neki problem kako bi tečaj mogao biti kvalitetan i uistinu pomoći onome tko ga gleda.

Uz to potrebno je posjedovati alate za snimanje, znanje o tome kako urediti video sadržaj, a potom kako izgraditi marketinške i prodajne kanale koji će osigurati da se tečaj pasivno prodaje.

Ovaj način zarade idealan je za nekog tko već ima vlastiti blog ili YouTube kanal kojeg na dnevnoj bazi posjećuje određena skupina ljudi koju zanima sadržaj video tečaja kojeg planiraš prodavati.

Ako nemaš takav kanal koji ti osigurava kontinuirani priljev besplatnih posjetitelja, jedna od opcija je oglašavanje video tečaja na društvenim mrežama i/ili Google tražilici za što je potreban budžet za oglašavanje kojeg većina početnika nema.

Ako ti se biznis prodaje video tečajeva, moj savjet ti je da, ovisno o tome da li više preferiraš pisanje ili snimanje video sadržaja, prvo pokreneš svoj blog ili YouTube kanal na kojem ćeš objavljivati sadržaj slične tematike o kojoj planiraš napraviti tečaj.

Kada počneš dobivati kontinuiranu posjetu na taj sadržaj, moći ćeš te posjetitelje pretvoriti u fanove, te potom prodajom vlastitih digitalnih proizvoda kao što su video tečajevi.

Pokreni podcast

Pokreni vlastiti podcast

Pružanje usluga za uljepšavanje

Virtualni asistent

Programiranje

Prevođenje

Lektoriranje tekstova i knjiga

Usluge digitalnog marketinga

Prodaja fotografija (eng. stock photos)

Izrada i prodaja unikatnih proizvoda ručne izrade

Postani pisac

Postani copywriter

Usluge online savjetovanja (eng. consulting)

Budi dizajner

Postani influencer na društvenim mrežama

Iznajmljivanje dijela stana/kuće za stanovanje

Iznajmljivanje parkirnog mjesta ili garaže

Iznajmljivanje skladišnog prostora

Pečenje i prodaja torti i kolača

Uzgoj i prodaja voća i povrća

Uzgoj peradi i prodaja domaća jaja

Izrada i prodaja domaćeg sira i mlijeka

Prerada voća i povrća

Zarađuj igrajući kripto igre

Preprodaj domene i web stranice

Prodaja nekorištenih stvari na oglasniku

Šetanje i čuvanje kučnih ljubimaca

Kupanje i šišaj kućnih ljubimaca

Postani trener pasa

Obnovljanje i preprodaja korištenog namještaja

Izrada unikatnog namještaja po mjeri

Izrada unikatnog personaliziranog namještaja za kućne ljubimce

Pomaži ljudima sastaviti životopis i zamolbu za posao

Izrade poslovnih planova

Pčelarstvo

Postani (virtualni) knjigovođa

Iznajmljuj muzičke instrumente i opremu

Iznajmljivanje alata i građevinske opreme

Izradi vlastitu web ili mobilnu aplikaciju

Editiranje video sadržaja

Postavi reklame na automobil, kuću/zgradu ili u dvorište

Budi kućopazitelj

Postani predstavnik stanara

Postani slikar

Izrada i prodaja glazbe

Prodaja i iznajmljivanje hostinga

Uzgoj i prodaja cvijeća

Popravak pametnih telefona

Servis računala i IT opreme

Servisiranje i popravak bicikala

Servisiranje i popravak automobila i motocikala (automehaničar)

Popravak i prodaja auto dijelova

Budi vulkanizer

Autolakirer

Mali kućanski popravci i hitne intervencije

Proizvodnja čajeva

Uzgoj, sakupljanje i prodaja gljiva

Kolinje iz usluge

Izrada igračaka za djecu i kućne ljubimce

Usluge organiziranja događanja i vjenčanja

Organiziranje putovanja (putnička agencije)

Čišćenje tepiha

Kemijsko čišćenje odjeće

Postavljanje knauf panela

Otvori restoran ili slastičarnicu

Prodaja hrane i pića po događajima (eng. food truck)

Pranje i detaljno čišćenje automobila (eng. car detailing)

Usluga sušenja i prodaja sušenog voća i povrća

Krojenje i šivanje

Budi piercing i tatoo majstor

Izrada svijeća

Podučavaj jogu ili pilates

Budi trener borilačkih vještina i samoobrane

Izrađuj roštilje i zidaj pečenjare

Peci odojke i janjce

Prodaja dodataka prehrani

Preprodaja (i uvoz) automobila

Iznajmljivanje automobila (eng. rent a car)

Izrađuj u prodaj pretplatne kutije (eng. subscription boxes)

Budi bravar i popravljaj ključeve

Izrađuj proizvode na 3D printeru

Ostale ideje kako zaraditi dodatan novac u slobodno vrijeme:

Vozi taxi za Uber ili Bolt

Dostava hrane preko mobilnih aplikacija (Glovo, Wolt, Bolt Food)

Pomaganje susjedima u poslovima oko kuće

Održavanje vanjskih prostora i travnjaka

Radi sezonski posao

Zaradi s ridesharingom

Budi tajni kupac

Čisti stanove i poslovne prostore

Budi turistički vodič

Obnavljaj i preprodaj nekretnine

Selidbe i usluge prijevoza

Budi osobni trener

Budi osobni kuhar

Budi osobni stilist

Usluge snimanja iz zraka

Postani profesionalni fotograf

Postani DJ

Popravak i postavljanje klimatizacije i grijanja

Postani soboslikar

Postavljanje i održavanje laminata i parketa

Električar

Vodoinstalater

Plinoinstalater

Otvori kafić u svom mjestu

Postani animator

Iznajmljuj dvorce na napuhavanje

Osnuj bend i zarađuj sviranjem

Građenje i prodaja kuća i stanova

Poljoprivredne usluge na zemlji

Otvorij welness studio i/ili solarij

Čuvaj kuće i stanove

Kupi franšizu (već uhodan biznis)

Budi model

Otvori praonicu veša

Postavljaj mobilne aparate za kavu i grickalice (eng. vending machines)

Otvori teretanu

Otvori plesni studio

Iznajmljuj šatore i opremu za događaje

Otvori cvječarnicu

Usluge printanja i kopiranja

Postani privatni istražitelj

Prodaja i postavljanje sigurnosne opreme

Agencija za posredovanje radnicima

Otvori trgovinu za kućne ljubimce (eng. pet shop)

Otvori pekarnicu

Uzgoj i prodaja ribe

Iznajmljivanje i prodaja vjenčanica i odijela

Dom za starije i nemoćne

Otvori zaštitarsku tvrtku

Postani perač prozora

Otvori agenciju za nekretnine

Otvori tvrtku za pranje bazena i akvarija

Bonus savjeti:

Podmiri svoje obaveze na vrijeme

Aktiviraj automatsku štednju

Ulaži u sebe i svoju budućnost

Pretplati se
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments