Kako kupiti dionice i ulagati na burzi? (vodič za početnike)

Ako misliš da je pravo vrijeme da počneš ulagati dionice, ali ne znaš kako krenuti, na pravom si mjestu.

Do kraj članka znat ćeš sve što ti je potrebno da kupiš svoje prve dionice i odabereš strategiju ulaganja prilagođenu baš za tebe.

S obzirom na to da tek počinješ, mogla bi te iznenaditi činjenica da bi ulaganje na burzi u iznosu od samo 10 000 EUR-a u S&P 500 indeks prije 50 godina danas vrijedilo 1,2 milijuna eura. 

Kontinuirano dugoročno ulaganje u dionice uz dobro smišljenu strategiju može biti odličan način kako stovariti bogatstvo. 

Ima dosta toga što trebaš znati prije nego počneš. Zbog toga sam napravio ovaj vodič koji će ti objasniti osnove i usmjeriti te korak po korak kako investirati u dionice na burzi.

Pa krenimo redom.

1. Odredi svoj pristup ulaganju (strategiju ulaganja)

Odabir stratregije ulaganja je ključan korak kod investiranja i dionice na burzi

Prva stvar koju trebaš odrediti je svoj pristup ulaganju, odnosno strategiju ulaganja. 

Neki ulagači se odlučuju na kupnju dionica pojedinačnih kompanija, dok drugi imaju manje aktivan pristup, tj. kroz ETF-ove ulažu u grupe dionica.

Svoj osobni pristup ulaganju možeš vrlo lako odrediti. O tome kako trebaš ulagati na burzi određuju:

 • količina vremena koju si spreman uložiti u istraživanje i učenje
 • analitičke sposobnosti i interes za brojeve.

Što misliš koja od navedenih izjava te najbolje opisuje?

 • Ja sam analitička osoba i uživam u radu s brojevima i istraživanju.
 • Mrzim matematiku i ne želim raditi puno učiti i istraživati.
 • Imam nekoliko sati tjedno koje mogu posvetiti investicijama u dionice.
 • Volim čitati o raznim tvrtkama u koje planiram uložiti, ali ne volim matematiku i brojeve.
 • Želim ulagati ali nemam vremena učiti kako analizirati dionice.

Dobra vijest je da, bez obzira s kojom od ovih izjava se slažeš, i dalje možeš bezbrižno ulagati u dionice na burzi. 

Jedino što se mijenja kod svake od navedenih izjava je pristup tj. način ulaganja.

Različiti načini (strategije) ulaganja u dionice na burzi

Ulaganje u dionice pojedinačnih kompanija

Strategija ulaganja u pojedinačne dionice

Ulaganje u dionice pojedinačnih kompanija preporučuje se isključivo ako imaš vremena i želju svakodnevno temeljito istraživati informirati se i pratiti tržište i kompanije u koje ulažeš.

U slučaju da imaš i vremena i volje, onda ti svakako preporučujem ovakav pristup ulaganju u dionice. 

Iako većina investitora koji ulažu na ovakav način gube novac, smatram da je uz određeno iskustvo, znanje i strpljenje moguće ostvariti povrate znatno veće od prosjeka tržišta.

Ako ti pak s druge strane stvari poput kvartalnih financijskih izvješća i matematika nisu nešto privlačni, postoje nešto pasivniji načini za ulaganje u dionice koje donosim u nastavku.

Ulaganje u ETF-ove

Ulaganje u ETF-ove jedna je od najpopularnijih dugoročnih strategija ulaganja na burzi

Osim kupnje pojedinačnih dionica, za investitore koji se nemaju vremena u potpunosti posvetiti svakodnevno informiranju i praćenju tržišta se preporučuje ulaganje u ETF-ove (eng. Exchange Traded Fund).

ETF-ovi se sastoje od grupe više različitih dionica određenog sektora ili industrije. Jedan od najpopularnijih je ETF- koji prati vrijednost 500 najvećih kompanija izlistanih na Američkim burzama (S&P 500 ETF). 

ETF-ovima se trguje identično kao i dionicama kompanija, pa cijelu tu grupu dionica koju ETF sadrži možeš posjedovati kupnjom samo 1 dionice tog ETF-a. Ako broker kojeg koristiš omogućava kupnju djelomičnih dionica, investirati u ETF možeš započeti s minimalnih 1 EUR.

Postoje aktivno i pasivno upravljani ETF-ovi. Prednost dajemo pasivnima jer, za razliku od aktivno upravljanih, u pravilu imaju manje troškove vođenja i upravljanja. Što su troškovi upravljanja i vođenja manji, to je veći profit za investitora.

Diverzifikacija ulaganja koju ETF-ovi nude odličan je način kako svoj portfelj zaštititi od naglih padova vrijednosti određene kompanije, dijela ili cjelokupnog tržišta.

S obzirom na to da ETF-ovi striktno prate određeni indeks, njegova vrijednost odgovara prosjeku vrijednosti svih dionica koje sadrži. To znači da je dugoročnim ulaganjem u ETF-ove puno jednostavnije predvidjeti koje povrate će pojedini ETF ostvariti.

Na primjer, kroz duži vremenski period S&P 500 ETF je u prosjeku ostvaruje godišnji povrat od 10%. 

Ovaj povrat nije zagarantiran. Neke godine može biti veći, a nekad manji. Ako se uzme da je to prosjek kroz duži vremenski period, možeš pretpostaviti da dugoročnim ulaganjem u ETF-ove možeš stvoriti značajno bogatstvo. 

Ulaganje uz pomoć Robo-savjetnika

Robo-savjetnici pojednostavljuju i automatiziraju investiranje

Jedan od načina ulaganja u dionice koji je stekao veliku popularnost zadnjih par godina je ulaganje uz pomoć Robo-savjetnika.

Robo-savjetnici su brokeri koji u tvoje ime ulažu tvoj novac. Ovisno o riziku koji si spreman prihvatiti, Robo-savjetnici tvoj novac, uz ETF-ove, ulažu i u druge financijske instrumente dostupne na tržištu. 

To funkcionira tako da kada kreiraš račun ispunjavaš kratku anketu na temelju koje Robo-savjetnik procjenjuje tvoj pristup ulaganju, ciljeve i rizik koji si spreman prihvatiti.

Nakon ispunjene ankete, jedino što je potrebno je uplatiti novac. Sve ostalo odrađuje tvoj Robo-savjetnik na temelju odgovora koje si ostavio u anketi.

Osim upravljanja tvojim portfeljom, Robo-savjetnici također mogu pružiti edukaciju, dati investicijske savjete i pomoći ti da smanjiš iznos krajnji iznos poreza koji trebaš platiti.

Robo-savjetnici imaju mnoštvo prednosti i dobri su za investitore koji investiraju dugoročno i nemaju vremena posvetiti se informiranjem i odabirom dionica (i ETF-ova) u koje ulagati. 

S druge strane, Robo-savjetnici naplaćuju određenu naknadu za vođenje portfelja koja u nekim situacijama može znatno smanjiti povrate koje bi ostvario u slučaju minimalnog informiranja i samostalnog ulaganja u ETF-ove direktno preko nekog od trenutno dostupnih brokera.

Želiš odmah početi investirati u dionice i ETF-ove na burzi? 

Odaberi jednog brokera s liste trenutno najboljih brokera na tržištu, napravi račun i već danas kupi svoje prve dionice.

2. Odluči koliko novca ćeš uložiti u dionice

Koliki ti je budžet za investiranje? Koliko i u kojim periodima planiraš investirati?

Prije nego li krenemo na to koliko novca ulagati u dionice na burzi, dobro je znati koji novac nikako ne ulagati u burzu.

Ulaganje u dionice na burzi ne garantira nikakve povrate. Postoji rizik od gubitka cijelog uloženog iznosa.

Zbog toga se preporučuje ne ulagati novac koji bi ti mogao zatrebati u skoroj budućnosti. Fraza “skora budućnost” za svakoga može značiti nešto drugo pa se u većini slučajeva uzima period od 5 godina.

Primjeri novca koji bi ti mogao trebati u skoroj budućnosti je tzv. “crni fond”, tj. budžet koji koristiš isključivo za pokrivanje izvanrednih troškova.

Jedna od najboljih strategija ulaganja u dionice je dugoročno kontinuirano ulaganje u dionice (eng. dollar cost averaging – DCA). 

Pretpostavlja se da će tržište dionica gotovo sigurno dugoročno biti u porastu. Kada su cijene dionica u pitanju, kratkoročno ulaganje za nekog tko aktivno ne prati tržište je previše rizično. 

Vrijednost dionica ne oscilira kao što je to slučaj kod kriptovaluta, no pad od 20% u periodu od par mjeseci nije ništa neuobičajeno.

Tijekom 2020. godine, kada je započela pandemija COVID-19, tržište je palo za više od 40% i vratilo se na najviši nivo u povijesti u roku od nekoliko mjeseci.

Evo još nekih primjera novca kojeg u pravilu ne bi trebao izlagati riziku od gubitka:

 • Tvoj crni fond, tj. novac za izvanredne troškove
 • Novac kojim ćeš platiti sljedeću ratu školarine (za sebe ili svoje dijete)
 • Budžet namijenjen za godišnji odmor
 • Novac koji štediš za kaparu za kupnju vlastite kuće ili stana (iako se to neće dogoditi još minimalno par godina)
 • Novac koji štediš za kupnju automobila

Kako rasporediti budžet za ulaganje?

Kako odabrati koje dionice i ETF-ove kupiti?

Ako se vodiš strategijom dugoročnog ulaganja, novac koji se preporučuje ulagati je novac koji ti neće zatrebati u narednih 5 godina.

Postupak raspoređivanja novca namijenjenog za ulaganje naziva se alokacija imovine. Kod odabira u što ulagati potrebno je u obzir uzeti nekoliko čimbenika. Neki od najbitnijih su tvoja starosna dob, tolerancija na rizik i investicijski ciljevi.

U pravilu, što je dob veća, preporučuje se manje ulagati u dionice, a više u neke manje rizične investicijske instrumente.

Ako si još mlad, pred tobom su desetljeća života, pa s obzirom na to da ulažeš novac koji ti trenutno nije prijeko potreban, imaš dovoljno vremena da preporodiš sve uspone i padove tržišta koja slijede u budućnosti.

Ako si u mirovini ili uskoro planiraš u mirovinu, vjerojatno ovisiš o prihodu od ulaganja pa se u tom slučaju preporučuje konzervativniji pristup i ulaganje u neke druge, manje rizične, vrste investicija.

Evo jednostavnog pravila koje ti može pomoći da odlučiš o tome kako rasporediti svoj budžet za investiranje u odnosu na svoju starosnu dob. 

Broj svojih godina oduzmi od 110. Broj koji dobiješ je postotak koliko bi približno novca trebao imati uloženo u dionice. U taj postotak uključene su dionice pojedinih kompanija, investicijski fondovi i ETF-ovi.

Ostatak portfelja bi se trebao sastojati od investicijskih instrumenata s fiksnim povratom, npr. obveznica ili štednje s visokim prinosom. Nakon što dostigneš predviđeni omjer, možeš podesiti, ovisno o vlastitoj toleranciji na rizik.

Na primjer, recimo da imaš 40 godina. Ovo pravilo sugerira da 70% tvog novca koji si spreman uložiti treba biti u dionicama, a preostalih 30% u financijskim instrumentima fiksnim povratom. 

Ako preuzmeš veći rizik ili ako planiraš nastaviti aktivno raditi u mirovini, možda bi omjer trebalo pomaknuti u korist dionica. S druge strane, ako u svom portfelju ne želiš prevelike fluktuacije i veću sigurnost, omjer se može pomaknuti, u drugom smjeru, u korist manje rizičnih financijskih instrumenata.

3. Otvori investicijski račun

Trading212 jedan je od trenutno najboljih brokera za investiranje u dionice na našim prostorima

Svi savjeti za investiranje na burzi su u potpunosti beskorisni ako ih ne počneš primjenjivati. Vrijeme je da otvoriš investicijski račun kod nekog brokera i kupiš svoje prve dionice.

Trenutno najbolji brokeri za ulaganje u dionice na našim prostorima su Trading212, Passfolio i Interactive Brokers. 

Otvaranje brokerskog računa je brz i besplatan proces koji traje samo nekoliko minuta. Nakon otvaranja računa, da bi mogao kupiti dionice, potrebno je na njega prebaciti novac. Uplatu možeš izvršiti kreditnom ili debitnom karticom, SEPA transferom ili pak kriptovalutama. 

Većina brokera nema naknade za uplate i isplate, no često banke uzimaju naknadu za prijenos novca. Za minimalne troškove prilikom uplate i konverzije valuta preporučujem da koristiš Revolut.

Otvaranje brokerskog računa općenito je jednostavno, ali treba razmotriti nekoliko stvari prije nego odabereš određenog brokera:

Usporedi omjer troškova i funkcionalnosti koje brokeri nude

Passfolio – Broker bez naknada za kupnju i prodaju dionica

Većina internetskih burzovnih posrednika eliminirala je provizije za trgovanje, tako da što se tiče troškova, većina (ali ne svi) pružaju više manje jednake uvjete.

Međutim, postoji nekoliko drugih velikih razlika. 

Na primjer, neki brokeri klijentima, uz osnovnu funkcionalnost trgovanja dionicama, nude razne alate za učenje, pristupe investicijskim istraživanjima i druge mogućnosti koji mogu biti od posebne koristi za sve ulagače. Drugi pak nude mogućnost trgovanja na velikom broju različitih burzi diljem svijeta.

Bitno je razmotriti jednostavnost korištenja platforme. Isprobao sam većinu dostupnih brokera i iz prve ruke mogu reći da su neke platforme daleko „nezgrapnije“ od drugih. One koje su namijenjene početnicima su uglavnom jednostavne za korištenje, dok su one s mnoštvom različitih funkcionalnosti često teže za korištenje.

Mnogi brokeri imaju opciju otvaranja demo računa. To je odlično jer prije nego uložiš pravi novac, imaš mogućnost isprobati samu platformu i testirati razne strategije ulaganja. 

Ako planiraš koristiti brokera s funkcionalnošću otvaranja demo računa toplo preporučujem uložiš određeno vrijeme za testiranje i isprobavanje svega onog što inače s vlastitim novcem ne bi.

4. Odaberi dionice i ETF-ove

SPY – Jedan od trenutno najpopularnijih ETF-ova

Sada kada znaš kako kupovati dionice, ako tražiš neke super ideje za ulaganja prilagođena početnicima, evo pet sjajnih smjernica koje će ti sigurno pomoći da započneš i nastaviš ulagati u dionice:

 • Diverzificiraj portfelj.
 • Investiraj samo u tvrtke koje razumiješ.
 • Izbjegavaj dionice visoke volatilnosti dok ne stekneš više iskustva s ulaganjem na burzi.
 • Izbjegavaj visokorizične jeftine dionice (eng. penny stocks).
 • Nauči osnovna načela i koncepte za evaluaciju kompanija.

Dobra je ideja naučiti koncept diversifikacije, što bi značilo da u svom portfelju trebaš imati niz različitih vrsta tvrtki. Međutim, treba paziti i na preveliku diversifikaciju. Ulaži u one tvrtke koje poznaješ i o kojima nešto znaš. 

Ako se pokaže da ti dobro ide procjena određenih vrsta dionica, nema ništa loše u tome da jedna vrsta industrije koju dobro poznaješ čini velik segment tvog portfelja.

Kupnja sjajnih dionica koje brzo rastu mogu biti izvrstan način stjecanja bogatstva (i to je uistinu moguće), ali preporučujem ti da to odgodiš dok ne skupiš barem malo iskustva na burzi. Za početnika je u startu pametnije učvrstiti svoj portfelj ulažući u stabilne i uhodane tvrtke koje već posluju dugi niz godina.

Ako želiš ulagati u pojedinačne dionice, bilo bi dobro da se informiraš o tome na koji način procjenjivati i evaluirati kompanije u koje planiraš ulagati.

5. Nastavi ulagati

Ustraj i nastavi kontinuirano ulalagati u svoj portfelj

Evo jedne od najvećih tajni ulaganja, koja dolazi od jednog od najboljih investitora u povijesti, Warrena Buffetta: “Ne moraš raditi izvanredne stvari da bi došao do izvanrednih rezultata”

Warren Buffett nije samo najuspješniji dugoročni investitor svih vremena, već i jedan od najboljih izvora mudrih izreka koje možeš iskoristiti tijekom ulaganja na burzi.

Najsigurniji način za stvaranje bogatstva na burzi je kontinuirana kupnja dionica velikih tvrtki po razumnim cijenama i zadržavanje tih dionica sve dok tvrtka dobro posluje (ili dok ti iz nekog razloga ne zatreba taj novac). 

Ako se budeš vodio takvom strategijom, tijekom tog perioda će te vjerojatno zateći različite promijene u vrijednosti portfelja, no s vremenom ćeš vrlo vjerojatno ostvariti odlične povrate na svoj ulog.

Sretno s ulaganjem!

Pretplati se
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments